1. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Venezuelské úrady zadržali piatich zahraničných novinárov, ktorí pokrývali súčasnú situáciu v tejto latinskoamerickej krajine v súvislosti so snahou opozície odstaviť od moci prezidenta Nicolása Madura. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s tým, že ďalších dvoch čilských novinárov tamojšie úrady deportovali.
Dvaja zo zadržaných novinárov pochádzajú z Francúzska, dvaja z Kolumbie a jeden zo Španielska. Poslední traja zmienení žurnalisti - ktorí prišli z Kolumbie, aby pokrývali narastajúce nepokoje -, pracovali pre španielsku tlačovú agentúru EFE. O ich zadržaní informovala šéfka venezuelskej pobočky EFE Nelida Fernandezová.
Madrid medzitým vyzval venezuelské úrady na "okamžité" prepustenie zadržaných španielskych novinárov.
Podľa nemenových diplomatických zdrojov boli dvaja francúzski novinári zadržaní v utorok, keď pred prezidentským palácom nakrúcali zábery pre televízny program Quotidien. Zadržali aj miestneho producenta, ktorý s nimi pracoval.
Dvaja čilskí novinári boli zadržaní v utorok neďaleko prezidentského paláca a po 14 hodinách deportovaní z krajiny, uviedol čilský minister zahraničných vecí Roberto Ampuero. Dôvodom ich zadržania bol pohyb "v bezpečnostnej zóne".
Venezuelský minister zahraničných vecí Jorge Arreaza v stredu uviedol, že zahraniční novinári vstúpili do krajiny bez pracovných povolení. K najnovším zadržaniam sa nevyjadril.


Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vyzvala vo štvrtok na okamžité prepustenie novinárov zadržaných vo Venezuele v rámci zásahu Caracasu proti zahraničným médiám. Informovala o tom agentúra AFP.
"Žiadame, aby (zadržaní novinári) boli ihneď prepustení," povedala novinárom Mogheriniová v rumunskej metropole Bukurešť, kde budú ministri zahraničných vecí EÚ rokovať o situácii vo Venezuele.
Venezuelské úrady zadržali tento týždeň piatich zahraničných novinárov vrátane dvoch z Francúzska a jedného zo Španielska. Iných dvoch novinárov - čilských - deportovali. Žurnalisti pokrývali aktuálnu krízu v tejto juhoamerickej krajine.
Mogheriniová zároveň zopakovala výzvu EÚ na nové prezidentské voľby vo Venezuele. Ak takéto voľby nebudú oznámené v najbližších dňoch, EÚ "podnikne ďalšie kroky" vrátane uznania vedenia krajiny v súlade s článkom 233 venezuelskej ústavy.
Nicolás Maduro sa 10. januára napriek sporným prezidentským voľbám ujal vlády na ďalšie šesťročné obdobie. Líder opozície a predseda venezuelského parlamentu Juana Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta. Guaidó vo štvrtok vyhlásil, že sa začali tajné rokovania opozície s predstaviteľmi ozbrojených síl s cieľom odstaviť od moci prezidenta Nicolása Madura.


Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo vo štvrtok venezuelské úrady, aby prepustili dvoch francúzskych novinárov pracujúcich pre televíziu TMC. Informovala o tom agentúra AP.
Novinárov zadržali v utorok. Francúzske ministerstvo tvrdí, že "od zadržania našich krajanov" je v kontakte s úradmi v Caracase. O motívoch zadržania novinárov sa rezort nezmienil a neposkytol ďalšie podrobnosti.
Podľa nemenových diplomatických zdrojov boli francúzski novinári zadržaní v okamihu, keď pred prezidentským palácom v Caracase nakrúcali zábery pre spravodajskú reláciu Quotidien. Zadržali aj miestneho producenta, ktorý s nimi pracoval.
Venezuelské úrady zadržali celkovo piatich zahraničných novinárov, ktorí pokrývali súčasnú situáciu v tejto latinskoamerickej krajine v súvislosti so snahou opozície odstaviť od moci prezidenta Nicolása Madura - dvoch z Francúzska a jedného zo Španielska. Ďalších dvoch novinárov z Čile už deportovali.
Nicolás Maduro sa 10. januára napriek sporným prezidentským voľbám ujal vlády na ďalšie šesťročné obdobie. Líder opozície a predseda venezuelského parlamentu Juan Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta. Guaidó vo štvrtok vyhlásil, že sa začali tajné rokovania opozície s predstaviteľmi ozbrojených síl s cieľom odstaviť od moci Madura.


Dvaja francúzski novinári, ktorých zadržali vo Venezuele, sú už na slobode. Informovali o tom vo štvrtok tvorcovia spravodajskej relácie Quotidien, pre ktorú dvojica pracuje.
"S potešením oznamujeme, že Baptiste des Monstiers a Pierre Caille boli prepustení a čoskoro sa vrátia do Paríža," citovala agentúra DPA z vyhlásenia zverejneného na Twitteri.
Niekoľko hodín predtým francúzske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo venezuelské úrady, aby prepustili oboch francúzskych novinárov, ktorých zadržali v utorok. O motívoch zadržania novinárov sa rezort nezmienil a neposkytol ďalšie podrobnosti.
Podľa nemenových diplomatických zdrojov boli francúzski novinári zadržaní v okamihu, keď pred prezidentským palácom v Caracase nakrúcali zábery pre spravodajskú reláciu Quotidien. Zadržali aj miestneho producenta, ktorý s nimi pracoval.
Venezuelské úrady zadržali celkovo piatich zahraničných novinárov, ktorí pokrývali súčasnú situáciu v tejto latinskoamerickej krajine v súvislosti so snahou opozície odstaviť od moci prezidenta Nicolása Madura - dvoch z Francúzska a jedného zo Španielska. Ďalších dvoch novinárov z Čile už skôr deportovali.
Nicolás Maduro sa 10. januára napriek sporným prezidentským voľbám ujal vlády na ďalšie šesťročné obdobie. Líder opozície a predseda venezuelského parlamentu Juan Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta. Guaidó vo štvrtok vyhlásil, že sa začali tajné rokovania opozície s predstaviteľmi ozbrojených síl s cieľom odstaviť od moci Madura.

Copyright © TASR 2019

Americká spoločnosť Facebook za záverečný štvrťrok roku 2018 vykázala vysoký zisk aj tržby, čím pohodlne prekonala očakávania trhu napriek veľkým výdavkom na bezpečnosť. Firma informovala, že počas októbra až decembra dosiahla zisk 6,9 mld USD čiže 2,38 USD na akciu. Ide o medziročný rast o 61 percent z úrovne 4,3 mld. USD čiže 1,44 USD na akciu.
Analytici predpovedali, že zisk Facebooku za štvrtý kvartál bude 2,18 USD na akciu. Tržby spoločnosti za október až december stúpli o 30 percent na 16,9 mld. USD a prekonali očakávania, že budú v objeme 16,4 mld. USD. Firmu prevádzkujúcu rovnomennú sociálnu sieť poškodili škandály súvisiace s nedostatočnou ochranu osobných údajov, ale to výrazne nespomalilo jej expanziu. Napríklad počet každomesačných užívateľov Facebooku medziročne vzrástol o 9 percent na 2,32 miliardy.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.