13. 10. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Rumunské novinárske odbory protestovali včera voči návrhu zákona, ktorý by umožnil parlamentu svojvoľne odvolať šéfa verejnoprávnej tlačovej agentúry Agerpres, čo by mohlo škodiť nezávislosti tohto média.
Odborová organizácia rumunských novinárov MediaSind uviedla, že návrh by dal príliš veľa právomocí politikom a vyzvala na jeho stiahnutie. Podľa odborov by akákoľvek politická sila mohla zistiť, že generálny riaditeľ nie je dosť "lojálny" voči vláde, bez ohľadu na kvalitu jeho práce.
V súčasnosti má riaditeľ Agerpresu päťročné funkčné obdobie a od agentúry, ktorá je pod parlamentnou kontrolou, sa vyžaduje politická nestrannosť, pripomína agentúra AP. Podľa návrhu zákona by parlament mohol odvolať riaditeľa tlačovej agentúry, ak by poslanci neboli spokojní s výročnou správou o jej činnosti.
Európska federácia novinárov (EFJ) označila tento návrh za "nástroj na spolitizovanie médií verejnej služby". Agerpres a MediaSind vyslovili taktiež poľutovanie nad tým, že ich nepožiadali o to, aby vstúpili do prípravy zákona navrhovaného vládnymi sociálnymi demokratmi.

Copyright TASR ©2017

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Paul Ryan sa zastal slobody médií a vyhlásil, že nie je za odoberanie licencií televíziám. "Som ústavný konzervatívec a som za Prvý dodatok," povedal Ryan vo štvrtok novinárom v reakcii na stanoviská prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v posledných dňoch viackrát zmienil možnosť odoberať licencie televíziám. Prvý dodatok americkej ústavy zaručuje slobodu tlače a médií.
"Nie vždy súhlasím s tým, čo píšete, a nie vždy sa mi to páči, ale máte právo to robiť. Ja som ústavný konzervatívec a nechal by som to v tejto polohe," povedal Ryan novinárom. "Takto to vidím ja," odvetil šéf snemovne stroho na ďalšiu otázku, čo si myslí o Trumpových názoroch, a odišiel.
"V akom momente by bolo vhodné odoberať im licenciu?" pýtal sa v stredu Trump na Twitteri v súvislosti so stanicou NBC News a ďalšími televíziami. Práve NBC News Trump v posledných dňoch spomína najčastejšie, najmä po tom, ako cez víkend priniesla informáciu, že minister zahraničných vecí Rex Tillerson v užšom kruhu spolupracovníkov údajne Trumpa nazval "hlupákom" a že zvažuje odchod z jeho administratívy.
Tillerson vzápätí poprel, že by zvažoval rezignáciu, ale k tomu, či nazval Trumpa "hlupákom", sa priamo nevyjadril. Poprela to až neskôr jeho hovorkyňa.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.