2. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Alžírska polícia zatkla 12 novinárov zúčastňujúcich sa vo štvrtok na zhromaždení proti údajnej cenzúre informovania o protestoch proti piatemu funkčnému obdobiu prezidenta Abdala Azíza Butefliku. Oznámil to reportér tlačovej agentúry AFP.
Do demonštrácie v centre metropoly Alžír sa zapojilo približne 100 žurnalistov tlačených, rozhlasových a televíznych médií, ktorí pracujú pre štátne alebo súkromné organizácie. Protestovali proti obmedzovaniu informovania o protestoch, ktoré vypukli minulý piatok 22. februára - cenzúru nariadili šéfovia médií.
"Prepustite našich kolegov!" skandovali zvyšní demonštranti, keď zatknutých odvážali v policajných dodávkach. Novinári neposlúchajú príkazy, kričali tiež.
Alžírsko zasiahla vlna protestov po tom, čo chorľavý Buteflika oznámil, že sa bude vo voľbách 18. apríla uchádzať o piate funkčné obdobie - napriek tomu, že potrebuje invalidný vozík a na verejnosti sa po mozgovej príhode z roku 2013 objavil len niekoľkokrát.
Na prvých protestoch proti kandidatúre Butefliku minulý piatok sa zúčastnili desaťtisíce ľudí a odvtedy sa demonštrácie konali denne, v provinciách aj v hlavnom meste, kde sú demonštrácie nezákonné.
Avšak niekoľko dní štátne stanice a súkromné kanály vlastnené mediálnymi magnátmi blízkymi vláde o protestoch mlčali.
Žurnalisti štátneho rozhlasu uviedli, že vedenie im nariadilo protesty spravodajsky nepokrývať.
Organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF) obvinila v utorok 26. februára alžírske úrady, že sa snažia médiám "nasadiť náhubok".
Buteflika (81) odletel v nedeľu do Švajčiarska na "pravidelnú lekársku kontrolu" pred voľbami, uviedol prezidentský úrad.

Nemecká pobočka medzinárodnej organizácie na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF) vyzvala vo štvrtok tureckú vládu, aby neznemožňovala prácu zahraničným novinárom. Informovala o tom agentúra DPA.
Stalo sa tak po tom, ako bol niekoľkým zahraničným novinárom vo štvrtok odmietnutý vstup na tlačovú konferenciu tureckého ministra financií Berata Albayraka a podpredsedu Európskej komisie pre zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrkiho Katainena, ktorá sa konala v Istanbule. Žurnalistov na podujatie nevpustili, pretože im v Turecku dosiaľ neudelili akreditáciu.
Christian Mihr z nemeckej RSF vo štvrtok uviedol, že tureckí predstavitelia sa musia "okamžite postarat o to, aby zahraniční novinári mohli v Turecku slobodne vykonávať svoje povolanie".
Polovica nemeckých spravodajcov pracujúcich v Turecku, rovnako ako aj mnoho ďalších zahraničných novinárov, momentálne podľa RSF čaká na vydanie nových novinárskych preukazov. Platnosť ich starých akreditícií pritom vypršala už pred dvoma mesiacmi vypršala.
Novinárske preukazy umožňujú zahraničným novinárom v Turecku pracovať aj žiť, približuje agentúra DPA.
V rebríčku slobody tlače RSF sa Turecko nachádza na 157. mieste spomedzi 180 krajín sveta, uvádza portál televíznej stanice Deutsche Welle. V predošlých rokoch v tejto krajine došlo k zatknutiu viacerých európskych novinárov pre podozrenia z terorizmu.


Americký herec Luke Perry v Los Angeles utrpel mŕtvicu a je hospitalizovaný. Perry (52) sa preslávil účinkovaním v seriáli Beverly Hills 90210 a v súčasnosti hrá v seriáli Riverdale.
Podľa miestnych médií, ktoré v piatok cituje spravodajský portál stanice BBC, do hercovho domu v losangeleskej štvrti Sherman Oaks privolali záchranku a následne herca hospitalizovali.
Perry v danom čase nakrúcal v Los Angeles scény do seriálu Riverdale. Jeho zástupca pre BBC povedal, že herec je "momentálne na pozorovaní v nemocnici". Iné detaily týkajúce sa jeho zdravotného stavu neboli k dispozícii.
Zvláštnou zhodou okolností v rovnaký deň oznámili, že seriál Beverly Hills 90210 plánujú obnoviť; Perry v ňom hral Dylana McKaya. Hoci Perry nebol potvrdený pre nové diely, jeho bývalí kolegovia Jason Priestley, Jennie Garthová, Brian Austin Green, Tori Spellingová a Ian Ziering podpísali kontrakt o účinkovaní v obnovenom seriáli.


