24. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americká spoločnosť Facebook, ktorá prevádzkuje rovnomennú sociálnu sieť, finalizuje plány na vytvorenie vlastnej kryptomeny v budúcom roku. Facebook plánuje zriadiť digitálny platobný systém v zhruba desiatke krajín v prvom kvartáli 2020. Svoju kryptomenu, ktorú interne nazýva GlobalCoin, chce internetový gigant začať testovať pred koncom tohto roka. Informuje o tom portál bbc.com.
Očakáva sa, že podrobnejšie plány Facebook načrtne v lete a už o tom diskutoval s guvernérom Bank of England Markom Carneyom. Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg sa s Carneyom stretol minulý mesiac, hovorili o príležitostiach a rizikách spojených s uvedením kryptomeny. Facebook zároveň žiadal rady v oblasti prevádzkových a regulačných otázok od predstaviteľov amerického ministerstva financií. Firma okrem toho rokuje so spoločnosťami podnikajúcimi v transfere peňazí, vrátane firmy Western Union, keďže hľadá lacnejšie a rýchlejšie spôsoby posielania a prijímania peňazí pre ľudí bez bankového účtu.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. 


Český štát sa musí ospravedlniť za výrok prezidenta Miloša Zemana o jeho bývalom poradcovi Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodol dnes Obvodný súd pre Prahu 1. Zeman v televízii Barrandov povedal, že Šarapatku vyhodil pre neschopnosť.

Šarapatka ale z úradu vlády v čase, keď ju Zeman viedol, odišiel po dohode. Za prezidentovho slová sa má ospravedlniť ministerstvo financií, hlavu štátu totiž žalovať nemožno. Napísal to server iDNES.cz. Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček predpokladá, že sa ministerstvo financií odvolá. ČTK povedal, že prezidenta sa spor netýka.

Ministerstvo financií má podľa rozhodnutia súdu zaslať Šarapatkovi doporučený list s ospravedlnením za Zemanov dehonestujúci výrok do siedmich dní od právoplatnosti rozsudku, píše server. Právna zástupkyňa ministerstva serveru povedala, že o odvolaní sa najskôr poradí s prezidentovým advokátom. Hovorca ministerstva Jakub Vintrlík potvrdil ČTK, že ministerstvu bola dnešným rozsudkom uložená povinnosť ospravedlniť sa žalobcovi za Zemanov výrok. "Samotné rozhodnutie súdu však bude môcť MF podrobnejšie komentovať až potom, čo mu bude doručené písomné vyhotovenie rozsudku," doplnil.

"Pána prezidenta sa spor netýka, nebol účastníkom sporu a nejedná sa o jeho ospravedlnenie. Rozsudok nie je právoplatný, predpokladáme, že sa ministerstvo financií odvolá," povedal Ovčáček ČTK v textovej správe.

Zeman o Šarapatkovi hovoril v televízii Barrandov v novembri 2017. "Zdeněk Šarapatka je človek, ktorý kedysi pracoval, teraz neviem, či v Ľudovom dome než (na) úradu vlády, už je to hrozne dávno, ale viem, že som ho vyhodil pre neschopnosť , "povedal vtedy. Šarapatka ale podľa žaloby v októbri 2010 poslal vedúcemu úradu vlády výpoveď a neskôr s úradom uzavrel dohodu o skončení pracovného pomeru. Príslušné dokumenty predložil jeho právnik súdu ako dôkaz.

"Nie je to prvýkrát, čo pán prezident klamal. Klame tradične, je otázka, či to je s ohľadom na jeho zdravotný stav, alebo je to lož vedomá. Tento výrok potom žil svojím životom, objavil sa v ďalších médiách," povedal serveru Šarapatka. Doplnil, že žalobou sa domáha ospravedlnenia, finančné odškodnenie nechce.

Šarapatka bol poradcom vtedajšieho premiéra Zemana v čase takzvanej kauzy Olovo, kedy v okruhu Zemanových poradcov vznikol dokument s plánom diskreditačnej kampane proti vtedajšej podpredsedníčke Snemovne Petre Buzkovej (ČSSD). Výpoveď podľa žaloby Šarapatka zdôvodnil stratou dôvery v čestnosť, statočnosť, pravdovravnosť a otvorený postoj vtedajšieho premiéra vo vzťahu ku kauze Olovo.

Copyright © ČTK 2019