26. 2. 2019

Zomrel Jiří Pomeje

Zomrel Jiří Pomeje

Vo veku 54 rokov zomrel v utorok český filmový a dabingový herec Jiří Pomeje, známy z filmovej série Playgirls alebo Andělská tvář, ktorú sám produkoval. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.
Pomejeho úmrtie potvrdil portálu Expres hercov kamarát Pavel Pásek.
Rodák z Českých Budějovíc, ktorý v tamojšom divadle účinkoval v balete, sa najprv venoval tancu. Potom si vyskúšal činohru na scéne v meste Šumperk, v roku 1988 absolvoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe a už v tom istom roku sa predstavil hneď v troch filmoch: Čekání na Patrika, Dotyky a Vlastně se nic nestalo.
Hlavú úlohu Marka Paara dostal Jiří Pomeje o rok neskôr v snímke podľa románu Vladimíra Párala Muka obraznosti, vzápätí si zahral ešte vo filme Jestřábí moudrost, Tichá bolest a Nahota na prodej.
V dvoch dieloch filmovej série Playgirls predstavoval Toma Rodra, v televíznom seriáli Hospoda zasa futbalového fanúšika.
V roku 1992 založil vlastnú produkčnú spoločnosť, s ktorou sa podieľal na filmoch režiséra Zdeňka Trošku Princezna ze mlejna, Z pekla štěstí, na sérii Kameňák či Andělská tvář. Posledný z vymenovaných projektov však nemal divácky úspech a producenta priviedol k bankrotu.
Následne Pomeje pracoval pre televíznu stanicu Prima a venoval sa aj dabingu. Svoj hlas prepožičal akčným hrdinom, najmä Jeanovi-Claudovi Van Dammovi.
Rakovinu hercovi prvýkrát diagnostikovali v apríli 2017. Nádor lekári objavili pri operácii polypu na hlasivke. Po ožarovaní herec držal 42 dní hladovku, avšak nádor nezmizol. Preto napokon Pomeje súhlasil s operáciou, pri ktorej prišiel o hlas, napísal server iDNES.cz.
Pomeje bol trikrát ženatý, jeho manželkami boli aj herečka Michaela Kuklová (1994 - 2007) a speváčka Iveta Bartošová (2008 - 2009).

Copyright © TASR 2019