9. 2. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť YouTube nenašla dôkazy o zasahovaní Ruska do kampane pred referendom o tzv. brexite (vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie). Britskému parlamentnému výboru poverenému vyšetrovaním falošných správ to potvrdila výkonná riaditeľka YouTube, informovala vo štvrtok agentúra Reuters.
Členovia britského výboru pre médiá, kultúru a šport, poverení preverením zmieneného obvinenia, získali tieto informácie vo štvrtok počas návštevy Univerzity Georgea Washingtona v metropole Spojených štátov.
Juniper Downsová, šéfka pre verejnú politiku spoločnosti YouTube, uviedla, že táto divízia spoločnosti Google nenašla "žiadny dôkaz o ruskom zasahovaní do referenda o brexite".
Ako zhodnotil Reuters, vzťahy medzi Ruskom a Britániou sú aktuálne napäté. Britská premiérka Theresa Mayová obvinila vlani Moskvu z vojenskej agresie a povedala, že dôkazy o ruskom zasahovaní do zahraničných volieb sú.
      Kremeľ, ktorý počas vlády Vladimira Putina získal nazad časť svojho vplyvu strateného po páde Sovietskeho zväzu, zasahovanie do volieb či referend v západných krajinách odmieta. Protiruská hystéria sa podľa Moskvy šíri prostredníctvom USA a Európy.

Copyright © TASR 2018

Americká spoločnosť Twitter Inc. prevádzkujúca rovnomennú mikroblogovaciu sieť prvý raz za svoju takmer dvanásťročnú históriu vykázala zisk. Hospodárskym výsledkom za 4. kvartál prekonala opatrné očakávania trhu. Čistý zisk firmy za október až december bol v sume 91 mil. USD čiže 12 centov na akciu. Upravený zisk bol 19 centov na akciu. Prekonal tak očakávania analytikov, ktorí odhadovali, že bude 14 centov na akciu.
Tržby firmy posilnili o 2 percentá na 732 mil. USD. Aj ich objemom Twitter prekonal očakávania analytikov oslovených v prieskume spoločnosti FactSet, ktorí predpovedali, že budú na úrovni 687 mil. USD.
Počet užívateľov mikroblogovacej siete však stagnoval. Firma uviedla, že v posledných troch mesiacoch vlaňajška mala v priemere 330 mil. aktívnych užívateľov mesačne. Ich počet sa tak oproti tretiemu štvrťroku nezmenil. Nenaplnil sa odhad trhu, že Twitter v štvrtom kvartáli minulého roka aktívne využívalo v priemere 333 mil. ľudí.
Hodnota akcií firmy Twitter po zverejnení výsledkov za október až december vo štvrtok pred otvorením riadneho obchodovania na americkej burze vzrástla o 21 percent.



Súd v Saudskej Arábii poslal na päť rokov za mreže novinára, ktorý vlani kritizoval kráľovský dvor. Informovali o tom na štát napojené médiá s tým, že muža, ktorého bližšie neidentifikovali, uznali vinným z urážky kráľovského dvora. Novinár okrem toho dostal päťročný zákaz vycestovať z krajiny, ktorý bude platiť po jeho prepustení, píše na svojej webstránke denník Okaz.
Ako informovala agentúra AP, uväzneným novinárom je Saleh al-Šehi, ktorého zatkli po tom, ako 8. decembra vystúpil v súkromnej televízii Rotana. Al-Šehi vtedy uviedol, že ktorýkoľvek občan Saudskej Arábie so známosťami na kráľovskom dvore, má automaticky výhodu pri kúpe strategicky umiestnených pozemkov, ktoré nie sú dostupné pre verejnosť. Nezisková organizácia Výbor pre ochranu novinárov vyzvala saudskoarabské úrady, aby muža prepustili.



