11. 10. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký denník Wall Street Journal (WSJ) ostro kritizoval odsúdenie jednej zo svojich reportérok tureckým súdom za článok, ktorý napísala v roku 2015 o ozbrojenom konflikte na nepokojnom juhovýchode Turecka.
"Je to nepodložené obvinenie z trestného činu a nezmyselne nenáležitý verdikt, ktorý je neprávom zameraný proti vyváženej správe Wall Street Journal," citovali noviny svojho šéfredaktora Gerarda Bakera.
Novinárka Ayla Albayraková, ktorá má dvojaké fínsko-turecké občianstvo, sa mieni odvolať voči trestu dvoch rokov a jedného mesiaca odňatia slobody, ktorý jej turecký súd udelil v utorok. Albayraková sa momentálne nachádza v New Yorku.
Správu, ktorá sa týkala ozbrojeného konfliktu medzi tureckými silami a kurdskými militantmi spojenými so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK), zhodnotila turecká justícia ako propagandu pre teroristickú organizáciu.
WSJ túto správu označil za prácu, ktorá ide do hĺbky, a je "hodná pochvaly".
Výbor na ochranu novinárov (CPJ) vyzval turecké úrady, aby nenamietali voči odvolaniu a stiahli všetky obvinenia voči Albayrakovej.
"V Turecku sú za svoju prácu uväznené desiatky novinárov a tento rozsudok je signálom, že tamojšie podmienky pre tlač sa naďalej zhoršujú," uviedla vo vyhlásení predstaviteľka CPJ Nina Ogňanovová. "Súdny systém Turecka sa stal nástrojom perzekúcie," dodala.
Okrem desiatok tureckých novinárov je vo väzbe v krajine naďalej aj spravodajca nemeckého denníka Die Welt Deniz Yücel. Zadržali ho v januári a dosiaľ ho ešte nepredviedli pred súd.
Dnes sa v Turecku má začať proces s novinárkou Mešale Toluovou, ktorá má turecké i nemecké občianstvo a ktorú tiež obvinili z trestných činov súvisiacich s terorizmom.




Prítomnosť kameramana Českej televízie rozčúlila v utorok v Štrasburgu českého prezidenta Miloša Zemana natoľko, že mu pohrozil fyzickou likvidáciou. Informoval o tom dnes internetový server Novinky.cz.Zeman, ktorý prechádzal cez foyer sídla Rady Európy, vyzval členov svojho sprievodu, aby kameramana vyhnali, inak ho zabije. Podľa hovorcu Hradu sa kameraman snažil pliesť Zemanovi do cesty a reakcia je preto adekvátna.
"Vyžeňte toho kameramana, lebo ho zabijem," je počuť zreteľne prezidentov hlas na zábere, ktorý na Facebooku zverejnili pracovníci programu Newsroom ČT24.
Správu o Zemanovej návšteve a prejave pred Parlamentným zhromaždením Rady Európy pripravoval štáb reportéra Bohumila Vostala. Záber sa objavil aj v hlavnom spravodajskom programe ČT Události, ale bez zvukovej stopy.
Hovorca Hradu Jiří Ovčáček k prezidentovmu výroku uviedol, že sa kameraman "snažil úporne pliesť pánovi prezidentovi do cesty". Televízia podľa neho "už dlho lačne číha, či prezident, ktorý má neuropatiu, niekde pri chôdzi nezakopne".
Zeman sa podľa Noviniek.cz netají svojou zášťou k novinárom. Na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Číne tento rok v máji napríklad "vtipkoval", že ich je veľa a mali by sa likvidovať. Putin na Zemanov pokus o humor pohotovo odpovedal, že nie je ich treba likvidovať, ale je možné ich obmedziť.