Niekoľko stoviek chorvátskych novinárov sa zhromaždilo v sobotu v hlavnom meste Záhreb pri proteste proti nátlaku na novinárov a cenzúre médií, informovala agentúra AP.
Sobotňajšie zhromaždenie pod heslom "Prevzali ste médiá, my sa nevzdáme žurnalistiky" organizuje Asociácia chorvátskych novinárov (HND) v reakcii na viac ako 1100 žalôb podaných na novinárov v krajine.
Účastníci protestov podľa AP plánujú doručiť chorvátskej vláde svoje námietky voči cenzúre v médiách. Vedúci asociácie HND Hrvoje Zovko povedal, že "vláda problém ignoruje, pretože verí, že ignorovaním sa problém vyrieši".
Chorvátska rozhlasová a televízna spoločnosť HRT podala viac ako 30 žalôb na svojich vlastných novinárov a aj novinárov z iných médií vrátane Zovka.

Približne 3000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Berlína na protest proti reformám EÚ, ktoré sprísnia podmienky v oblasti autorských práv na internete, informovala agentúra DPA.
Demonštranti nesúhlasia najmä s článkom 13 pripravovanej smernice EÚ o autorských právach na jednotnom digitálnom trhu. Ten presúva zodpovednosť za autorské práva k nahranému obsahu, napríklad obrázkom, videonahrávkam alebo hudbe, na online platformy ako YouTube či Facebook.
Kritici sa obávajú, že platformy v reakcii na tento článok použijú automatické filtre, ktoré zablokujú nahrávanie obsahu.
Článok 13 bude mať "rozsiahle následky pre slobodu vyjadrovania a rozmanitosť na internete", napísalo na svojej stránke protestné hnutie "Berlín proti 13" (Berlin gegen 13).
Protestujúci pochodovali od sídla vydavateľstva Axel Springer popri ministerstve spravodlivosti ku kanceláriám Európskej komisie (EK) v centre Berlína.
Zmenu pravidiel pri uplatňovaní autorského práva v EÚ navrhla ešte v roku 2016 Európska komisia s cieľom prispôsobiť ich "digitálnemu veku". Nová smernica má zabezpečiť, že umelci a vydavatelia správ budú spravodlivo odmeňovaní za svoje diela, ktoré sa objavujú na internete.


Copyright © TASR 2019

Facebook spoločne so svojou dcérskou spoločnosťou Instagram zažalovali u amerického federálneho súdu štyri firmy a tri osoby z Číny za to, že propagovali predaj falošných účtov, sledujúcich, či "lajkov". Sociálna sieť to v noci na dnes oznámila v príspevku na svojom oficiálnom blogu.
Falošné účty či sfalšované údaje o počte sledujúcich a označenie "páči sa mi" sú na facebooku aj na iných online platformách veľmi rozšíreným fenoménom a takzvaný neautentický obsah tvoria veľkú väčšinu materiálu, ktorý administrátori odstraňujú kvôli porušeniu užívateľských zásad. Facebook dúfa, že podaním žaloby vyšle jasný signál, "že tento typ podvodných aktivít nie je tolerovaný a že budeme konať rázne pre ochranu integrity našej platformy".
Čínske subjekty údajne falošné účty a "lajky" propagovali ako cez facebook a instagram, tak prostredníctvom služieb Amazonu, Googlu alebo firmy Apple. Podľa agentúry Bloomberg podvodný obsah vytvárali a hromadne predávali posledné dva roky. Facebook požaduje, aby súd ich údajným aktivitám zabránil, tiež si nárokuje odškodné.
"Neautentická aktivita na našej platforme nemá žiadne miesto. Preto venujeme významné prostriedky na odhaľovanie a zastavovanie tohto správania, napríklad tým, že, každý deň odstraňujeme milióny falošných účtov," napísal zástupca hlavného právnika Facebooku Paul Grewala.
"Falošné a neautentické účty môžu byť použité pre spam a phishing (snaha podvodom získať prihlasovacie údaje do rôznych služieb), dezinformačnej kampane, marketingové podvody, reklamné podvody a ďalšie podvodné projekty, ktoré sú vo väčšom rozsahu zárobkovej," citoval ďalej Bloomberg zo sťažnosti Facebooku a Instagramu.

Copyright © ČTK 2019