©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Český podnikateľ Petr Kellner sa môže počas niekoľkých týždňov stať vlastníkom aktivít nórskeho telekomunikačného operátora Telenor v Bulharsku. Zároveň je medzi kandidátmi s najlepšou ponukou na odkúpenie televízie Nova, ktorá je v Bulharsku druhou najsledovanejšou televíznou stanicou. Informoval o tom na svojom webe bulharský ekonomický týždenník Kapital.
"Ak sa obe transakcie stanú skutočnosťou, Petr Kellner sa tento rok stane jedným z najvplyvnejších ľudí nielen v Česku, ale aj v Bulharsku. Bude mať pod kontrolou mobilného operátora s najväčšími príjmami v tomto odbore a tiež mediálnu skupinu, ktorá má najväčší obrat," napísal Kapital.
Informáciu, že je Kellnerova investičná skupina PPF vyvoleným kandidátom Telenoru na získanie telekomunikačného biznisu v Bulharsku, ale aj v Srbsku a Čiernej Hore, týždenníku potvrdili tri zdroje blízke rokovaniam.
Pokiaľ ide o televíziu Nova, ktorú teraz vlastní švédsky koncern MTG Group, ponuka podaná firmou PPF koncom januára patrí podľa dvoch zdrojov medzi najlepšie.
Konečná cena kontraktu s Telenor zatiaľ nie je podľa kapitálu jasná a bude závisieť od toho, či zahrnie aj biznis nórskej spoločnosti v Maďarsku. Špecializovaná mediálna spoločnosť Mergermarket podľa bulharského týždenníka tieto aktivity len v Bulharsku, Srbsku a Čiernej Hore oceňuje na dve miliardy eur (50,7 miliardy Sk).
Kapital odhaduje, že ak všetko pôjde dobre pri rokovaniach aj pri schvaľovaní projektu, obchod by mohol byť dokončený do leta.
Čo sa týka bulharskej televízie Nova, nie je známe, koľko ponúk bolo koncernu MTG Group v stanovenej lehote do posledného januárového piatku podané. Avšak je isté, že ponuka PPF "patrí medzi najsilnejšie, pokiaľ nie je vôbec najlepšie", napísal Kapital s odvolaním sa na dva svoje zdroje.
O zámere MTG Group televíziu predať sa hovorí už od začiatku minulého roka. Pritom sa uvádza, že cena by mala byť vyššia ako 100 miliónov eur (2,5 miliardy Sk).


Televízia Barrandov Jaromíra Soukupa pred voľbami vo svojich reláciách zrejme opakovane zvýhodnila prezidentského kandidáta Miloša Zemana. Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV) preto s prevádzkovateľom televízie začala správne konanie pre možné porušenie zákona. Uviedla to v tlačovej správe. Soukup vo vyjadrení pre server iDNES.cz odmietol porušenie akejkoľvek povinnosti.
V utorok 16. januára pred druhým kolom prezidentské voľby odvysielala televízia diskusné politicko-publicistický reláciu Aréna Jaromíra Soukupa, kde podľa rady prezentovala iba názory na podporu Zemana, zatiaľ čo argumenty pre druhého kandidáta Jiřího Drahoša vôbec nezazneli. Soukup podľa rady v rámci témy prezidentských volieb žiadnym spôsobom neplnil úlohu kvalifikovaného oponenta, diváci tak mohli na základe výrokov klientov získať mylné a zavádzajúce informácie o politických postojoch Drahoša.
"Program mal naopak potenciál ovplyvniť rozhodovanie divákov / voličov v prospech Miloša Zemana, a to najmä z dôvodu zjednodušené, zavádzajúce a emocionálne zafarbené prezentácie otázky migrácie a národných záujmov vo vzťahu k prezidentským voľbám, respektíve k osobám menovaných kandidátov. Prevádzkovateľ sa tak mohol dopustiť porušenia povinnosti, podľa ktorej má byť v relácii dbať zásad objektivity a vyváženosti, "uviedla RRTV.
Ďalšieho porušenie zákona sa mal Soukup dopustiť 22. januára v relácii Duel Jaromíra Soukupa - prezidentský špeciál. V rámci relácie, v ktorom bol hosťom Zeman, moderátor opäť podľa rady dostatočným spôsobom neplnil úlohu kvalifikovaného oponenta, naopak vyjadroval Zemanovi svoju názorovú podporu, a to v úvodnej monologické reči aj v priebehu diskusie. Hosť mal k dispozícii prakticky neobmedzený priestor k tomu, aby prezentoval svoje názory a postoje, dodala RRTV.
"Ak RRTV začne správne konanie, vysvetlíme svoju pozíciu a počkáme na rozhodnutie, o odvolaní rozhoduje súd. Až potom budem hodnotiť, čo sa stalo," povedal serveru iDNES.cz Soukup. Kategoricky odmieta porušenie akejkoľvek povinnosti. "K absurdným predstavám, že moderátor má nejako suplovať neprítomného hosťa, ktorý odmietol prísť, sa s vážnou tvárou radšej vyjadrovať nebudem," dodal Soukup.


Copyright © ČTK 2018