10. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Za urážku islamu a proroka Mohameda na sociálnych sieťach odsúdili v Malajzii jedného muža na desať rokov väzenia, pričom rovnaké trestné činy ďalších troch osôb sú momentálne v štádiu obžaloby. S odvolaním sa na sobotné oznámenie polície o tom informuje agentúra Reuters.
Uvedený trest je pravdepodobne zatiaľ najtvrdším, aký bol kedy podľa dostupných písomných záznamov v tejto prevažne moslimskej krajine vynesený. V Malajzii pritom rastú v poslednom čase obavy z nárastu náboženského i rasového napätia.
Hlavné veliteľstvo malajzijskej polície v oficiálnom vyhlásení uvádza, že nemenovaný muž sa priznal k desiatim prípadom, keď zneužil internetové komunikačné siete.
Za takýto trestný čin je v Malajzii maximálny trest jeden rok väzenia alebo pokuta 50.000 ringgitov (takmer 11.000 eur), alebo oboje naraz. Rozsudky však boli vynesené postupne, v každom z desiatich prípadov osobitne.
Ďalší používateľ sociálnych médií sa takisto priznal a pojednávanie s ním sa očakáva v pondelok. Zostávajúci dvaja sa nepriznali a zostávajú zatiaľ vo väzbe bez nároku na kauciu.
"Polícia radí verejnosti, aby nezneužívala sociálne médiá alebo komunikačné siete na zverejňovanie či zdieľanie akýchkoľvek foriem provokácie, ktorá by sa v rôznorodej komunite tejto krajiny mohla dotknúť náboženského cítenia alebo hanobiť rasu a tým vyvolať národnostné napätie," píše sa v policajnom komuniké.



Viedeň v piatok obvinila Ukrajinu z cenzúry médií po tom, ako Kyjev zakázal vstup do krajiny známemu rakúskemu novinárovi.
Rakúske ministerstvo zahraničných vecí si chce podľa svojho hovorcu budúci týždeň predvolať ukrajinského veľvyslanca v súvislosti s tým, že Kyjev zakázal vstup do krajiny spravodajcovi verejnoprávnej stanice ORF Christianovi Wehrschützovi. "Odsudzujeme tento krok, ktorý je v rozpore so základnými európskymi hodnotami," napísala na svojom Twitteri rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová a vyzvala Kyjev na "okamžité zrušenie" ročného zákazu vstupu pre novinára.
Ukrajina obvinila podľa rakúskych médií Wehrschütza z narušenia štátnej hranice na Kryme, snahy o "ospravedlnenie anexie Krymu" a "protiukrajinskej propagandy". Wehrschütz, ktorý pravidelne informoval o dianí na Ukrajine, získal v roku 2014 od stavovského časopisu Der österreichische Journalist za svoju prácu v zóne konfliktu v Donbase cenu novinár roka.
Rozhodnutie Ukrajiny o ročnom zákaze vstupu označil samotný Wehrschütz za fantazmagorické. Podľa svojho vyjadrenia pre rádio Ö1 je pripravený napadnúť ho na súde. Na odvolanie zákazu pre rakúskeho novinára vyzval Ukrajinu prostredníctvom svojho námestníka riaditeľa Scotta Griffena aj Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) s tým, že rozhodnutie "odporuje pravidlám o slobode médií a slobode prejavu, o ktorých Ukrajina tvrdí, že ich rešpektuje". Ešte na začiatku roka bol podľa agentúry AFP prepustený riaditeľ ukrajinskej verejnoprávnej televízie pre - ako on sám uviedol - údajnú "politizáciu správ".
Táto udalosť vyvolala na Ukrajine obavy z cenzurovania médií a opozičných politikov pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami, ktoré by sa mali konať 31. marca.


Copyright © TASR 2019