31. 8. 2017

RTVS pri príležitosti 25. výročia prijatia Ústavy SR odvysiela špeciálny program

RTVS pri príležitosti 25. výročia prijatia 

Ústavy SR odvysiela špeciálny program


Pred 25 rokmi poslanci Slovenskej národnej rady schválili 1. septembra najvyššie postavený právny predpis platný na Slovensku – Ústavu SR. RTVS pri tejto príležitosti pripravila špeciálny program.
„Ústava každého štátu predstavuje základný kameň jeho fungovania a jej poznanie by malo byť elementárnou súčasťou občianskej výbavy každého z nás. RTVS považuje 25. výročie prijatia Ústavy SR za významný míľnik, a preto k jeho rozhlasovému a televíznemu zachyteniu pristúpila s náležitou pozornosťou,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

JEDNOTKA
Program Jednotky sa v piatok začína výberom slovenských rodinných filmov. Prvý z nich - Stroskotanie Danubia, je naplánovaný na 08.50 h, nasleduje Posledná v abecede a Zlatohláska. O 13.00 h odvysiela priamy prenos zo Slávnostného zasadnutia NR SR pri príležitosti 25. výročia Ústavy SR. V nedeľu 3. septembra Jednotka na večerné hodiny zaradila slovenské filmy Dom (20.25 h) a Záhrada (22.05 h).

DVOJKA
Bohatý program pripravila na piatok aj Dvojka, ktorá o 11.20 h prinesie pohľad na dejinný vývoj národných rád na Slovensku pod názvom Míľniky slovenského parlamentarizmu. O 11.45 h odvysiela dokumentárnu panorámu o vandrovných sklenároch spoza Chočských vrchov Rodiská a doliny. O tom, ako to dopadne, keď sa írsky študent a slovenská herečka a vášnivá športovkyňa, rozhodnú na bicykloch spoločne precestovať Slovensko, sa diváci dozvedia o 17.30 h v dokumentárnom cestopise S tebou ma baví Slovensko. Večer od 20:10 bude patriť premiére tretej časti prírodopisnej dokumentárnej série RTVS Tajomné Karpaty - Živá rieka, ktorá predstavuje Karpaty ako unikátny ostrov divokej prírody v mori okolitej civilizácie.
Program na Dvojke vyvrcholí v nedeľu 3. septembra o 20.10 h záznamom Slávnostného večera pri príležitosti 25. výročia prijatia Ústavy SR. V rámci neho vystúpia na Hlavnom nádvorí Bratislavského hradu slovenskí folklórni interpreti a skupiny, ktorí sa divákom predstavili v úspešnom projekte RTVS Zem spieva.

RÁDIO SLOVENSKO
Téma výročia Ústavy SR bude počas celého piatku rezonovať v publicistických príspevkoch Rádia Slovensko. Poslucháči si tiež môžu vypočuť špeciálne vydanie relácie Z prvej ruky a počas troch voľných dní aj diskusné relácie s historikmi a politikmi v cykle Na ceste k samostatnosti.

RÁDIO REGINA
Špeciálny program pripravili aj všetky tri regionálne programové služby Rádia Regina (Západ, Stred, Východ). V piatok o 14.05 h zaradila Regina do vysielania premiéru fíčera Miesto, čas a ľudia. Zameriava sa v ňom nielen na prácu bibliografov na prvej časti bibliografického slovníka Dejatelia východného Slovenska, ktorý vydala Štátna vedecká knižnica Košice, ale sa tiež vyberá po stopách niekoľkých z takmer 1600 opisovaných osobností. Ďalší fíčer Štúr nie je včerajší naplánovala Regina na 19.00 h. O najvýznamnejšom predstaviteľovi slovenského národného života budú rozprávať etnologička a historička Katarína Nádaská, historička Daniela Kodajová, ako aj potomok Ľudovíta Štúra - prof. Ivan Štúr.
Rádio Regina Východ priblíži prácu Ústavného súdu SR prostredníctvom rozhovoru s jeho predsedníčkou Ivetou Macejkovou.
Rádio Regina Stred poslucháčom objasní vznik štátnej hymny a históriu slovenského dvojkríža. Ponúkne tiež rozhovor s dekanom fakulty politológie Branislavom Kováčikom o tom, ako ústava ovplyvňuje naše životy. A v premiére si môžu vypočuť Príbeh Veľkej Fatry.

RÁDIO DEVÍN
Taktiež poslucháči Rádia Devín si môžu naladiť zaujímavý program, pripravený pri príležitosti výročia Ústavy SR. V Hudobnej skladačke o 10.30 h budú slovenskí dirigenti interpretovať svetovú klasiku a naopak, svetoví dirigenti zase slovenskú. O 12.00 h odvysiela Devín Slávnostný koncert ku Dňu Ústavy, o 15.00 h prinesie ťažiskové diela slovenskej hudby 90. rokov 20. storočia, o 18.30 h sa poslucháči dozvedia o slovenskom historikovi profesorovi Richardovi Marsinovi a na 21.00 h zaradil rozhlasovú hru Bankár o zakladateľovi prvej slovenskej banky Rudolfovi Krupcovi.