14. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predseda saudskoarabskej komisie pre ľudské práva vo štvrtok uviedol, že kráľovstvo osoby podozrivé z vlaňajšej vraždy novinára Džamála Chášukdžího postavilo pred spravodlivosť, a odmietol akúkoľvek medzinárodnú účasť na vyšetrovaní tohto prípadu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Bandar bin Muhammad Ajbán povedal na pôde Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve, že osoby obvinené z tohto "ohavného zločinu" a "nešťastnej náhody" na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule sa v prítomnosti svojich obhajcov doteraz dostavili na tri vypočutia. Bližšie informácie však neposkytol.
Tridsať západných krajín vrátane všetkých 28 členských krajín Európskej únie vyzvalo minulý týždeň Saudskú Arábiu na spoluprácu s medzinárodným spoločenstvom na čele s OSN pri vyšetrovaní Chášukdžího vraždy.
Ajbán na margo tejto výzvy dodal, že kráľovstvo neakceptuje "zahraničné zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí a svojho súdneho systému".
Novinár Chášukdží, žijúci v americkom exile, patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Nezvestný bol od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule.
Saudskoarabská prokuratúra neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený. V súvislosti s vraždou Rijád obvinil 11 osôb, pričom pre päť z nich žiada prokurátor trest smrti.
Zodpovednosť za vraždu sa neoficiálne pripisuje Muhammadovi bin Salmánovi. Saudskoarabskí činitelia však označujú tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyzvali v stredu na zintenzívnenie boja proti nepriateľskej propagande a šíreniu nepravdivých správ v Európe, pričom za hlavný zdroj dezinformačných kampaní označili Rusko.
Uznesenie, za ktoré hlasovalo 489 poslancov, 148 bolo proti a 30 sa zdržalo hlasovania, ostro odsúdilo čoraz agresívnejšie pokusy Ruska, Číny, Iránu a Severnej Kórey oslabiť právne základy a zásady európskych demokracií a zvrchovanosť krajín Východného partnerstva.
Europoslanci vyzvali členské štáty Európskej únie, aby zvážili vytvorenie právneho rámca na celoeurópskej i medzinárodnej úrovni na riešenie hybridných hrozieb.
Parlament zároveň požaduje opatrenia na zvyšovanie povedomia o dezinformačných kampaniach Ruska, ktoré predstavujú hlavný zdroj dezinformácií v Európe. Poslanci v tejto súvislosti vyzvali na posilnenie pracovnej skupiny East StratCom, zriadenej v roku 2015, ktorá by sa mala stať plnohodnotným útvarom Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, zameraným na boj s ruskou nepriateľskou propagandou.
Do tejto oblasti podľa EP zapadá aj regulácia spoločností pôsobiacich v oblasti sociálnych médií, služieb doručovania správ a webových vyhľadávačov. Spoločnosti aktívne v tejto sfére by mali byť zodpovedné za rýchle odstraňovania systémových falošných správ, pričom zodpovedným orgánom by sa malo umožniť zisťovanie totožnosti autorov a sponzorov politického obsahu.
Uznesenie europarlamentu dôrazne odsúdilo akékoľvek zasahovanie tretích strán do volieb a referend v krajinách EÚ. Poslanci vyzvali členské štáty na novelizáciu ich vnútroštátnych volebných predpisov tak, aby umožňovali efektívne a proaktívne pôsobenie voči hrozbám vyplývajúcim z dezinformačných kampaní, kybernetických útokov a zločinov a porušovania slobody volebného prejavu.
Rovnako by členské štáty mali podporovať krajiny pridružené k EÚ a štáty západného Balkánu v úsilí o zaistenie dôslednej ochrany ich volebných procesov pred nepriateľskými propagandistickými aktivitami.
Európsky parlament už o deň skôr - v utorok - schválil legislatívny návrh, ktorý zavádza finančné postihy pre európske politické strany a nadácie za zámerné zneužívanie osobných údajov vo svojich kampaniach pred európskymi voľbami.
Nariadenie, ktoré reaguje na odhalenia týkajúce sa britského referenda o brexite a na škandál spoločností Facebook a Cambridge Analytica, by malo pomôcť zabrániť zneužívaniu osobných údajov pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu.

Copyright © TASR 2019

Americký herec Ethan Hawke si zahrá v limitovanej sérii Good Lord Bird, ktorú pripravuje televízia Showtime. Štyridsaťosemročný rodák z texaského Austinu sa pod projekt, ktorý je inšpirovaný rovnomenným románom Jamesa McBridea z roku 2013, podpíše aj ako výkonný producent a spolu s Markom Richardom napíše aj scenár. Osemdielnu sériu bude režírovať Anthony Hemingway.
Good Lord Bird sa odohráva v USA pred občianskou vojnou a zameriava sa na vzťah medzi mladým otrokom s prezývkou Onion a abolicionistom (členom politického hnutia, ktoré sa snažilo dosiahnuť zrušenie otroctva, pozn. SITA) Johnom Brownom, ktorého stvárni Hawke. Príbeh sa bude vyvíjať z Onionovho uhla pohľadu a ukáže ako sa mladý otrok stal súčasťou Brownovej nesúrodej rodiny a ako sa napokon zapojil do útoku na Harper's Ferry vo Virgínii, ktorý pomohol urýchliť občiansku vojnu.
Ethan Green Hawke sa stal známym vďaka filmu Spolok mŕtvych básnikov (1989). Na konte má štyri nominácie na Oscary - z roku 2002 za vedľajšiu rolu v krimi dráme Training Day, z rokov 2005 a 2014 ako spoluautor adaptovaných scenárov romantických snímok Pred súmrakom a Pred polnocou, v ktorých si aj zahral, a z roku 2015 za vedľajšiu úlohu v dráme Chlapčenstvo. Predstavil napríklad aj vo filmoch Biely tesák (1991), Prežiť (1993), Pred úsvitom (1995), Gattaca (1997), Veľké nádeje (1998), Hamlet (2000), Zlodej životov (2004), Obchodník so smrťou (2005), Fast Food Nation (2006), Než sa diabol dozvie, že si mŕtvy (2007), New York, milujem ťa (2008), Total Recall (2012), Sinister (2012), Očista (2013), Sedem statočných (2016), Prvý napravený (2017) či Júlia, demoverzia (2018). Venuje sa tiež réžii a písaniu. Je autorom kníh Horúca krajina, ktorú aj sám sfilmoval, a Ash Wednesday, ktorá vyšla v češtine pod názvom Popeleční středa.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.