14. 2. 2018

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Nezaradení poslanci Národnej rady SR Miroslav Beblavý, Viera Dubačová a Simona Petrík predložili do parlamentu novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá vlastníkom celoštátnych médií ukladá povinnosť zapísať sa do registra partnerov verejného sektora, aby bolo možné zistiť, kto skutočne jednotlivé médiá vlastní.
Ako uviedli na brífingu nezaradení poslanci a členovia nového politického subjektu SPOLU - občianska demokracia, veria, že novela zákona by mohla zachrániť nezávislosť televízie Markíza a rovnako by pomohla k vymáhateľnosti zákazu krížového vlastníctva médií, ktorý sa v súčasnosti obchádza. Odborníčka SPOLU - občianska demokracia na oblasť médií Viera Dubačová poukázala na význam médií pre demokratickú občiansku spoločnosť. "Pluralita nezávislých médií je v čase falošných správ mimoriadne dôležitá. Televízia je na Slovensku typom média, ktoré má najväčší vplyv. Pre občiansku spoločnosť je v dnešných časoch kľúčové, aby existovalo nezávislé spravodajstvo, ktorému môžu občania dôverovať," poznamenala.
Simona Petrík považuje skrytých vlastníkov médií za bezpečnostnú hrozbu pre Slovensko. "Na Slovensku si v súčasnosti môže kúpiť noviny alebo najvplyvnejšiu televíziu akákoľvek schránková firma, za ktorú sa môže ukryť hocikto. Považujem to za veľmi nebezpečné pre malú krajinu, akou je Slovensko," konštatovala.
Novela počíta so zápisom elektronických a najväčších printových médií do registra partnerov verejného sektora, ktorého zavedenie bolo v parlamente schválené v roku 2016. Spoločnosti vlastniace celoplošné médiá tak budú musieť odkryť svoju vlastnícku štruktúru, aby bolo možné zistiť, či ich nevlastnia osoby, ktoré už vlastnia iné médium.
Ako pripomenuli poslanci, agentúra Reuters v novembri oznámila, že má informácie o tom, že čínska energetická a investičná skupina CEFC a česko-slovenská finančná skupina Penta Investments chcú spoločne kúpiť od americkej mediálnej firmy Time Warner jej podiel v spoločnosti Central European Media Enterprises (CME). "Ak by skupinu CME skutočne kúpili Penta a čínski obchodníci CEFC, stali by sa aj vlastníkmi Markízy. Penta dohady o kúpe Markízy nekomentovala. Pente na Slovensku už patrí vydavateľský dom News and Media Holding, ku ktorému patria denník Plus Jeden Deň, Plus 7 dní aj týždenník TREND," upozornili poslanci. V októbri, po objavení sa prvých správ o možnom vstupe Penty do Markízy, minister kultúry Marek Maďarič ohlásil zámer podniknúť kroky na zabránenie ďalšiemu koncentrovaniu moci v médiách. Zatiaľ však konkrétny návrh nepredstavil.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.