13. 3. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Predseda čečenského parlamentu Magomedov Daudov sa cez víkend začal vyhrážať krvnou pomstou známemu čečenskému blogerovi Tumsovi Abdurachmanovi, ktorý nedávno utiekol z Ruska a momentálne žiada o azyl v Poľsku. Daudova, ktorý je pravou rukou čečenského lídra Ramzana Kadyrova, nahnevalo jedno z posledných Abdurachmanových videí na YouTube, v ktorom kritizuje bývalého čečenského lídra, Kadyrovovho otca Achmata.
Abdurachman "je nepriateľom mňa a mojich bratov", vyhlásil po zhliadnutí tohto videa šéf čečenského parlamentu. Neskôr svoju hrozbu zmiernil, keď vyhlásil, že Abdurachmana neplánuje zabiť. V každom prípade ho však chce "nájsť a pomstiť sa mu".
Na Daudovove slová reagoval v utorok aj hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý vyhlásil, že "krvná pomsta v Rusku nemá miesto".


Vo Venezuele zadržali novinára a aktivistu s dvojakým venezuelsko-španielským občianstvom Luisa Carlosa Díaza. Španielske ministerstvo zahraničia sa pokúša od venezuelských úradov zistiť, prečo sa tak stalo. Ako uviedol hovorca ministerstva, veľvyslanectvo Španielska v Caracase je v kontakte s rodinou novinára.
Venezuelská Národná únia pracovníkov tlače na Twitteri uviedla, že Díaz zmizol v pondelok popoludní. V noci sa v jeho dome objavila jednotka z obávanej tajnej služby Sebin a vzala okrem iného počítače, mobilné telefóny či peniaze. O razii informovala Díazova manželka Naky Soto.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.