29. 12. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká spravodajská televízia CNN opäť upozornila na nádheru a hodnotu Spišského hradu. Na svojom webovom portáli v týchto dňoch zverejnila viacero tradičných koncoročných príspevkov typu "naj za rok 2017" a medzi nimi v sekcii cestovanie zopakovala aj článok z augusta tohto roku s titulkom Veľkolepé opustené hrady sveta.
      CNN v tomto článku predstavila novú knihu írskeho spisovateľa Kierona Connolyho s názvom Opustené hrady. Okrem autora a knihy televízia priblížila aj päť hradov z publikácie a medzi nimi hneď na prvom mieste Spišský hrad.
      V odseku s podtitulkom Vrstvy histórie CNN uviedla, že mnohé hrady majú históriu tiahnucu sa celými storočiami.
      "Po celé roky dali rôzni majitelia a rôzne konflikty svoju pečať architektúre hradov. Odlupovanie týchto vrstiev ponúka fascinujúci pohľad do minulosti," uviedla televízia.
      Jedným z takých hradov je práve Spišsky hrad na Slovensku, ktorý začal svoj život v 12. storočí ako románska pevnosť. O storočie neskôr sa otočil smerom ku gotike a v 15. storočí bol kompletne prestavaný. Neskôr ho noví majitelia zmenili na renesančné rodinné sídlo, opísala hrad CNN.
      Televízia pripojila k textu aj fotografiu hradu s popisom "Spišský hrad je skvostným goticko-románskym hybridom".
      Do výberu piatich hradov CNN sa popri Spišskom hrade dostali veža Mortella na Korzike, hrady Ballycarbery a Minard v Írsku a Golkonda v Indii.

Copyright © TASR 2017

New York, Moskva a Londýn sú tromi svetovými mestami, ktoré v roku 2017 najčastejšie tagovali vo svojich príspevkoch používatelia Instagramu. V prvej desiatke miest, ktorú táto služba tradične zverejňuje ku koncu roka, majú Spojené štáty aj Rusko ešte po jednom meste - šieste je Los Angeles a siedmy Petrohrad. Európa s výnimkou európskej časti Ruska je reprezentovaná spolu štyrmi mestami.
Oproti minuloročnému rebríčku nastali iba drobné zmeny, pričom tou asi najzásadnejšou je, že Moskva zosadila z druhého miesta Londýn. Minuloročné číslo osem, brazílske Rio de Janeiro, tento rok z desiatky vypadlo, Brazília však má stále na štvrtom mieste Sao Paulo.
Nováčikom v desiatke najčastejšie tagovaných miest na Instagrame je španielska Barcelona, ktorá sa prebojovala na posledné desiate miesto.
Medzi najčastejšie tagovanými miestami tento rok dominuje kalifornský Disneyland, na druhom mieste je newyorské Times Square a na treťom newyorský Central Park.

Desať najčastejšie tagovaných miest na Instagrame za rok 2017:

01 New York, USA
02 Moskva, Rusko
03 Londýn, Veľká Británia
04 Sao Paulo, Brazília
05 Paríž, Francúzsko
06 Los Angeles, USA
07 Petrohrad, Rusko
08 Jakarta, Indonézia
09 Istanbul, Turecko
10 Barcelona, Španielsko


Mjanmarsko prepustilo dvoch zahraničných novinárov, ktorých v októbri zadržali za to, že v okolí budov parlamentu v hlavnom meste Nay Pyi Taw púšťali dron. Na slobodu sa rovnako dostali aj ich miestny vodič a tlmočník. Štvoricu prepustili len deň po tom, ako súd zamietol ďalšie body obžaloby vrátane nepovoleného dovozu dronu. Všetci štyria sa pritom mali dostať na slobodu až 5. januára po odpykaní si dvojmesačného trestu odňatia slobody za nezákonné púšťanie dronu, prepustili ich však skôr.
Malajzijčana a Singapurčana, ktorí pracujú pre turecký verejnoprávny rozhlas a televíziu TRT, rovnako ako ich prekladateľa a tlmočníka zatkli 27. októbra v Nay Pyi Taw. Mjanmarské štátne noviny v tom čase informovali, že si chceli pomocou dronu vyfotografovať budovy parlamentu a pagody. Podľa ich právnika súd zamietol ďalšie body obžaloby preto, že novinári nemali v úmysle ohroziť štátnu bezpečnosť. Ako dodal, úrady chcú tiež udržať dobré vzťahy s Malajziou a Sigapurom.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.  




Americký prezident Donald Trump obvinil časopis Vanity Fair z podliezavosťou, pretože sa časopis ospravedlnil za nevhodné video zosmiešňujúce niekdajší Trumpovu súperku vo voľbách Hillary Clintonovou.
Cez víkend sa na webovej stránke magazínu objavilo video s prípitky pre Clintonovou a jednotliví hovorca v ňom bývalej kandidátke a ministerke zahraničia dávajú rady do budúceho roka. Jedna z nich znie, že by sa mala venovať napríklad pletenie, dobrovoľníckej práci alebo akémukoľvek inému koníčku, ktorý by ju odviedol od zámeru uchádzať sa znova o prezidentský post.
Na sociálnych sieťach sa rýchlo ozvali americkí liberáli a priaznivci Clintonovej. Niektorí vyzvali k bojkotu časopisu, ďalšie pálili jeho vydanie. Mnohí video, ktoré malo byť iba ľahkým žartom, nepovažujú za žarty a odporučili Vanity Fair, aby sa držal svojho remesla, totiž rozhodoval, ktorá z celebrít kráčajúcu po červenom koberci bola oblečená najlepšie.
Magazín v stredu vydal vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že video bolo myslené ako žart, ale bohužiaľ "prestrelil".
Trump na twitteri napísal, že časopis kvôli drobnému podpichnutiu podlieza. Napísal tiež, že Anna Wintour "je bez seba zo smútku a prosieb o odpustenie". Wintour je ale šéfredaktorkou nie Vanity Fair, ale časopisu Vogue.
Ku kritike sa pripojili aj feministky, ktoré časopis vyzvali, aby prestal ženám hovoriť, čo majú alebo nemajú robiť. Shannon Wattsová, ktorá sa angažuje v boji proti držby zbraní, sa pýtala, či niekto niekedy odporúčal pletenie iným (neúspešným kandidátom), ako napríklad Al Goreovi, Mittovi Romneymu alebo Johnovi Kerrymu. "Dlhujete Hillary ospravedlnenie, už vás nemienim čítať," napísal jeden používateľ twitteri na adresu časopisu. Clintonová zatiaľ ponechala túto vec bez komentára.

Copyright © ČTK 2017