13. 2. 2018

MEDIA NEWS



 MEDIA NEWS


YouTube, internetový server pre zdieľanie videosúborov, žiada správcu videokanála "Navaľnyj LIVE", aby odstránil videoreláciu o nedávnych zisteniach týkajúcich sa ruského oligarchu Olega Deripasku a podpredsedu ruskej vlády Sergeja Prichoďka.
Podľa agentúry Interfax o tom prostredníctvom svojho konta na Twitteri informovala producentka Oxana Baulinová.
V žiadosti od YouTube, ktorú Baulinová tiež zverejnila, sa server YouTube odvoláva na rozhodnutie Federálnej služby pre dohľad v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor), ktorý príslušnú URL adresu zaradil na zoznam zakázaných materiálov a žiadal od YouTube, aby videozáznam zablokoval.
Ruský opozičný politik a protikorupčný aktivista Alexej Navaľnyj zverejnil minulý týždeň na svojom kanáli Navaľnyj LIVE materiál o blízkych kontaktoch Deripasku a Prichoďka, považovaného za šedú eminenciu v najvyšších kruhoch ruskej politiky.
Navaľnyj uviedol - a mal na to aj dôkazy v podobe fotografií a videí -, že Prichoďko absolvoval trojdňovú výletnú plavbu na jachte patriacej Deripaskovi.
Ako vyplýva zo zvukových záznamov, získaných z instagramového účtu jednej z prítomných spoločníčok najatých eskortnou agentúrou, obaja muži počas plavby hovorili o podnikateľských zámeroch i o medzinárodnej situácii vrátane sankcií uvalených na Rusko. Prichoďkovu prítomnosť na jachte označil Navaľnyj za korupciu a vyslovil voči vicepremiérovi aj ďalšie podozrenia z prijímania úplatkov.
Spomínaná mladá žena vystupuje na Instagrame pod prezývkou Nasťa Rybka. Jej skutočné meno je Anastasija Vašukevičová. Po zverejnení záberov z jej stránky na ňu Deripaska podal žalobu za to, že na sociálnych sieťach zverejnila materiály o jeho súkromnom živote. Deripaska však nepodal žalobu na Navaľného, ktorý materiály Naste Rybky využil vo svojom videu.
Trestné oznámenie na Navaľného nechce podať ani Prichoďko, aj keď jeho vyšetrovanie považuje za provokáciu.

Copyright © TASR 2018


K ruskému seriálu Zabudnutí vodcovia, ktorého uvedením Česká televízia podľa Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV) porušila zákon, uvedie ČT dodatočne diskusiu historikov. ČTK to oznámila hovorkyňa televízie Karolína Blinková. Podľa RRTV dokumentárny seriál zľahčuje stalinistické čistky. V otvorenom liste kritizovali uvedenie seriálu viac ako dve stovky osobností, vrátane rusistov, historikov či pedagógov. Seriál z roku 2016, odvysielaný ČT vlani, popisoval postavy režimu sovietskeho diktátora Josifa Stalina. ČT porušila podľa RRTV zákon o vysielaní hlavne uvedením dielov o Lavrentijovi Berijovi jednom z vykonávateľov politických čistiek. Program vyzdvihoval  Berijove úspechy a bagatelizoval jeho podiel na zatýkaní, deportáciách a popravách, uviedla rada. Žiadala preto po ČT nápravu. "S ohľadom na reakciu časti verejnosti na dokument sme sa rozhodli zaradiť do vysielania - pravdepodobne 5. marca - diskusiu renomovaných historikov k téme i k spracovaniu  a vyzneniu dokumentu," uviedla hovorkyňa ČT. Na RRTV sa kvôli seriálu Zabudnutí vodcovia obrátil rusista Jan Machonin, ktorý tiež na webe Babylon Revue zverejnil otvorenú výzvu ČT k náprave. K výzve sa pripojilo približne 240 ľudí, okrem historikov či pedagógov i umelci, bývalí politickí väzni a politici. "Vo všetkých dieloch seriálu sú zámerne zľahčované, vynechávané či priamo popierané fakty o politicky motivovaných perzekúciách vykonávaných v rokoch 1917 - 1991 sovietskym režimom a jeho predstaviteľmi," uvádza výzva. Ľudia vo výzve žiadali okrem iného, aby televízia zverejnila okolnosti, za ktorých bol seriál zakúpený od ruských distribútorov. "Zabudnutí vodcovi kúpila ČT štandardným procesom nákupu dokumentárneho cyklu od zahraničného distribútora, rovnako ako u iných relácií tohto typu," uviedla k tomu hovorkyňa televízie.
Celková koncepcia vysielanie podľa nej ponúkla divákom aj pohľady na ruskú revolúciu a Stalinov režim z iných krajín. "Cyklus (Zabudnutí vodcovia) bol odvysielaný v rámci pripomienky sto rokov od októbrovej revolúcie v Rusku a nebol jedinou reláciou vzťahujúcou sa k októbrovej revolúcii," povedala hovorkyňa. ČT uviedla k výročiu revolúcie okrem ruského seriálu dokumenty vytvorené napríklad britskou BBC, nemecko-francúzskou televíziou ARTE alebo francúzsku France TV.



