28. 2. 2019

Zomrel Andre Previn

Zomrel Andre Previn

Dirigent a skladateľ Andre Previn zomrel vo veku 89 rokov.
Počas svojho života získal štyri Oscary.
Bol jazzovým virtuózom a legendárnym dirigentom Symfonického orchestra v Londýne.
Previn pochádzal zo židovskej rodiny z nemeckého hlavného mesta Berlín. V roku 1939 spoločne so svojou rodinou emigroval do Spojených štátov amerických, keď utekali pred Hitlerom a nemeckými nacistami. Americkým občanom sa stal v roku 1943, hudbu študoval do roku 1946 na vysokej škole v Beverly Hills pri Los Angeles. Ako skladateľ a dirigent sa dokázal presadiť v Hollywoode už v roku 1948, kedy začal písať a aranžovať filmovú hudbu aj riadiť miestne filmové orchestre. Potom, čo sa tu úspešne etabloval, riadil hudobné nahrávky pre slávne filmové muzikály ako napr. Gigi (1958), Porgy a Bess (1959) a My Fair Lady (1964), za ktorý dostal cenu Americkej filmovej akadémie Oscar.
V roku 1967 sa stal dirigentom Houstonského symfonického orchestra a ďalší rok aj Londýnskeho symfonického orchestra. V nasledujúcich rokoch pôsobil ako dirigent napr. u Pittsburského symfonického orchestra, Kráľovského filharmonického orchestra a u Losangeleskej filharmónie. Ďalej skladal filmovú hudbu, komponoval a aranžoval hudbu k muzikálom, skladal ale aj hudobné diela spadajúce do odboru vážnej hudby, ako bol napr. violončelový koncert, alebo koncert pre gitaru a orchester.
Od polovice päťdesiatych rokov 20. storočia tiež cestoval a hrával ako jazzový pianista. Vtedy spolupracoval so Shelly Manne, Leroy Vinnegarom a Benny Carterom. Spoločne s nimi nahral aj album, ktorý obsahoval upravené piesne pochádzajúce z muzikálu My Fair Lady (1956), tento album sa vo svojej dobe stal hudobným bestsellerom.
V neskorších rokoch sa sústredil na komponovanie klasickej hudby. Jeho prvou operou sa stala Električka do stanice túžba, ktorá mala premiéru v sanfranciskej opere v roku 1998. Zložil aj mnoho ďalších diel z oblasti vážnej hudby, išlo o diela vokálne, komorné aj symfonické.