30. 12. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Herečky Halle Berry a Gal Gadotová a ich kolega Chris Hemsworth budú medzi moderátormi slávnostného udeľovania filmových Zlatých glóbusov. Oznámila to dnes Asociácia zahraničných novinárov v Hollywoode, ktorá najlepšie filmy vyberá. Ceremoniál sa bude konať 7. januára.
Okrem prvej vyhlásené trojice by medzi moderátormi mali byť tiež napríklad Hugh Grant, Shirley MacLaineová, Emma Watsonová, Ricky Martin alebo Sharon Stoneová. K dispozícii bude aj moderátorka Oprah Winfrey, ktorá ale bude tiež medzi ocenenými. Asociácia jej prisúdila cenu za významný prínos k zábave.
Ceremoniál sa bude vysielať naživo z hotela Beverly Hilton v Beverly Hills. Nomináciám ohláseným 11. decembra dominovala snímka Tvar vody režiséra Guillerma del Tora navrhnutý v siedmich kategóriách.
Zlaté glóbusy budú v januári udeľované po 75. krát. Ako si všimli kritici, v kategórii najlepšia réžia nebola nominovaná ani jedna žena. Je tiež isté, že niektoré herečky, ktoré budú defilovat na červenom koberci, budú v čiernom, aby poukázali na aféru sexuálneho obťažovania v Hollywoode. Oznámili to už Jessica Chastainová, Emma Stoneová aj Meryl Streepová. Dwayne Johnson príde v čiernom zo solidarity.

Kontroverzný francúzsky film o milostnom vzplanutí na pozadí predminulého teroristického útoku na koncertná sieň Bataclan v Paríži sa zatiaľ vysielať nebude. Stanica France 2, ktorá ho produkovala, dnes oznámila, že zatiaľ zastavila jeho výrobu. Internetovú petíciu proti televíznemu snímke podpísalo vyše 39.000 ľudí.
France 2 v dnešnom vyhlásení uviedla, že film doteraz nebol dokončený, vedenie stanice zatiaľ nevidelo jeho finálnu podobu, a nebol tak stanovený ani žiadny termín odvysielanie. V produkcii sa nebude pokračovať, kým sa vedenie televízie nestretne s pozostalými po obetiach útoku v Bataclan a vec s nimi "dôkladne nepreberie", uviedla France 2. Samotné natáčanie snímky však podľa skorších informácií skončilo už pred Vianocami.
Proti filmu sa zdvihla vlna protestov. Podľa autorky petície s takmer štyrmi desiatkami tisíc podpisov, ktorá bola partnerkou jednej z obetí atentátu v Bataclan, je snímka nevkusný a pozostalých aj obete zraňuje. Na natočenie podobného filmu je podľa nej ešte príliš skoro.
Skupina Life for Paris, ktorá združuje okolo 700 pozostalých a obetí útokov, už skôr uviedla, že je síce ohľadom vhodnosti snímke skeptická, ale zároveň nechce brániť jeho odvysielanie. "Hoci sme nikdy nevolali po cenzúre, som vďační, že prevládla zdržanlivosť," povedal dnes agentúre AFP predseda skupiny Arthur Dénouveaux.
Film s názvom Ce soir-l? (Ten večer) sa odohráva 13. novembra 2015, kedy radikálni islamisti zaútočili na niekoľkých miestach Paríža vrátane koncertné siene Bataclan, v ktorej zavraždili 90 ľudí. Hlavnými hrdinami sú žena menom Ir? Nie, ktorá býva vedľa Bataclan, a náhodný okoloidúci, afganský utečenec Karan. Počas krviprelievania v klube poskytujú pomoc zraneným a zamilujú sa do seba. Otázkou ale je, či láska zrodená za tak dramatických okolností vydrží, citoval zo scenára denník Le Parisien.


Pri sérii atentátov vo francúzskej metropole zahynulo 13. novembra 2015 celkom 130 obetí. V sieni Bataclan sa v čase útoku konal koncert americkej skupiny The Eagles of Death Metal, na ktorý prišlo okolo 1500 ľudí.