Dva zo šiestich programov Českej televízie sa vlani stali najsledovanejšími tematickými stanicami v Európe. ČT sport dominuje európskym verejnoprávnym športovým programom a ČT24 tým spravodajským.
ČT24 a ČT šport je už tretíkrát najsledovanejšie v Európe
Spravodajstvo a šport Českej televízie sa umiestňujú na prvých pozíciách európskej sledovanosti opakovane, tento rok tomu tak bolo už tretíkrát za sebou. Kanál ČT24 obsadil prvú pozíciu v rebríčku spravodajských verejnoprávnych staníc s priemerným podielom 4,23%, a opäť tak prekonal napríklad britskú stanicu BBC News, uvádza Karolína Blinková, tlačová hovorkyňa ČT. Program ČT šport sa medzi športovými stanicami umiestnil na prvej priečke mieste s priemerným podielom na publiku 3,40%.
Úspešný bol v európskom porovnaní aj detský program ČT: D. V roku 2017 dosiahlo Déčko medzi deťmi vo veku 4-12 rokov podiel na sledovanosti 30,04%, teda takmer o tri percentuálne body viac ako v roku 2016. Sledovanejší bol len švédsky program Barnkanalen, založený v roku 2002, a jedenásť rokov vysielajúci nórsky NRK Super. V rebríčku staníc si polepšil aj tematický kanál ČT art, ktorý dosiahol podiel 0,94% (v prime-time dokonca hodnoty 0,97%), teda podobné úrovne ako napríklad európsky kultúrny program BBC 4 (share 1%).
Okrem úspešnej sledovanosti dosiahla celková divácka spokojnosť so šiestimi programami Českej televízie v minulom roku hodnotu 8,3, a pohybuje sa tak nad priemerom českého televízneho trhu (8,1). Medzi premiérové ​​relácie Českej televízie s najvyššou spokojnosťou vlani patrila dokumentárna séria Krajinou domova (9,2), večerníček Zahrádka pod hviezdami (9,3), dokument Olgy Špátovej Rodičia nastálo (9,1), docusoap Doktori (9,1) či relácia Veda 24 (9,0). U športových udalostí boli diváci spokojní napríklad so Zlatou tretrou, prenosmi zo  Svetového pohára v biatlone, tenisovým Laver Cupom či s majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji.
Kanálom s vôbec najvyššou spokojnosťou (8,6) sa stal opäť ČT art, ku ktorému sa pridali programy ČT2 a ČT šport, ktoré vlani zhodne dosiahli na spokojnosť 8,5. Programy ČT2 vlani dosahovali vysokých čísel aj z hľadiska diváckeho záujmu (79%). V tomto parametri si Dvojka pripísala o dvadsať šesť percentuálnych bodov viac, než je priemer televízneho trhu. Zo stabilne vysokého záujmu (78%) sa teší tiež ČT art.


Americká televízna stanica NBC stiahla z vysielania komentátora, ktorý sa svojím výrokom počas zahájenia olympijských hier v Pchjongčchang dotkol Južnej Kórey. Špecialista na Áziu Joshua Cooper Ramo v prenose uviedol, že Japonsko je pre Kóreu vzorom, proti čomu sa v usporiadateľskej krajine zdvihla vlna nevôle.
Jeho pôsobenie v Pchjongčchang skončilo už po slávnostnom otvorení olympiády, keď pri nástupe výprav povedal, že Japonsko v rokoch 1910-1945 okupovalo Kóreu. "Ale každý Kórejčan vám povie, že Japonsko je kultúrnym, technologickým a ekonomickým príkladom, ktorý bol mimoriadne dôležitý pre ich (kórejskou) vlastné transformáciu," povedal okrem iného vo vysielaní.
Kórejci okamžite kritizovali Ramovu interpretáciu citlivej témy v médiách i na sociálnych sieťach. Do veci sa zapojil aj organizačný výbor a predstavitelia NBC sa za výrok ospravedlnili už písomne a aj v živom vysielaní. "Joshua Cooper Ramo ukončil prácu pre NBC v Pchjongčchang a vo vysielaní už nebude," povedal dnes hovorca stanice agentúre Reuters.
Ramo už s NBC spolupracoval ako expert počas olympijských hier v Pekingu 2008, pri ktorých využil svoju znalosť prostredia.

Copyright © ČTK 2018