13. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF) oznámila, že požiadala Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu o vyšetrovanie prípadov 102 novinárov zavraždených v Mexiku v rokoch 2012-18. Generálny tajomník RSF Christophe Deloire označil v utorok tieto vraždy za "zločiny proti ľudskosti", informovala agentúra AFP.
Organizácia eviduje taktiež prípady 14 novinárov, ktorí v spomínanom období v Mexiku zmizli. ICC ako orgán zaoberajúci sa najzávažnejšími svetovými zločinmi má podľa nej posudzovať predmetné vraždy a únosy ako cielenú kampaň proti tlači.
"Tieto zločiny proti ľudskosti... sú zovšeobecneným a systematickým útokom na civilné obyvateľstvo - novinárov," uviedol Deloire na tlačovej konferencii. Príslušné orgány pritom obvinil zo "zjavného spolupáchateľstva" pri týchto zločinoch z éry, keď stáli na čele Mexika prezidenti Felipe Calderón (2006-12) a Enrique Peňa Nieto (2012-18).
Reportéri bez hraníc a mexická ľudskoprávna organizácia Propuesta Cívica vyhlásili, že požiadajú terajšieho mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, aby sa obrátil v tejto záležitosti na ICC. Súd môže totiž konať iba na podnet od členských štátov, prokurátora alebo Bezpečnostnej rady OSN.
Podľa predstaviteľa RSF pre Latinskú Ameriku Emmanuela Colombieho pristupujú mexickí predstavitelia k tejto iniciatíve "veľmi pozitívne" a prezident je prístupný myšlienke konania na pôde ICC.
Organizácia RSF zaraďuje Mexiko medzi najnebezpečnejšie krajiny pre novinárov, hneď za Afganistan a Sýriu. Veľká väčšina vrážd novinárov zostáva v Mexiku nepotrestaná, rovnako ako v 90 percentách iných násilných zločinov, pripomenula AFP.

Copyright © TASR 2018