24. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Po prvých odsudzujúcich reakciách politikov z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) na video youtubera Reza (26), ktorý v ňom túto stranu výrazne kritizoval, vyzval jej generálny tajomník Paul Ziemiak tohto mladého muža na vzájomný rozhovor. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.
"Porozprávajme sa o tvojej kritike voči CDU, avšak, prosím ťa, počúvaj aj to, čo hovoríme my, ako vidíme veci my," napísal Ziemiak vo štvrtok na Twitteri.
Päťdesiatpäťminútové video s názvom "Zničenie CDU" zverejnila hviezda youtuberov Rezo 18. mája. Doposiaľ ho videlo už takmer päť miliónov ľudí. Rezo v ňom tvrdí, že CDU "ničí naše životy a našu budúcnosť". Konzervatívnu CDU okrem iného kritizuje za to, že je nečinná v otázke klimatickej zmeny, robí politiku pre bohatých, a absolútne nekompetentná, čo sa týka témy autorského práva a politiky boja proti drogám.
"Nerobíme všetko správne. Vymenoval si kritické body, ktoré sú opodstatnené. Pri ochrane klímy môžeme pomocou lepších technológií a dobrých nápadov spraviť ešte viac," odpovedal na video Ziemiak.

Ruský denník Moskovskij komsomolec (MK) zverejnil vo štvrtok na svojom webe 30-sekundovú audionahrávku hlasu, o ktorom redakcia tvrdí, že patrí bývalému agentovi ruskej vojenskej rozviedky Sergejovi Skripaľovi.
Skripaľ sa vlani v marci v Británii spolu so svojou dcérou Julijou stali terčom útoku chemickou látkou, o ktorej britskí experti predpokladajú, že mohla byť nervovoparalytickým jedom.
Britské úrady tvrdia, že Skripaľ sa z útoku zotavil a zdržiava sa na utajenom mieste pod ochranou britského štátu.
MK vo štvrtok na svojom webe zverejnil nahrávku, ktorá údajne zachytáva hlas bývalého dvojitého agenta. Ak je táto nahrávka autentická, ide vôbec o prvý zvukový záznam hlasu bývalého agenta od vlaňajšieho pokusu o jeho otrávenie, ktorý sa odohral v anglickom meste Salisbury a vyvolal závažnú diplomatickú krízu medzi Ruskom a Britániou.
Nahrávka pochádza z hlasovej schránky telefónu Skripaľovej netere Viktorije.
Kým Julija Skripaľová sa vlani v máji prostredníctvom videovyhlásenia obrátila na verejnosť s prosbou, aby bolo rešpektované súkromie jej rodiny, jej otec médiá doteraz nekontaktoval. Na rozdiel od nich Skripaľova neter Viktorija poskytuje ruským médiám rozhovory pomerne často.
Ruský denník tvrdí, že údajný telefonát sa odohral 9. mája, keď sa v Rusku oslavuje výročie víťazstva v druhej svetovej vojne. Podľa MK Skripaľ v tento deň nechal neteri odkaz v hlasovej schránke jej telefónu.
Mužský hlas v odkaze hovorí, že je "v poriadku. A Julinka tiež. Chcel som vedieť, ako sa máš ty". Na záver údajný Skripaľ žiada, aby Viktorija pozdravila aj jeho matku.
MK napísal, že Skripaľ svojich príbuzných, ktorí žijú v meste Jaroslavľ severovýchodne od Moskvy, už raz kontaktoval.
Prvý telefonát sa uskutočnil krátko po tom, ako Viktoriju i jej muža Arsenija na ulici zbili - údajne za to, že sú "príbuznými prebehlíka". K útoku došlo 1. apríla.
So Skripaľom vtedy hovorila Viktorija, ktorá podľa vlastných slov nepochybovala o tom, že hovorí so svojím strýkom. Ten jej okrem iného vyčítal, že sa pričasto objavuje v médiách.
MK na záver svojho článku konštatuje, že nie je jasné, kde sa Skripaľovci momentálne nachádzajú.
Podľa zdrojov MK môžu byť v niektorom z uzavretých vojenských zariadení v Británii, kde sú zrejme pod neustálym dohľadom miestnych tajných služieb. MK pripustil, že možno žijú na ostrovoch v Tichom alebo v Atlantickom oceáne, či na Novom Zélande alebo v Austrálii, kde sú "špeciálne objekty" používané britskými bezpečnostnými zložkami.
Británia aj naďalej tvrdí, že pokus o otravu Skripaľa a jeho dcéry spáchali ruské tajné služby, pričom pri tom zrejme použili látku známu ako novičok. Moskva tieto obvinenia odmieta a žiada od Británie, aby predložila dôkazy pre svoje podozrenia.



