8. 2. 2018

Cena Ferdinanda Peroutky

Cena Ferdinanda Peroutky

Novinársku Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2017 získala analytička Českého rozhlasu Jána Klímová a blízkovýchodný spravodajca Českej televízie Jakub Szántó. Spoločnosť Ferdinanda Peroutky ich dnes udelila v Centre súčasného umenia DOX v Prahe. Zástupcovia spoločnosti, ktorá cenu od roku 1995 udeľuje, u Klímovej ocenili formulačnú zdatnosť vysvetliť najzložitejšie ekonomické problémy. Szántó porotu zaujal pripravenosťou a profesionalitou.
Klímová pôsobí ako investigatívna novinárka Českého rozhlasu. Pracovala okrem iného v Hospodárskych novinách, od roku 1999 v Mladej fronte DNES, od roku 2014 potom pracovala pre Respekt. V Českom rozhlase je členkou investigatívneho tímu Rádiožurnálu. "V posledných rokoch Jana otvorila mnoho závažných káuz z oblasti českého biznisu a politiky," vyzdvihol u Klímovej autor laudatia Martin Groman.
Szántó sa už počas štúdií sa stal členom zahraničnej redakcie Televízie Nova. V Českej televízii pracuje od roku 2006, od júla 2013 pôsobí v Tel Avive ako stály zahraničný spravodajca pre Blízky východ.
"Zaoberá sa historickým kontextom, vysvetľuje, analyzuje, a zároveň nepoučuje, komu máme fandiť: cíti len plnú zodpovednosť za to, ako a prečo správu prezentuje," uviedla vo svojom laudatiu Veronika Bednářová.
Podľa Peroutkovej vnučky Terézie Kaslová je zmyslom a cieľom udeľovania ceny trvalé zvyšovanie prestíže novinárskej a publicistickej práce, ktorá má nezastupiteľný význam pre fungovanie a rozvoj demokratickej spoločnosti. V minulých rokoch cenu obdržal napríklad šéfredaktor reportážne publicistiky Českej televízie Marek Wollner, novinár, bývalý disident, politik a prekladateľ Luboš Dobrovský, Petr Třešňák z Respektu či Martin Veselovský z internetovej televízie DVTV. Vlani Cenu Ferdinanda Peroutku získal komentátor a televízny scenárista Vladimír Kučera a komentátor Hospodárskych novín Petr Honzejk.

Copyright © ČTK 2018