27. 12. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký zábavný gigant Walt Disney sa tento mesiac dohodol, že kúpi filmové štúdio 20th Century Fox.
 Toto prevzatie pritom už pred takmer 20 rokmi predpovedal americký animovaný seriál Simpsonovci. V epizóde Dojazdy pre hviezdy vysielanej prvýkrát 8. novembra 1998 sa totiž objavilo logo štúdia 20th Century Fox, pri ktorom je napísané "divízia spoločnosti Walt Disney".
Nejde o prvý prípad, kedy sa udalosti predpovedané v tomto seriáli stali skutočnosťou. V epizóde Nebáť sa budúcnosti z roku 2000 je napríklad zmienka o tom, že Donald Trump sa stane prezidentom Spojených štátov. Podľa denníka Daily Mail seriál Simpsonovci predpovedal tiež finančnú krízu v Grécku, korupčný škandál v medzinárodnej futbalovej federácii FIFA či takzvanú arabskú jar.
Spoločnosť Walt Disney sa v polovici decembra dohodla, že za štúdio 20th Century Fox a niektoré ďalšie aktíva mediálnej skupiny 21st Century Fox zaplatí celkom 52,4 miliardy dolárov. Disney v rámci tejto transakcie prevezme televízne aktivity skupiny Fox, vrátane seriálu Simpsonovci.

Copyright © ČTK 2016




 Vo Francúzsku aj v Belgicku sťahujú z novinových stánkov januárové číslo detského časopisu po tom, čo jeden z krátkych textov určených najmenším deťom vyvolal prekvapenie a debaty na sociálnych sieťach. V krátkom texte, ktorý obsahoval len dve vety, sa píše, že Izrael "nie je naozajstná krajina". Bertrand Fichou, šéfredaktor magazínu Yuopi, ktorý je určený pre deti od 5 do 8 rokov nerozumie, ako sa zmienka do časopisu dostala. Za zverejnenie tejto informácie sa v utorok ospravedlnil a povedal, že mu to "bude ľúto po celý život".


Mjanmarský súd v stredu predĺžil väzbu dvom novinárom z tlačovej agentúry Reuters, ktorých tento mesiac zatkli za "získavanie dôležitých tajných dokumentov" od policajtov. Wa Lone a Kyaw Soe Oo čelia obvineniam z porušenia zákona o štátnom tajomstve a môžu sa zaň dostať za mreže až na 14 rokov. Proces s nimi sa začne 10. januára.
Dvojicu zatkli 12. decembra po tom, čo u nich našli dokumenty s tajnými informáciami týkajúcimi sa bezpečnostných zložiek. Citlivé údaje sa novinárom podarilo získať od dvoch policajtov, ktorí pracovali v nepokojnom Jakchainskom štáte, odkiaľ od leta ušlo viac ako 630-tisíc ľudí z moslimskej menšiny Rohingov.
Na stredajšom pojednávaní, ktoré sa konalo na súde na predmestí Rangúnu, sa zúčastnili desiatky ďalších mjanmarských žurnalistov oblečených v čiernych tričkách a dožadujúcich sa prepustenia svojich kolegov. Na prepustenie novinárov z Reuters vyzvali Mjanmarsko okrem iných aj USA, Organizácia Spojených národov a Európska únia.
 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.