Americká spoločnosť SpaceX vypustila vo štvrtok raketu Falcon 9 s prvými 60 družicami pre vlastnú satelitnú sieť Starlink, ktorá by mala poskytovať užívateľom na Zemi vysokorýchlostné pripojenie k internetu. Sieť by mala jedného dňa zahŕňať 12.000 družíc, informovala agentúra AFP.
Raketa mala vyštartovať už minulý týždeň, ale v dôsledku silného vetra i potreby aktualizácie softvéru došlo k odkladu.
Každý zo satelitov váži 227 kilogramov. Mali by obiehať na relatívne nízkej obežnej dráhe vo výške 550 kilometrov. Ich rozmiestnenie bolo úspešne dokončené približne po hodine letu, uviedla spoločnosť SpaceX podľa spravodajskej stanice BBC.
Sieť Starlink bude funkčná už pri aktivácii 800 satelitov, čo si bude vyžadovať viac ako desať ďalších štartov rakety s družicami. 



Za "neslýchané" považuje právny zástupca zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea množstvo nových obvinení, ktoré voči jeho klientovi vo štvrtok vznieslo ministerstvo spravodlivosti USA. Barry Pollack, Assangeov advokát v USA, obvinenia podľa agentúry AP označil za hrozbu pre všetkých novinárov, ktorí chcú verejnosť informovať o činoch americkej vlády.
USA už v apríli obvinili Assangea z konšpirácie so zámerom preniknúť do počítačového systému Pentagónu. Vo štvrtok zverejnilo americké ministerstvo spravodlivosti ďalších 17 obvinení voči jeho osobe súvisiacich so získavaním a zverejnením utajovaných informácií aj s porušením zákona o špionáži. Prokurátori rezortu spravodlivosti 47-ročného Assangea vinia z toho, že sa spriahol s niekdajším analytikom americkej rozviedky Bradleym Manningom a spôsobil tak jeden z najväčších únikov utajovaných informácií v dejinách USA.
Americkí žalobcovia tvrdia, že publikovaním tisícov vojenských a diplomatických dokumentov vážne ohrozil bezpečnosť USA, napríklad keď zverejnil aj mená utajených informátorov americkej armády v Iraku či Afganistane. Podľa nich tým vystavil Spojené štáty "riziku vážnej ujmy". Porušil podľa nich tiež ustanovenia zákona o špionáži a dopustil sa trestných činov, na ktoré sa nevzťahuje prvý dodatok k ústave USA zaručujúci slobodu prejavu a tlače.
Assangeov americký právny zástupca Pollack tvrdí, že USA vlastne jeho klienta obžalovali z toho, že "svoje zdroje povzbudzoval, aby mu poskytli pravdivé informácie" a tiež z toho, že "tieto informácie zverejnil". Celá kauza podľa jeho slov predstavuje hrozbu pre všetkých novinárov, ktorí odvádzajú svoju prácu.
Julian Assange si momentálne odpykáva v londýnskom väzení Belmarsh 50-týždňový trest za porušenie podmienok prepustenia na kauciu. Britská polícia ho 11. apríla zatkla na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde sa dovtedy sedem rokov ukrýval.
Spojené štáty už požiadali Britániu o Assangeovo vydanie, o čom rozhodne britský súd. Assange tvrdí, že mu v USA hrozí prísny trest za novinársku prácu. O jeho vydanie však zrejme požiada Britániu aj Švédsko, kde voči Assangeovi nedávno obnovili vyšetrovanie obvinení zo znásilnenia.

 







Copyright © TASR 2019



Dvojročným zákazom online encyklopédie Wikipedia v Turecku sa bude zaoberať Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Nezisková organizácia Wikimedia Foundation, ktorá encyklopédiu prevádzkuje, podala na ňom na Turecko v tejto veci sťažnosť. Tvrdí pritom, že krajina blokovaním Wikipedie porušila slobodu prejavu.
Wikipedia je v Turecku zablokovaná od apríla 2017. Tamojšie úrady vtedy uviedli, že prijali "administratívne opatrenie", ale dôvod zákazu neuviedli. Podľa tureckých médií úrady žiadali od Wikipedie, aby odstránila obsah od autorov "podporujúcich terorizmus".
"Podnikli sme tieto kroky v rámci nášho nepretržitého záväzku k slobode prejavu ako základnému právu každej osoby. Robíme tak len po nepretržitých a vyčerpávajúcich pokusoch o zrušenie zákazu prostredníctvom právneho konania na tureckých súdoch, rozhovoroch s tureckými orgánmi a kampaniach na zvýšenie povedomia o blokovaní a jeho dôsledkoch v Turecku a vo zvyšku sveta," vyjadrila sa Wikimedia.
Turecko v minulosti dočasne zablokovalo sociálne médiá ako napríklad Facebook či Twitter, pričom sa tak dialo zvyčajne po protestoch alebo teroristických útokoch. Pred zablokovaním mala Wikipedia viac ako 300-tisíc článkov v turečtine.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.