2. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Generálneho riaditeľa Národnej verejnoprávnej televízie a rozhlasovej spoločnosti Ukrajiny (NSTU) Zuraba Alasaniu zbavili funkcie. Médiá a opoziční politici hovoria o cenzúre. Informovala o tom v piatok agentúra AFP, podľa ktorej došlo k tomuto kroku dva mesiace pred zlomovými prezidentskými voľbami.
Zurab Alasania (54), ktorý stál na čele NSTU od 10. apríla 2017, povedal, že dozorná rada spoločnosti mu ukončila zmluvu vo štvrtok večer. Ako dôvod uviedla "politizáciu správ". Taktiež ho kritizovala za to, že sa mu nepodarilo primerane pokryť pochod na podporu vytvorenia nezávislej ukrajinskej pravoslávnej cirkvi a dvoch ďalších podujatí, na ktorých sa zúčastnil prezident Petro Porošenko. Ten tento týždeň oznámil, že v prezidentských voľbách sa bude uchádzať o znovuzvolenie.
"Alergia úradov na náš kanál dosiahla štádium intoxikácie," vyhlásil Alasania, ktorý mal zostať na čele NSTU do roku 2021.
Alasania je zároveň jedným zo zakladateľov populárneho ukrajinského spravodajského portálu Hromadske, poznamenala AFP.
Desiatky ukrajinských novinárov vydali v piatok spoločný list, v ktorom označili prepustenie Alasaniu za "jasný znak cenzúry" a "veľmi nebezpečný precedens pre krajinu".
Mustafa Najem - jeden z hlavných predstaviteľov proeurópskej revolúcie z roku 2014, súčasný politik a bývalý novinár - označil prepustenie Alasaniu za "veľmi znepokojujúci signál".
"Cieľ je jasný: vyčistiť ukrajinské vysielanie od kritiky a odhalení dva mesiace pred voľbami," konštatoval politik Serhij Leščenko.
Prezidentské voľby na Ukrajine sú naplánované na 31. marca.



Nemecká kancelárka Angela Merkelová ruší svoju osobnú stránku na sociálnej sieti Facebook, ktorej fanúšikmi je vyše 2,5 milióna používateľov. Oznámila to v piatok vo videozázname, ktorý zverejnila na predmetnej stránke.
Svoje rozhodnutie zdôvodnila faktom, že už nevedie konzervatívnu Kresťanskodemokratickú úniu (CDU), z ktorej čela odišla vlani začiatkom decembra po 18 rokoch. Na tomto poste ju nahradila Annegret Krampová-Karrenbauerová.
Merkelová vo videu poďakovala svojim priaznivcom a odporučila im, aby naďalej "sledovali jej prácu kancelárky" - prostredníctvom facebookovej stránky nemeckej vlády či na jej účte s názvom Bundeskanzlerin na Instagrame. Na Twitteri, ďalšej zo sociálnych sietí, kancelárka príspevky neuverejňuje, aktívny je tam však jej hovorca Steffen Seibert, pripomenula agentúra AP.
Kancelárka odpovedala ešte v roku 2015 na otázku, čo si myslí o Facebooku. Vtedy uviedla, že je dobré, že takáto vec existuje: "Je to príjemné, ako mať auto či práčku".
Angela Merkelová (64) je nemeckou kancelárkou od roku 2005.


Copyright © TASR 2019


Americký seriál Fuller House (2016) tento rok skončí. Spoločnosť Netflix projekt obnovila na piatu sezónu, ako však oznámila prostredníctvom videa, bude zároveň jeho posledná. Vo videu možno vidieť ukážky z predošlých sezón seriálu a v závere odkazy od hercov a herečiek, ktorí sľúbili, že si "najlepšie nechali na koniec". Poslednú sezónu Netflix sprístupní na jeseň.
Fuller House je pokračovaním obľúbeného sitkomu Plný dom (1987 - 1995). Úlohy z pôvodného projektu si v ňom zopakovali Candace Cameron Bure, Jodie Sweetin, Andrea Barber, John Stamos, Dave Coulier, Bob Saget a Lori Loughlin. Príbeh seriálu sa zameriava na ovdovenú D.J. (Bure), ktorá sa spolu so sestrou Stephanie (Sweetin) a priateľkou Kimmy (Barber) stará o svojich troch synov a Kimmyinu dcéru.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.