16. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemeckého novinára Billyho Sixa, ktorý bol viac ako štyri mesiace väznený vo Venezuele, prepustili na slobodu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na informácie venezuelskej mimovládnej organizácie Espacio Público.
Six sa podľa Espacio Público musí hlásiť úradom každých 15 dní a nesmie o svojom prípade hovoriť s médiami.
Novinára, ktorý písal pre viaceré publikácie vrátane ultrakonzervatívneho týždenníka Junge Freiheit, zatkli v polovici novembra minulého roka vo Venezuele a obvinili ho zo špionáže a vzbury. Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) bojovala za jeho prípad tvrdiac, že obvinenia sú nepodložené.


Poľský parlament rozhodol o zrušení distribúcie nacionalistického týždenníka, v ktorom sa pred časom objavil antisemitský titulok. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.
Opozičný poslanec Michal Kaminski si v novinovom stánku na pôde parlamentu všimol vydanie týždenníka Tylko Polska (Iba Poľsko) s titulkom "Ako rozpoznať Žida".
Následne na to vyzval prokuratúru, aby začala vyšetrovanie; podnecovanie nenávisti založenej na rase či náboženstve je totiž v Poľsku trestným činom.
Jeden z poslancov vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) požaduje týždenník úplne zakázať.
Vedúci tlačového odboru parlamentu Andrzej Grzegrzolka vo štvrtok vyhlásil, že zoznam publikácií doručených do zákonodarného zboru sa musí prehodnotiť, aby sa zabránilo tomu, že sa podobná situácia zopakuje.
V Poľsku v poslednom období zaznamenali nárast prejavov rasizmu či antisemitizmu na sociálnych sieťach, grafitoch i prejavoch zaznievajúcich vo verejnom priestore.
Vlani v marci prijali poľskí poslanci zákon o holokauste, ktorý trestá obviňovanie poľského národa zo zločinov, ktoré boli spáchané nacistickým Nemeckom.

Copyright © TASR 2019


Venezuelská polícia brutálne zbila poľského novinára Tomasza Surdela, ktorý udalosti v juhoamerickej krajine monitoruje pre denník Gazeta Wyborcza.
Podľa agentúry EFE o tom informoval syndikát venezuelských novinárov SNTP. Špeciálne jednotky venezuelskej polície FAES zadržali poľského novinára vo štvrtok a po niekoľkých hodinách ho prepustili.
SNTP tiež na svojom twitterovom účte zverejnil fotografiu novinára Surdela s opuchnutou a zkrvavenou tvárou. Zatknutý bol vo štvrtok v Caracase a po niekoľkých hodinách bol prepustený.
"Keď skončili s mlátením a zložili mi z hlavy vrece, videl som hlaveň zbrane pred očami," popísal udalosti Surdel. Uviedol tiež, že jeden z policajtov povedal druhému, nech novinára zastrelí. "Smial sa a stlačil kohútik, zbraň však nebola nabitá,"dodal novinár s tým, že policajti mali na hlave kukly.
Surdel je vo Venezuele dva mesiace, teda zhruba od doby, kedy sa líder tamojšej opozície Juan Guaidó počas protivládnych demonštrácií z pozície predsedu parlamentu vyhlásil dočasným prezidentom. Urobil tak potom, čo parlament označil za nelegitímny nový mandát autoritárskeho prezidenta Nicolasa Madura s tým, že vzišiel z neslobodných volieb.
Guaidóa odvtedy uznalo šesť desiatok krajín vrátane USA dočasnú hlavou krajiny, ktorej úlohou je obnoviť demokraciu a usporiadať slobodné voľby. To sa mu však zatiaľ nedarí, hoci zmobilizoval veľkú časť obyvateľov krajiny, sužovanej ekonomickou aj humanitárnou krízou.
Stále totiž nemá na svojej strane armádu, ktorej časť si Maduro kúpil ekonomickými výhodami. Mnohí radoví vojaci sa stále boja represií. Stovky ich za posledný mesiac dezertovali do Kolumbie a pridali sa k opozícii, venezuelská armáda má však 100 000 členov.
Podľa organizácie Reportéri bez hraníc venezuelský režim zintenzívnil v posledných týždňoch represie voči novinárom, ktorí informujú o humanitárnej kríze v tejto krajine. Maduro pritom na twitteri stále opisuje, ako jeho krajina prekvitá, továrne fungujú, vyrába a stavbári budujú nové rekreačné centrá.
Z Venezuely utieklo za posledných niekoľko rokov tri milióny ľudí, pretože tam nie je dostatok základných potravín a liekov. Od štvrtka postihol celú krajinu niekoľkodňový výpadok elektriny, kvôli ktorému boli prerušené aj dodávky vody. Spôsobený bol zlým stavom neudržiavanej elektrickej siete, Maduro ho označil za sabotáž, ktorou sa ho opozícia a USA snažia zvrhnúť.

Copyright © ČTK 2019