11. 10. 2017

Ján Benčík si v Bruseli prevzal Cenu Európskeho občana


Ján Benčík si v Bruseli prevzal 
Cenu Európskeho občana


Bloger a občiansky aktivista Ján Benčík si dnes v sídle Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli slávnostne prevzal Cenu Európskeho občana. O udelení ceny rozhodol europarlament v júni tohto roka. Benčíka na cenu nominoval slovenský europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH). Agentúru SITA o tom informoval europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).
„Vážim si toto ocenenie a chcel by som ho venovať všetkým ľuďom na Slovensku aj v Európe, ktorí sa denne zapájajú do boja proti prejavom extrémizmu, či už v online svete, alebo vo svojom okolí. Som rád, že ako u nás, tak aj v mnohých iných krajinách vznikajú občianske iniciatívy, ktoré sa týmto nebezpečenstvom aktívne zaoberajú. Žiaľ, extrémisti sú často krok pred nami a vlády by mali v záujme zachovania slobody a demokracie robiť viac pre odhaľovanie a trestanie ich činnosti,“ cituje tlačová správa oceneného Benčíka. Podľa Štefanca je Benčík "príkladom statočného občana, ktorý sa nechce len nečinne prizerať nárastu extrémizmu na internete aj v reálnom živote, ale sám zbiera o aktivitách extrémistov dôkazy a publikuje ich. Svojou činnosťou, ktorú vykonáva zadarmo, vlastne supluje bezpečnostné orgány štátu".

Cenu európskeho občana udeľuje Európsky parlament od roku 2008 jednotlivcom a inštitúciám, ktoré sa mimoriadne zaslúžili o obranu európskych hodnôt, medzinárodnú spoluprácu, či svojou činnosťou pomáhajú svojmu okoliu. V roku 2014 ju na nomináciu Štefanca získala Eva Siracká z Ligy proti rakovine.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.