4. 2. 2018

Premios Goya 2018

Premios Goya 2018

Víťazom každoročného udeľovania španielskych filmových cien Goya sa stala snímka The Bookshop (Kníhkupectvo), informoval dnes web časopisu Variety. Vedľa ceny za najlepší film, dostal tento snímok Izabely Coixetové ocenenie za najlepšiu réžiu a najlepšie adaptovaný scenár. Španielske obdoby amerických Oscarov boli dnes po polnoci odovzdané už podvaatřicáté.
Víťazný film sa zakladá na románe anglickej spisovateľky Penelopy Fitzgeraldovu z roku 1978 o vdove, ktorá si v ospalom prístavnom meste otvorí kníhkupectva.
Najviac cien - celkovo deväť - avšak získal historický film Handia (Obr) od baskickej režisérskej dvojice Jon Gara? O a Aitor Arregi. Príbeh dvoch bratov je zasadený na baskický vidiek v roku 1836. Silný vzťah dvoch bratov, z ktorých jeden je "najvyšším mužom" vtedajšieho sveta, v ňom prekonáva chudobu, rivalitu v láske, vojnu aj neprehľadnú modernizáciu. Film získal okrem iného cenu za najlepší herecký debut (Eneko Sagardoy) ​​a pôvodný scenár.
Cenu za najlepšiu herečku vyhrala Nathalie Pozaová za rolu Carly vo filme No sé decir adiós (Nedokážem povedať zbohom) režiséra Lina Escalera. Hrá v ňom ženu, ktorá si hľadá cestu k svojmu smrteľne chorému otcovi, ktorého po dlhé roky nevidela. Pozaová porazila ako domáce hviezdu Penélope Cruzovou, tak Emily Mortimerovú, ktoré stelesnila hlavnú úlohu vo víťaznom snímke.
Cenu za najlepšieho herca si odniesol Javier Gutiérrez, ktorý v snímke Manuela Martína Cuenca El autor (Spisovateľ) hrá neúspešného románopisca bez talentu, ktorý pre inšpiráciu manipuluje životy svojich blízkych.
Ceny Goya udeľuje Španielska akadémia umenia a kinematografie v 29 kategóriách. K cene patrí bronzova busta španielskeho maliara Francisca Goyu.
Laureátom tejto ceny je aj český herec Miroslav Táborský. Ten bol ocenený v roku 1999 v kategórii herec-objav roka za úlohu vo filme Dievča tvojich snov.


Copyright © ČTK 2018