24. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Newyorský guvernér Andrew Cuomo nariadil štátnym úradom, aby vyšetrili správu denníka The Wall Street Journal o tom, že internetová spoločnosť Facebook zhromažďuje veľké množstvo osobných údajov z aplikácií pre chytré telefóny.
Správa podľa guvernéra naznačuje, že Facebook sa dostáva k oveľa väčšiemu množstvu údajov o užívateľoch chytrých telefónov, než sa predtým predpokladalo. "Veľké množstvo aplikácií podľa správy tomuto gigantu v oblasti sociálnych médií posiela veľmi osobné údaje, a to zjavne bez súhlasu používateľov," píše sa v tlačovom vyhlásení úradu guvernéra.
Facebook podľa správy denníka The Wall Street Journal zbiera osobné informácie z mnohých populárnych aplikácií, a to aj v prípade, že používateľ nie je pripojený k jeho sieti.
Facebook je najväčšia internetová sociálna sieť na svete. Prístup podniku k ochrane súkromia sa vlani dostal do centra pozornosti po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jeho siete a využila je mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.

Český rozhlas na konci minulého roka nepredĺžil zmluvu hudobnému publicistu Jiřímu Černému, ktorý v ňom pôsobil od roku 1964 a posledných 13 rokov v ňom uvádzal hudobný spomienkový program Klub osamelých sŕdc seržanta Peppera.Hovorca ČRo Jiří Hošna odôvodnil zrušenie Černého relácii modernizáciou stanice Český rozhlas Dvojka, ktorá ho uvádzala. Podľa Hošnu sa zmena programu dotkla dvadsiatky relácií.
Černý s rozhlasom spolupracoval na základe termínovaných zmlúv, ktoré sa pravidelne predlžovali. "Po mojom odmietnutie nižšieho platu mi predĺžili zmluvu do konca roka. A 14 dní pred koncom mi (režisérka) Veronika Rezková z vedenia vybavila, že mi zmluva končí," povedal serveru osemdesiatdvaročný publicista.
Podľa Hosni ale obmena programu Dvojky bola nutná, pretože stanicu dlhodobo klesá počúvanosť. Súčasne doplnil, že Černý bude vo vysielaní rozhlasu ďalej hosťovať v hudobných i slovesných reláciách.
O ukončení spolupráce rozhlasu s Černým informoval na twitteri tiež spolok Milión chvíľok pre demokraciu, ktorý súčasne zverejnil informáciu o internetové petíciu za návrat Černého do rozhlasu a obnovenie jeho relácii Klub osamelých sŕdc seržanta Korenia.
Černý, ktorý sa narodil 25. februára 1936 v Prahe, je legendou českej hudobnej publicistiky. Vyštudoval žurnalistiku a začínal ako športový redaktor. Stolný tenis, cyklistiku, krasokorčuľovanie a tenis komentoval na konci päťdesiatych rokov v Československom športe, začiatkom šesťdesiatych rokov potom kultúrne udalosti v týždenníku Mladý svet a v rokoch 1964 až 1969 pracoval na rozhlasovej hitparáde Dvanásť na hojdačke, ktorú uvádzal so svojou vtedajšou ženou Mirkou. Začiatkom normalizácie musel z rozhlasu odísť, v roku 1989 sa potom do neho vráti

Copyright © ČTK 2019

Americký herec a spevák Jussie Smollett, ktorého obvinili z toho, že proti sebe v januári zinscenoval rasistický a homofóbny útok, sa neukáže v posledných dvoch epizódach aktuálnej piatej sezóny seriálu Empire (2015). Producenti seriálu, v ktorom rodák z kalifornskej Santa Rosy stvárňuje jednu z hlavných postáv - Jamala Lyona, v piatok oznámili, že sa rozhodli danú postavu z daných epizód vyškrtnúť. "I keď sú tieto obvinenia veľmi znepokojujúce, vkladáme dôveru do právneho systému," uviedli vo vyhlásení výkonní producenti Lee Daniels, Danny Strong, Brett Mahoney, Brian Grazer, Sanaa Hamri, Francie Calfo a Dennis Hammer a následne zdôraznili, že celá kauza ovplyvňuje seriál a jeho herecké obsadenie. "Sme si vedomí efektov tohto procesu na hercov a štáb, ktorí pracujú na našej šou, a aby sme sa vyhli ďalšiemu narušovaniu na pľaci, rozhodli sme sa odstrániť rolu Jamala z posledných dvoch epizód tejto sezóny," dodali.
Smollett, ktorý je Afroameričan a gay, koncom januára polícii nahlásil, že ho na ulici v Chicagu fyzicky napadli dvaja muži. Tí ho podľa jeho slov častovali rasistickými a homofóbnymi nadávkami, okolo krku mu dali povraz a vyliali na neho "neznámu látku". Vyšetrovatelia však začali byť podozrievaví, keď nedokázali nájsť žiadne zábery incidentu, aj napriek tomu, že prezreli záznamy z viac ako 50 kamier, a nenašli tiež žiadnych svedkov. Pomocou mobilnej aplikácie však vystopovali dvoch podozrivých bratov z Nigérie, ktorých nahrali kamery neďaleko miesta činu a ktorí po údajnom útoku utiekli. Minulý týždeň ich na menej ako 48 hodín zadržali, neskôr ich ale prepustili bez obvinení. Muži totiž úradom poskytli informácie, ktoré "zmenili chod vyšetrovania". Ako vyšlo najavo, jeden je hercovým osobným trénerom a obaja pracovali ako komparz v Empire.
V stredu polícia oznámila, že oficiálne podozrievajú Smolletta z toho, že údajný útok proti sebe zinscenoval. Ešte v ten deň prokurátor okresu Cook voči nemu vzniesol obvinenie zo zločinu výtržníctva za to, že podal falošné oznámenie na polícii. Herec sa vo štvrtok polícii vzdal a postavil sa aj pred súd, ktorý ho prepustil na kauciu 100-tisíc dolárov (v prepočte 88-tisíc eur). Náčelník polície v Chicagu Eddie Johnson vo štvrtok oznámil, že herec útok zinscenoval, pretože nebol spokojný s platom a chcel viac publicity. Vyšetrovatelia sa tiež podľa jeho slov dostali k šeku na 3 500 dolárov, ktorým Smollett zaplatil spomínaným bratom, aby mu pomohli. Pred januárovým útokom si herec podľa polície tiež poslal výhražný list. Tridsaťšesťročný Smollett, ktorý si napríklad zahral aj vo filmoch Šampióni (1992), Votrelec: Covenant (2017) alebo Marshall (2017), obvinenie zo zločinu odmieta. Znovu by sa mal postaviť pred súd 14. marca.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.