28. 10. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Trest pol roka väzenia s podmienečným odkladom na 18 mesiacov dostal od pražského obvodného súdu istý Z.B. za prečin vydierania, pretože tento rok v marci poslal výhražný e-mail komentátorovi českého denníka Právo Alexandrovi Mitrofanovi. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.
Muž (61), dosiaľ s čistým registrom trestov, v e-maile požadoval, aby Mitrofanov v lehote 168 hodín prestal písať alebo opustil republiku, inak bude nútený uplatniť svoje strelecké schopnosti so zbraňou SG 50. Muž dodal, že s touto zbraňou dokáže zo vzdialenosti 2000 metrov prestreliť kotúč s priemerom 40 milimetrov.
Mitrofanov vysvetlil, že tento e-mail bol iný než ostatné, lebo obsahoval aj časové ultimátum a špecifickú údaje o zbrani, preto informoval políciu.
Muža podľa jeho vlastných slov rozhneval Mitrofanov článok kritizujúci prezidenta Miloša Zemana, ale článok nekonkretizoval. V afekte si sadol za počítač, vytvoril si novú e-mailovú adresu a odoslal anonymný výhražný e-mail.
Obvinený ospravedlňoval svoje konanie tak, že vyhrážku nemyslel vážne a v ten deň bol v afekte, lebo sa mu nepodarilo získať zamestnanie, o ktoré sa zaujímal. Dodal, že nie je majstrom v streľbe a vlastní len jednu zbraň - vzduchovku na potkany.
Z.B. môže ešte proti trestnému príkazu podať odpor a v tom prípade bude nasledovať hlavné pojednávanie, uviedli Novinky.cz.

Maďarská verejnoprávna televízia údajne pripravuje krátke spravodajské bloky v nemeckom a čínskom jazyku. Informoval o tom spravodajský server Hvg.hu, podľa ktorého anglický blok vysielaný pred polnocou už dávnejšie funguje a prebiehajú prípravy aj na blok vysielaný v ruskom jazyku.
Verejnoprávna televízna stanica M1 bola pretransformovaná na jar tohto roka na spravodajskú televíziu, poznamenáva server. Spravodajské bloky by v dĺžke osem až desať minút v uvedených cudzích jazykoch zhrnuli najdôležitejšie udalosti dňa.
Podľa informácií nemenovaného zdroja z televízie plán na vysielanie správ v čínskom jazyku sa objavil už dávnejšie, avšak kvôli migračnej kríze sa zdá byť akútnejším spravodajstvo v nemčine. V Maďarsku žije početná nemecká menšina, ktorá má už desaťročia svoj kultúrny magazínový program, spravodajstvo by však nebolo určené jej.
Motiváciou pre nemecké vysielanie môže byť skutočnosť, že vedenie maďarskej verejnoprávnej televízie si vážne myslí, že proti Orbánovej vláde prebieha medzinárodné mediálne sprisahanie. Podľa názoru vedenia televízie nemecké médiá skreslene informujú o krokoch vlády v otázke migrácie, preto sa domnieva, že vlastným spravodajstvom v nemeckom jazyku bude môcť prezentovať "svoj vykonštruovaný obraz sveta", povedal serveru zdroj.
Tlačové oddelenie televízie tieto informácie servera nepotvrdilo ani nevyvrátilo. Uviedlo iba, že ak bude mať televízia plány na cudzojazyčné vysielanie, propagovať ich bude v prvom rade vo svojom vlastnom vysielaní.

Copyright © TASR 2015


Anglický herec, komik a filmár Ricky Gervais bude moderátorom udeľovania filmových a televíznych cien Zlatý glóbus, ktoré sa bude konať 10. januára v hoteli Beverly Hilton. Päťdesiatštyriročný rodák z Whitley pritom tento ceremoniál uvádzal už aj v rokoch 2010 až 2012. Nominácie v 73. ročníku cien Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA) oznámia 10. decembra.
Ricky Dene Gervais je známy najmä vďaka britskému seriálu Kancel (2001 - 2003), v ktorom stvárňoval Davida Brenta a tiež sa podieľal na jeho produkcii, scenári a réžii. Bol i výkonným producentom americkej verzie seriálu, ktorú vysielali v rokoch 2005 až 2013, a momentálne pripravuje o Brentovi celovečerný film s názvom Life on the Road. Na konte má okrem toho komédie The Invention of Lying (2009), na ktorej sa podieľal ako režisér a scenárista, a zároveň hral jednu z hlavných postáv, či Cemetery Junction (2010), na ktorej ako režisér a scenárista spolupracoval so Stephenom Merchantom. Dvojica vytvorila aj seriál Life's Too Short (2011 - 2013). V rokoch 2012 až 2014 vysielali seriál Derek, na ktorom Gervais pracoval ako scenárista, režisér a taktiež stvárňoval titulnú postavu. V súčasnosti dokončuje komédiu Special Correspondents, ktorá je remakeom francúzskej snímky Envoyés tres spéciaux (2009). Na konte má sedem televíznych cien BAFTA, Zlatý glóbus, dve ceny Primetime Emmy a mnoho ďalších trofejí.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.