28. 8. 2017

RTVS NEWS- 73. výročie SNP

RTVS NEWS
73. výročie SNP


Výročie začiatku Slovenského národného povstania (SNP) si pripomíname 29. augusta, pred 73 rokmi sa domáci odboj počas druhej svetovej vojny postavil proti vstupu nemeckej armády na slovenské územie.
„RTVS si je plne vedomá svojej spoločenskej zodpovednosti a v tomto duchu pristúpila aj k rozhlasovému a televíznemu vysielaniu osláv 73. výročia Slovenského národného povstania, ktoré považujem za jeden z najväčších míľnikov v novodobých dejinách slovenského národa,“ uviedol k špeciálnemu programu počas výročia SNP generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

JEDNOTKA
Zajtrajší sviatočný program na Jednotke začína o 9:00 detským filmom z obdobia SNP Explózia, o 11:50 Jednotka odvysiela priamy prenos z Osláv 73. výročia Slovenského národného povstania z Múzea SNP v Banskej Bystrici za účasti ústavných činiteľov a účastníkov či pamätníkov SNP.
Popoludní Jednotka do vysielania zaradí slovenskú vojnovú filmovú klasiku – o 15:10 to bude Kapitán Dabač s nezabudnuteľným Ladislavom Chudíkom, o 16:55 zas kultová dráma z obdobia SNP Vlčie diery.
Večer na Jednotke bude patriť téme druhej svetovej vojny, o 20:25 sa diváci môžu tešiť na skvelú snímku režiséra Jiřího Chlumského Nedodržaný sľub - skutočný príbeh židovského chlapca Martina Friedmanna - Petráška, na pozadí ktorého sa odvíjajú politicko-spoločenské zmeny vo vojnovom Slovensku a povojnovom Československu. Sviatočný večer vyvrcholí o 22:35 v baladicky ladenom príbehu Demeterovcov, ktorý nám pripomenie najvýznamnejšiu udalosť slovenského protifašistického odboja.

DVOJKA
Bohatý program k SNP pripravuje aj Dvojka, začína sa už dnes o 15:00 dokumentárnym filmom o neznámych okolnostiach života a smrti povstaleckých generálov Rudolfa Viesta a Jána Goliana pod názvom Generáli.
Zajtrajšia spomienka na SNP sa začne ráno o 8:30 televíznou inscenáciou Mŕtvi maturovať nebudú, o 9:30 to bude prvá a druhá časť televízneho seriálu V tieni vlkov o vojakoch bojujúcich na tajnom fronte proti hitlerovskému fašizmu.
Dvojka o 11:25 zaradí úspešný poviedkový film RTVS z r. 2014 MOJE POVSTANIE.SK, venovaný hrdinstvám obyčajných ľudí počas Povstania, ktorých stvárňujú obľúbené slovenské osobnosti Miro Šatan, Celeste Buckingham, Majk Spirit, Tomi Kid Kovács a ďalší.
O 13:20 Dvojka odvysiela archívy o letcoch v Slovenskom národnom povstaní Povstaleckí letci, o 13:50 bude nasledovať dramatický príbeh dvoch bratov počas SNP Smrť chodí po horách. Tematické popoludnie k SNP pokračuje o 15:20 Príbehmi z Kališťa a o 16:20 titulom Slovenské kino: Vojaci a partizáni.
Večer k SNP vyvrcholí o 20:10 takmer dvojhodinovým priamym prenosom diskusnej relácie SK DEJINY s podtitulom Od Povstania po rok 1948, ktorý uzavrie sériu letných diskusných špeciálov s moderátorom Michalom Havranom. Vysielať sa bude naživo z divadla Štúdio tanca v Banskej Bystrici a pozvanie Michala Havrana prijali historik Róbert Arpáš z Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, historik Múzea SNP Marek Syrný, autor publikácii o moderných slovenských dejinách Karol Fremal a český historik z Ústavu českých dejín Filozofickej fakulty Karlovej univerzity Michal Macháček.
Neskorý večer na Dvojke bude patriť filmu z čias začiatku SNP Slnko vychádza nad Prašivou (21:55) a o 22:55 príbehu guvernéra Národnej banky Slovenského štátu Imricha Karvaša Financoval som Slovenské národné povstanie.
Od 00:55 až do skorého rána bude Dvojka vysielať Noc s povstaleckým archívom s takmer dvomi desiatkami epizód cyklu Povstalecké memoáre SNP. Z celého cyklu sa v roku 1969 odvysielali iba dve časti, ostatné boli v čase normalizácie odložené do trezoru. Dramaturgia Dvojky skompletizovala celý cyklus a stratené, prípadne skartované diely investigatívne vypátrala v Múzeu SNP v Banskej Bystrici, kde sú uložené všetky duplikáty filmov. Z pôvodných filmových nosičov po technologickej rekonštrukcii i následnom zdigitalizovaní pripravila RTVS do vysielania 29. augusta premiéru doposiaľ neuvedených epizód po bezmála 50 rokoch.
Spomienke na SNP budú patriť aj programy vysielané 30. augusta a 31. augusta – okrem pokračovania televízneho seriálu V tieni vlkov (streda, štvrtok o 9:25) Dvojka tiež odvysiela dva tituly zo série História jedného dokumentu - filmový dokument o ilegálnej práci zamestnancov Baťových závodov počas SNP Brigáda Pavel (streda o 15:05) a príbeh Antona Hirnera pod názvom Šifrovací kód (štvrtok 15:05), ktorý bol počas SNP medzi prvými 18 slovenskými vojakmi, ktorí prešli na stranu Červenej armády.

