14. 2. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Za bežný pracovný a názorový spor označil včera generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral stret, ktorý vyvolala jeho kritika reportáže o hospodárení Agrofertu na cudzích pozemkoch. Situácia sa podľa Zavorala už upokojila po vyhlásení, v ktorom odvolal svoje výroky o účelovosti reportáže. Povedal to pri rokovaní senátne komisie pre médiá, ktorá jednomyseľne odporučila upokojiť situáciu vo verejnoprávnom rozhlase a nájsť riešenie v duchu požiadaviek zákona o Českom rozhlase.
Senátori z komisie sa zhodli na tom, že verejnoprávny rozhlas by mal fungovať bezchybne a podávať objektívne overené informácie. Pnutie kvôli reportáži by sa malo upokojiť, aby neprerástla v "neriešiteľnú situáciu, ktorá by všetkým zamestnancom Českého rozhlasu znemožňovala vykonávať kvalitnú prácu," citovala z uznesení komisie jej predsedníčka Daniela Filipiová (ODS).
Rozhlas v reportáži Janka Krúpy informoval vlani na konci novembra o tom, že koncern Agrofert, ktorý do vlaňajšieho februára vlastnil súčasný predseda vlády v demisii Andrej Babiš (ANO), hospodári na 1700 hektároch polí s neujasnenou majetkovou štruktúrou. Na väčšinu pozemkov podľa reportáže navyše poberá dotácie. Následne o príspevku diskutovala Rada Českého rozhlasu, na reportáž ako na neobjektívny si sťažoval podpredseda rady Tomáš Kňourek. Proti Zavoralovej
kritike sa v petícii ohradili dve stovky zamestnancov rozhlasu.
Kroupa dnes spochybňovanie svojej práce odmietol. Upozornil, že reportáž pred odvysielaním prešla štandardnou schvaľovací procedúrou. Situácia má podľa neho riešenie vnútri rozhlasu, napríklad v tom, že sa oddelí jeho manažérske a žurnalistickej vedenia.
Zavoral povedal, že ako generálny riaditeľ má právo hodnotiť prácu zamestnancov rozhlasu. Podotkol tiež, že odmietol sťažnosti Agrofertu na reportáž a jeho žiadosti o ospravedlnenie. Trvá ale na tom, že reportáž bola chybou z hľadiska formy. "Z môjho pohľadu tá práca nebola kvalitne odvedená," vyhlásil. Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie podľa šéfa rozhlasu požiadala o vyjadrenie, prečo v reportáži "nedošlo k jednoznačné objektivite". Stanovisko k sporu má začiatkom marca dodať Etická komisia Českého rozhlasu .
Senátorka ČSSD Eva Syková nechce, aby médiá suplovala prácu polície. Odporúčala kvôli tomu, aby investigatívnej reportáže v rozhlase boli zreteľne oddelené podobne ako v Českej televízii. Renata Chmelová (KDU-ČSL) uviedla, že v kauze pochybil Zavoral svoju kritikou. Václav Chaloupek z klubu STAN varoval pred tlakom ÁNO, KSČM a SPD na verejnoprávne médiá, sťažnosť Agrofertu bola podľa neho "jednou zo skúšok odolnosti".

Copyright © ČTK 2018