Copyright © ČTK 2017



Turecký súd nariadil v piatok prepustenie uväzneného zamestnanca stredoľavo orientovaného denníka Cumhuriyet, Imreho Ipera, ktorý strávil deväť mesiacov vo vyšetrovacej väzbe pre obvinenia súvisiace s terorizmom.
Súd rozhodol o prepustení účtovníka Ipera ešte pred obnovením jeho súdneho procesu, ktorý je naplánovaný na marec, informoval denník kritický voči vláde.
Za mrežami zostávajú traja obžalovaní z denníka Cumhuriyet: šéfredaktor Murat Sabuncu, predseda správnej rady Akin Atalay a investigatívny novinár Ahmet Sik.
Súd v Istanbule v pondelok (25.12.) nariadil, že Iper a jeho traja kolegovia zostanú za mrežami až do marca, keď má opäť pokračovať súdny proces s nimi. Iperovi advokáti sa však proti tomuto rozhodnutiu odvolali a požadovali jeho prepustenie.
Iper je obvinený z toho, že mal vo svojom mobilnom telefóne stiahnutú bezplatnú aplikáciu ByLock. Turecká vláda tvrdí, že túto zakódovanú aplikáciu využívali priaznivci moslimského duchovného Fethullaha Güllena žijúceho v exile v USA, ktorého Ankara obviňuje zo zorganizovania neúspešného prevratu z roku 2016.
Turecko označilo aj celosvetové Gülenovo hnutie za teroristickú organizáciu. Gülen tieto obvinenia popiera, pripomenula v piatok agentúra DPA.
Turecké úrady o využívaní chatovacej aplikácie ByLock oficiálne vyhlásili, že na ňu bolo nevedomky presmerovaných vyše 10.000 ľudí a že okamžite má byť prepustených okolo 1000 osôb. Správu priniesli miestne médiá v stredu.
Iperovi právnici argumentovali, že ich klient patril práve do tejto skupiny a musí byť prepustený.
Na ByLock bolo presmerovaných celkovo 11.480 ľudí bez ich vedomia, povedal v piatok v Ankare novinárom minister dopravy a telekomunikácií Ahmet Arslan.
"Naším cieľom je, aby sa s našimi ľuďmi nezaobchádzalo nespravodlivo," dodal minister.