RÁDIO SLOVENSKO
Špeciálny sviatočný program k SNP pripravuje aj Rádio Slovensko, téma Povstania bude počas celého dňa rezonovať v publicistických príspevkoch. Rádio tiež odvysiela dokument z cyklu Mozaika storočia o vypuknutí SNP, jeho súčasťou sú výpovede a spomienky troch pamätníkov SNP.
V predvečer sviatku SNP (28. 8.) Rádio Slovensko odvysiela Nočnú pyramídu z Banskej Bystrice. Hosťom relácie bude priamy účastník SNP Vladimír Strmeň, ktorý vo vojnových časoch pomohol aj pracovníkom Slovenského rozhlasu.

RÁDIO REGINA
Počas výročia SNP budú všetky tri regionálne programové služby Rádia Regina (Západ, Stred, Východ) spoločne vysielať priamo z Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Podvečer Rádio Regina odvysiela pásmo Jána Bábika Zradení povstalci o perzekvovaných účastníkoch SNP. Rádio Regina do vysielania pripravuje aj 5-dielny publicistický seriál s pútavými príbehmi ľudí, ktorí Povstanie priamo zažili. Všetky príbehy komentuje historik z Vojenského historického ústavu Jozef Bystrický.

O 23:00 Regina zaradí do programu hru Petra Janků Tesár. Vo svojom návrate k závažným spoločenským a historickým témam sa autor sústredil na problém morálky. Jeho východiskom je udalosť, ktorá sa odohrala počas SNP v Rajeckej doline a na dvoch stranách – postavený pred múr a ako člen popravnej čaty – sa proti sebe postavili kamaráti z jednej dediny.

RÁDIO DEVÍN
Mimoriadne programy k SNP nájdu poslucháči aj vo vysielaní Rádia Devín. O 10:30 odvysiela Hudobnú skladačku s podtitulom „Povstalecká hudobná história“, nasleduje poviedka s témou SNP autora Michala Príbusa s názvom Vatry v hmle. Popoludní o 14:00 Devín odvysiela rozhlasovú adaptáciu slávneho románu E. M. Remarqua Na západnom fronte pokoj, o 15:00 to bude Ars musica s témou vojny, boja a povstania. Podvečer o 18:30 Devín zaradí pásmo Emila Benčína o SNP Pod horami Tríbeča, o 20:00 odznie rozhlasová hra Štefana Kasardu Štyria z cintorína.

Večer venovaný SNP v Rádiu Devín vyvrcholí o 23:00 reláciou Musica slovaca, ústrednou témou bude SNP v tvorbe slovenských skladateľov (Juraj Beneš: Tri monódie, Ján Hrk: Povstalecké metamorfózy, Ján Cikker: Hudba k filmu Vlčie diery).