Copyright © TASR 2017

Nemeckú mediálnu cenu Zlatá sliepka za celoživotné dielo tento rok dostane český spevák Karel Gott. S odvolaním sa na nakladateľstvo Burda o tom dnes informovala agentúra DPA. Ceny sa budú odovzdávať počas slávnostného večera v piatok v Lipsku. V roku 2009 ocenenie dostal napríklad aj bývalý československý a český prezident Václav Havel.
"Karel Gott baví svojou hudbou a svojím nezameniteľným hlasom už viac ako pol storočia ľudí naprieč generáciami," zdôvodnil rozhodnutie oceniť českého popového speváka Stefan Kobus, šéfredaktor časopisu Super-Illu, ktorý spolu so stanicami MDR a RBB cenu udeľuje.
Osobnosti z oblasti športu, hudby a televíznej tvorby, ale aj politici a zástupcovia občianskej spoločnosti dostávajú Zlatú sliepku od roku 1995. Ocenenie vo forme kurčiat je pomenované na počesť nemeckej speváčky a kabaretistky Helgy Hahnemannovho, ktorú prezývali Sliepka.
V minulosti cenu dostala rad významných politikov. Okrem Václava Havla, nemeckých exprezidentov Romana Herzoga, Horsta Köhlera a Joachima Gaucka a bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla a jeho súčasné nástupkyňa Angely Merkelovej tiež treba bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov a poľský exprezident Lech Walesa. Zo športovcov sa môžu Zlatú sliepkou pýšiť rýchlokorčuliarka Claudia Pechsteinová a tenistka Sabine Lisickiová, zo spevákov Udo Jürgens, Udo Lindenberg a Nena a z výtvarných umelcov treba Christo.
Osemdesiatročný Karel Gott, ktorého v Nemecku prezývajú Zlatý hlas z Prahy a poznajú ho okrem iného ako speváka úvodnej piesne seriálu Včielka Maja, by mal dostať Zlatú sliepku na piatkovej slávnosti v saskom Lipsku. Na akcii vystúpi okrem iného David Garett a skupina The Kelly Family.

Spoločnosť Apple sa v rámci snahy o expanziu do televízneho vysielania spojí s režisérom Stevenom Spielbergom. Výrobca iPhonov chce vrátiť na obrazovky 30 rokov starý Spielbergov seriál Neuveriteľné príbehy. Dúfa, že tak získa predplatiteľov pre svoju internetovú filmovú ponuku a postaví sa konkurencii digitálnych sietí firiem Netflix, Amazon, Hulu a HBO, napísala agentúra AP.
Noviny The Wall Street Journal informovali, že Apple si zaistil práva na Neuveriteľné príbehy. Apple však odmietol dohodu komentovať.
Seriál, ktorý vysielala NBC v rokoch 1985 až 1987, získal päť ocenení Emmy za zmes príbehov z oblasti sci-fi a hororu. V hodnotení však seriál nebol nikdy veľkým hitom.
Pre Spielberga dohoda znamená návrat k televízii. Spielberg si skôr, ako začal natáčať filmy pre kiná, urobil meno v roku 1971 réžiou filmu Duel pre ABC. Medzi jeho najznámejšie filmové hity patria Čeľuste, E.T - Mimozemšťan, Jurský Park, Zachráňte vojaka Ryana či filmy s Indiana Jonesom. Za film Schindlerov zoznam získal Oskara za najlepšiu réžiu.
Apple chce do vlastných programov v budúcom roku investovať zhruba jednu miliardu USD . V súčasnosti ponúka už dva seriály prostredníctvom svojej streamovacej služby Apple Music, a to Planet of the Apps a Carpool Karaoke, žiadny sa však nestretol s výraznejším ohlasom. Do desiatich dielov seriálu Neuveriteľné príbehy chce investovať viac ako 50 miliónov USD. Zatiaľ však nie je známe, kedy sa seriál začne vysielať, ani či Apple chce ponúknuť seriál prostredníctvom svojho obchodu iTunes alebo na iné platforme.

Copyright © ČTK 2017