30. 8. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Tlačovina “Kali špeciál“ neobsahuje všetky zákonom požadované údaje a jej distribúciou by vydavateľ - opozičné hnutie OĽaNO - porušil tlačový zákon. Stanovisko s takýmto obsahom odošle v stredu (31.8.) ministerstvo kultúry Slovenskej pošte. Tá naň čaká, aby sa rozhodla, či roznesie do všetkých domácností na Slovensku dva milióny výtlačkov novín venovaných kauze Bašternák.
„Podľa stanoviska odborného útvaru Ministerstva kultúry SR, ktoré zajtra (31.8., pozn. TASR) odošleme Slovenskej pošte, je zrejmé, že OĽaNO ako vydavateľ týždenníka "KALI špeciál" by porušilo tlačový zákon, pretože daná tlačovina neobsahuje všetky zákonom požadované údaje,“ oznámil hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.
Reagoval tým na tlačovú konferenciu, ktorú dnes pred budovou ministerstva usporiadali poslanci Jozef Rajtár (SaS) a Jozef Viskupič (OĽaNO). Predstavitelia opozície obvinili ministerstvo pod vedením Mareka Maďariča (Smer-SD), že sa pridalo k obštrukciám pošty, keď dnes ani po návrate sekčného riaditeľa Antona Škreka z dovolenky nevybavilo jej žiadosť týkajúcu sa registrácie „Kali špeciálu“.
„To, že sa musí zaregistrovať tlačovina, je povinnosť. To, že sme doručili doklad o jej registrácii normálnou bežnou cestou, je fakt. To, čo predvádza pošta s ministerstvom kultúry, je absurdné divadlo,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Viskupič. Opísali dnešnú komunikáciu s asistentkou Škreka, ktorá im mala oznámiť, že jej šéf je už v práci, ale zatiaľ nevybavoval doručenú poštu.
„Tieto inštitúcie sabotujú distribúciu dvoch miliónov „KALI špeciálu“ do každej domácnosti ku kauze Bašternák. Keby verejná mienka postrehla všetky detaily tejto kauzy, myslím, že by to pohlo politikou na Slovensku a táto vláda by mala problém,“ domnieva sa Rajtár, že SP aj MK konajú na politickú objednávku, zrejme z najvyšších miest vládneho Smeru-SD.
„Ministerstvo kultúry zásadne odmieta obvinenia OĽaNO a SaS z akýchkoľvek obštrukcií,“ reagoval na takúto kritiku Bednár. „Ministerstvo kultúry tu nie je na to, aby riešilo problémy politickej kampane opozičných strán OĽaNO a SaS,“ doložil.
Hovorca rezortu stručne vysvetlil, v čom opozičné noviny nespĺňajú náležitosti požadované tlačovým zákonom. „Ide o zreteľne a nezameniteľne uvedený údaj o vydavateľovi periodickej tlače, dátum vydania a ročník vydávania periodickej tlače a medzinárodné štandardné číslo seriálu (ISSN), ktoré zrejme nebolo pridelené,“ opísal.
„Nič tam nie je, ale niečo sa určite nájde,“ reagoval na stanovisko ministerstva Viskupič, ktorý je presvedčený, že aj v tomto prípade ide len o obštrukciu. „Skutkový stav je, že pošta nedistribuuje dva týždne naše noviny napriek tomu, že má, lebo neexistuje povoľovacie konanie na ministerstve, ktoré by to mohlo zvrátiť,“ poukázal poslanec na to, že ministerstvo v tomto nemá kompetenciu distribúciu novín zakázať alebo povoliť.
O tom, že Slovenská pošta odmietla distribuovať špeciálne noviny venované kauze Bašternák, informovali opozičné strany vo štvrtok (25.8.). OĽaNO ich najskôr zadalo rozniesť ako leták, to však neodporučili právnici pošty, ktorí upozornili, že v prípade letákov nesie pošta zodpovednosť za obsah.
Matovičovci následne zmenili noviny na periodikum. Učinili to takým spôsobom, že svoje noviny „Vždy na vašej strane“ premenovali na „KALI špeciál“. Pošte doručili doklad o premenovaní periodika potvrdený ministerstvom kultúry. Pošta sa obrátila na ministerstvo kultúry. Spýtala sa ho, či daný materiál spĺňa všetky zákonom stanovené náležitosti, ktoré by ako periodická tlač mal spĺňať, a či je možné ho distribuovať aj v prípade, že by náležitosti nespĺňal

Copyright © TASR 2016