13. 3. 2019

Najväčší Slovák: Andreja Hlinku bude obhajovať Ján Čarnogurský

Najväčší Slovák: 


Andreja Hlinku bude obhajovať Ján Čarnogurský

Milovaný aj zatracovaný. Meno tohto rímskokatolíckeho kňaza a politika patrí medzi najdiskutovanejšie nielen v celonárodnej ankete Najväčší Slovák, ale aj spomedzi historických osobností Slovenska. Diskutovať o jeho živote a práci sa na obrazovkách RTVS bude aj v stredu. V rámci ankety Najväčší Slovák si diváci budú môcť pozrieť dnes na Jednotke o 21.55 h dokument s Jánom Čarnogurským, nasledovať bude diskusia s historikmi.

Advokátom Andreja Hlinku bude v dokumente aj v diskusii Ján Čarnogurský, ktorý jeho dobré meno a povesť obhajuje už roky: „V októbri 1907 v Černovej uhorská polícia zastrelila 15 Slovákov, pretože sa dožadovali, aby ich nový kostol vysvätil Andrej Hlinka a nikto iný. Počas celej I. republiky politicky bojoval za uznanie samobytnosti slovenského národa, čo je základ aj dnešnej Slovenskej republiky.“

V diskusii, ktorá bude nasledovať ihneď po dokumente, zasadnú do kresla odborníkov historici Historického ústavu SAV Roman Holec a Matej Hanula, ktorý o Hlinkovi uviedol: „Po tragédii v Černovej v roku 1907 sa stal Hlinka symbolom boja za národné práva Slovákov. V roku 1918 sa svojimi jasnými stanoviskami pričinil o začlenenie Slovenska do česko-slovenskej republiky. Od roku 1923 bol predsedom najpodporovanejšej politickej strany na Slovensku, ktorá presadzovala autonómiu Slovenska v rámci Československa. Jeho vnímanie vo verejnosti dodnes silno poznačili oba totalitné režimy 20. storočia. V Slovenskej republike z rokov 1939 – 1945 bol oslavovaný ako najväčší Slovák dovtedajších dejín, počas komunistického režimu naopak zatracovaný ako reakcionár a nepriateľ ľudu.“

Dokument o Andrejovi Hlinkovi odvysiela RTVS na Jednotke v stredu 13. marca o 21:55. Neskorší začiatok je z dôvodu vysielania debaty s kandidátmi na prezidenta Slovenskej republiky. Diváci, ktorí si budú chcieť pozrieť dokument a diskusiu v inom čase, než v akom ho bude RTVS vysielať na Jednotke, môžu tak urobiť v našom TV archíve na rtvs.sk. Na základe licenčných podmienok BBC je relácia v online archíve k dispozícii 7 dní po televíznej premiére.

Budúci týždeň v stredu 20. marca odvysiela RTVS dokument a diskusiu venovanú Antonovi Srholcovi, jeho obhajcom bude Róbert Bezák.

RTVS odvysiela desať dokumentov a diskusií, vždy v stredu na Jednotke:
13. 3. – Andrej Hlinka
20. 3. – Anton Srholec
27. 3. – Gustáv Husák
3. 4. – Alexander Dubček
10. 4. – Cyril a Metod
17. 4. – Jozef Gabčík
24. 4. – Milan Rastislav Štefánik

Už odvysielané dokumenty:
20. 2. – Juraj Jánošík
27. 2. – Ľudovít Štúr
6. 3. – Peter Sagan

Diváci môžu hlasovať prostredníctvom SMS zaslanej na číslo 9977 v tvare NAJSLOVAK(medzera)číslo nominovaného.
Alexander Dubček – NAJSLOVAK(medzera)1
Jozef Gabčík – NAJSLOVAK(medzera)2
Andrej Hlinka – NAJSLOVAK(medzera)3
Gustáv Husák – NAJSLOVAK(medzera)4
Juraj Jánošík – NAJSLOVAK(medzera)5
Cyril a Metod – NAJSLOVAK(medzera)6
Peter Sagan – NAJSLOVAK(medzera)7
Anton Srholec – NAJSLOVAK(medzera)8
Milan Rastislav Štefánik – NAJSLOVAK(medzera)9
Ľudovít Štúr – NAJSLOVAK(medzera)10