Počas roka 2017 nebolo vyriešené takmer nič. Bol to rok zmien a nevyriešených konfliktov, ktorý nastolil závažné otázky a nechal ich nezodpovedané. A niektoré z nich nám budú v roku 2018 možno narúšať pokojný spánok, myslí si uznávaná americká komentátorka Frida Ghitisová. Pre spravodajskú televíziu CNN zostavila zoznam desiatich takýchto otázok vyvolávajúcich obavy.
      Prvá otázka znie: čo sa stane s Donaldom Trumpom ako prezidentom? Ghitisová pripomenula, že pokračuje vyšetrovanie údajného ovplyvňovania výsledkov amerických prezidentských volieb Ruskom, šéf Bieleho domu má rekordne zlé hodnotenie svojho výkonu v prieskumoch verejnej mienky a neutíchajú ani pokusy jeho politických rivalov o odstavenie ho z funkcie.
      Ďalšia otázka, ktorá bude znepokojovať ľudí nielen v Spojených štátoch, ale na celom svete, je, či začnú USA a Severná Kórea proti sebe vojnu. Komentátorka pripomenula ostré slovné prestrelky a vyhrážky medzi lídrami oboch krajín a opakované vystatovanie sa Pchjongjangu skúškami rakiet.
      "Experti uviedli, že vojna so Severnou Kóreou by si vyžiadala státisíce obetí," zdôraznila Ghitisová a dodala, že Washington síce dosiahol prijatie ďalších sankcií OSN voči Pchjongjangu, ale cesta k mierovému riešeniu, ktoré by zabránilo tomu, aby Severná Kórea vlastnila jadrové zbrane, je čoraz iluzórnejšia.
      V roku 2017 sa vyostrili aj vzťahy USA s Iránom. Trump označil jadrovú dohodu s Teheránom, ktorú dosiahol jeho predchodca Barack Obama, za "najhlúpejšiu dohodu všetkých čias" a chce ju zmeniť alebo zrušiť. Irán zatiaľ ochotu k zmenám neprejavil. "Necháva to nezodpovedanú otázku, čo ďalej urobia USA a ako bude Irán reagovať," napísala Ghitisová.
      Nedoriešený zostal dlhoročný konflikt v Sýrii. Irán a Rusko sa postavili za  sýrskeho prezidenta Bašára Asada a posilňujú si svoje pozície v krajine. Urobia Spojené štáty niečo proti rastúcemu vplyvu a vojenskej prítomnosti týchto krajín v regióne, pýta sa komentátorka.
      Otázny zostáva vývoj v Saudskej Arábii, kde sa následník trónu princ Muhammad bin Salmán snaží zaviesť revolučné zmeny. Ženám napríklad povolil šoférovanie, obmedzil právomoci náboženskej polície a do väzenia poslal za politickú korupciu množstvo tamojších prominentných ľudí.
      "Je takmer isté, že princ sa v nadchádzajúcich mesiacoch stane kráľom. Jeho ambiciózne úsilie o transformáciu spoločnosti, ekonomiky a geopolitickej pozície Saudskej Arábie je však veľkým hazardom, ktorého výsledok zostáva neistý," myslí si Ghitisová.
      Komentátorka sa ďalej pýta, či sa v roku 2018 konečne dočká medzinárodnej pomoci Jemen, krajina zmietaná vojnou medzi koalíciou vedenou Saudskou Arábiou a rebelmi podporovanými Iránom. Ghitisová zdôraznila, že krok USA, ktoré uznali Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a chcú tam presťahovať svoje veľvyslanectvo, okamžite vyvolal reakcie sveta a OSN, ale udalosti v Jemene pritiahli len málo pozornosti.
      "A to napriek tomu, že podľa OSN je Jemen na pokraji hladomoru, aký svet desaťročia nezažil a už teraz čelí najhoršiemu výskytu cholery v dejinách. To všetko je následok katastrofy zapríčinenej človekom," uviedla komentátorka.
      Tragédiu spôsobenú nekompetentnou vládou zažívajú aj ľudia vo Venezuele a zatiaľ neexistujú náznaky jej skorého vyriešenia. V krajine s jednými z najväčších zásob ropy na svete tak hladujú deti, v obchodoch sú prázdne regály a spod kontroly sa vymkla inflácia aj kriminalita.
      "Človek by si myslel, že existuje hranica toho, aký hrozný sa môže stať život ľudí vo Venezuele, ale môže sa mýliť," napísala Ghitisová.
      Otázne zostáva podľa nej aj to, či sa bude v budúcom roku vo svete naďalej šíriť populizmus a či sa niektorej krajine podarí spomaliť rast Číny. Susedov Ruska bude v roku 2018 zaťažovať aj otázka, či sa prezident Vladimir Putin pustí po Ukrajine a Sýrii do ďalšej vojny. 


V roku 2018 oslávi okrúhle 20. výročie hneď niekoľko dôležitých súčastí sveta popkultúry a počítačov. Človeku sa ani nechce veriť, že sú tu s nami už dve desiatky rokov, alebo že sa odohrali pred toľkými rokmi, napísal portál Mashable zameraný na digitálnu kultúru.
      "Z tínedžera Google sa konečne v roku 2018 stane dospelák. Tento internetový vyhľadávač bol uvedený do prevádzky 4. septembra 1998," pripomenul Mashable. 
      Rovnako starý ako Google je aj iMac. Tento slávny počítač uzrel svetlo sveta v auguste 1998 a odvtedy prešiel obrovskými zmenami – technologickými, výzorovými aj cenovými. 
      V júli budúceho roka to bude už 20 rokov odvtedy, čo uviedli v kinách preslávený film Zachráňte vojaka Ryana s Tomom Hanksom, Mattom Damonom a Edwardom Burnsom v hlavných úlohách. Bol to posledný film editovaný na nedigitálnych systémoch a získal ocenenie Oscara za strih, kameru a réžiu.
      Rovnako starý je i ďalší známy film Armageddon s Bruceom Willisom, Benom Afleckom  a slávnym soundtrackom "I don't want to miss a thing" od skupiny Aerosmith. 
      Dve desaťročia uplynú aj od momentu, keď rádiá zaplavila pieseň Baby One More Time od Britney Spears, ktorá podľa Mashable zadefinovala celú generáciu ľudí. Pieseň vyšla 23. októbra 1998 a speváčka mala vtedy len 16 rokov. "Pripomína nám to, akí sme starí," napísal Mashable. 
      Televízie zase v roku 1998 zaplavil americký seriál Sex v meste, ktorý sa teší obľube dodnes.

Copyright © TASR 2017