22. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na službe YouTube objavili stovky videí, ktoré propagovali bielidlo ako prostriedok na liečbu autizmu. Prípravok s názvom Miracle Mineral Solution (MMS) údajne v USA spôsobil zranenia desiatkam ľudí a dvaja aj zomreli. Na pochybný prostriedok upozornila americká webstránka Business Insider. Jej zástupca Tom Porter vyhlásil, že ho popularita niektorých videí "veľmi prekvapila".
Vo videách pritom MMS označovali okrem iného ako vhodný na liečbu malárie aj rakoviny. "Tieto videá ponúkali najmä ľuďom hľadajúcim informácie o autizme či malárii," dodal Porter. Top 20 videí propagujúcich MMS malo na YouTube viac ako tri milióny pozretí. V niektorých sa objavili aj odkazy na webstránky, kde sa dal MMS kúpiť.
Predstavitelia YouTube už upravili nastavenia tak, aby zabránili zobrazeniu videí súvisiacich s MMS vo výsledkoch vyhľadávania.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho



Medzinárodná mimovládna organizácia Avaaz nahlásila v období pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa konajú v dňoch 23. až 26. mája, viac ako 500 strán a skupín na Facebooku podozrivých zo šírenia nepravdivých informácií v členských krajinách Európskej únie. Uviedla to v stredu tlačová agentúra AFP.
Organizácia Avaaz, ktorá sídli v New Yorku, stojí za rôznymi kampaňami na internete, prevažne na tému ochrany ľudských práv a ochrany prírody.
Podľa predstaviteľov tejto organizácie umožnili nimi sprostredkované varovania odstrániť statusy a vyjadrenia, ktoré v priebehu posledných troch mesiacov mali spolu takmer 500-miliónovú návštevnosť. Mimovládna organizácia privítala, že po jej nahláseniach Facebook v priebehu posledných týždňov nechal zavrieť desiatky účtov vo viacerých európskych krajinách.
Avaaz v tejto súvislosti vypracovala celoeurópsku správu s podrobnosťami o rozsahu niektorých extrémne pravicových alebo protieurópsky zameraných sociálnych sietí, ktoré šíria dezinformácie alebo výzvy podnecujúce na nenávisť. Predstavitelia organizácie nahlásili spoločnosti Facebook viac ako 500 stránok a podozrivých skupín aktívnych na tejto sieti, ktoré majú takmer 32 miliónov sledovateľov a ktoré za posledné tri mesiace vytvorili vyše 67 miliónov interakcií (komentáre, súhlasné odkazy a zdieľanie statusov). V uvedenom trojmesačnom období statusy z nahlásených stránok a účtov podnecujúce na nenávisť voči migrantom alebo očierňujúce EÚ mali spolu 533-miliónovú sledovanosť.
Podľa organizácie Avaaz Facebook odstránil 77 stránok a účtov, ktoré mu boli nahlásené v apríli alebo máji a ktoré mali okolo 5,9 milióna návštevníkov. Mimovládna organizácia víta tieto zákroky, zároveň však vyzvala túto sociálnu sieť, aby zvýšila svoje úsilie.
"Facebook umožnil rozšíriť príliš veľa podozrivých aktivít a škodlivého materiálu. Je potrebné, aby urobil poriadok a okamžite vykonal potrebné kontroly na úrovni EÚ, aby vypátral aj iné podozrivé aktivity na svojej platforme," uviedla Avaaz. Týka sa to najmä preverenia dvojitých účtov na Facebooku, ktoré prispievajú k zosilneniu významu šírených správ, ako aj stránok, ktoré často menia svoje názvy, aby za sebou zamietli stopy.

Riziko, že európski voliči budú vystavení dezinformáciám počas vrcholiacej kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP), je veľmi vysoké. Uviedla to v utorok eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.
"Skutočnosť, že v tejto chvíli nevieme o žiadnom veľkom dezinformačnom útoku, neznamená, že neexistuje. Možno iba nebol odhalený," uviedla Jourová v rozhovore pre tlačovú agentúru DPA. Upozornila, že do konca eurovolieb, ktoré sa začnú vo štvrtok 23. mája a skončia sa v nedeľu 26. mája, zostáva ešte niekoľko dní. "Toto nie je paranoja, ale opatrnosť. Je dôležité, aby sme boli pripravení," vysvetlila česká eurokomisárka.
Vo voľbách do EP sa môže zúčastniť viac ako 420 miliónov oprávnených voličov zo všetkých členských krajín EÚ.
Po obvineniach z ruského zasahovania v amerických prezidentských voľbách v roku 2016 a ovplyvňovaní cez internet referenda o brexite v júni 2016 sú najvyšší predstavitelia EÚ znepokojení snahami o zmanipulovanie eurovolieb v prospech euroskeptických politických strán.
Európska komisia prijala v posledných mesiacoch viacero opatrení v snahe zabrániť šíreniu dezinformácií, spustila systém rýchleho varovania a uzavrela dohody s internetovými gigantmi ako Facebook, Google a Twitter, aby odstraňovali zo sociálnych sietí dezinformácie a účty šíriace nenávisť a nepravdy.
Jourová priznala, že nemá informácie o akýchkoľvek zjavných dôkazoch ruskej manipulácie v súvislosti s voľbami do EP, čo však neznamená, že nedochádza k množstvu malých prípadov, ktoré majú vplyv na voličskú základňu. Pripomenula, že Česi majú v tomto smere vlastné skúsenosti ešte spred pádu železnej opony a nezabudli, že "lži majú tendenciu byť oveľa viac sexy ako skutočnosť".
"Veľmi dobre si pamätám, ako ruská propaganda funguje. Stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou," uviedla Jourová.

Copyright © TASR 2019