29. 12. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nenávistné prejavy a extrémizmus v rozhodnutiach Európskeho súdu pre ľudské práva. To je publikácia, ktorá má pomôcť rozlišovať, čo je ešte sloboda prejavu a čo už extrémizmus. Vydala ju Via Iuris s podporou Ministerstva spravodlivosti SR. Obsahuje vyše 50 rozsudkov európskeho súdu v Štrasburgu, ktoré sú pre Slovensko záväzné. Verejnosti je publikácia voľne dostupná na internetovej stránke Via Iuris.
Rozsudky v publikácii stanovujú európsky štandard slobody prejavu a vymedzujú, pokiaľ siaha sloboda prejavu a čo je už neprípustný, nenávistný alebo extrémistický prejav, ktorý môže demokratický štát legitímne potláčať a stíhať.
"Sloboda prejavu je jedným zo základných pilierov demokracie. Na slobodu prejavu sa ale dnes veľmi často odvolávajú aj extrémisti šíriaci národnostnú a náboženskú nenávisť, obhajujúci totalitné ideológie, vyzývajúci na násilie alebo zvrhnutie demokratického politického systému," upozornil autor publikácie a právnik Via Iuris Peter Wilfling.
Je preto podľa neho potrebné vyjasniť, kde sú hranice slobody slova v takýchto prípadoch. Zdôrazňuje, že ak má demokratický systém pretrvať, musí sa vedieť účinne brániť proti tým, ktorí chcú demokraciu zničiť.
Vyjasnenie toho, ktoré slovné a obrazové prejavy ešte spadajú pod slobodu prejavu a ktoré už predstavujú tzv. nenávistné prejavy nechránené slobodou prejavu, môže podľa Wilflinga pomôcť napríklad orgánom činným v trestnom konaní vo vyšetrovaní a stíhaní extrémistických trestných činov motivovaných nenávisťou.
Z rozsudkov súdu napríklad vyplýva, že možno legitímne potláčať a stíhať vyhlásenia a prejavy, ktoré sa dajú považovať za výzvu k násiliu či za podnecovanie k nenávisti alebo k neznášanlivosti. Tiež paušálne tvrdenia, ktoré útočia na celé etnické, náboženské alebo iné skupiny alebo tvrdenia, ktoré spájajú celé tieto skupiny s kriminálnymi alebo teroristickými činmi.
Legitímne potláčať a stíhať možno okrem iných aj prejavy a vyhlásenia, ktoré obhajovali fašizmus alebo nacistický režim, podnecovali nenávisť k iným národom, popierali holokaust, popierali existenciu plynových komôr v koncentračných táboroch alebo zodpovednosť nacistov za vraždenie Židov.
A tiež vyhlásenia, ktoré vyzývali na paušálne vyhostenie všetkých prisťahovalcov bez rozdielu, schvaľovali teroristické útoky, tvrdili, že homosexuáli chcú bagatelizovať pedofíliu alebo obhajovali násilné zavedenia práva šaría.

Copyright © TASR 2017