30. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Medzinárodná organizácia Výbor na ochranu novinárov (VON) vyzvala v utorok Pakistan, aby okamžite prepustil reportéra zatknutého za to, že písal o tohtotýždňových ozbrojených zrážkach medzi paštúnskou menšinou a armádou v oblasti na severozápade krajiny neďaleko hraníc s Afganistanom. Informovala o tom agentúra AP.
Organizácia VON v utorňajšom vyhlásení uvádza, že Góhar Vazír - redaktor súkromnej televízie Khyber News - bol zatknutý v meste Bannú v provincii Chajbar Paštúnchvá.
Vazír podával správy o demonštráciách Hnutia na ochranu Paštúnov (PTM), ktoré sa snaží chrániť príslušníkov paštúnskej menšiny pred neprimeranými zásahmi pakistanských bezpečnostných zložiek.
Novinári, ktorí chcú zostať v anonymite, oznámili, že armáda na médiá vyvíja tlak, aby neposkytovali správy o tomto hnutí, ktoré považuje za ohrozenie svojej moci, uvádza VON na svojej webovej stránke.
Ozbrojené zrážky medzi príslušníkmi hnutia a armádou si v nedeľu na kmeňovom území Severný Vaziristan v severozápadnej časti Pakistanu vyžiadali životy troch aktivistov a piati vojaci utrpeli zranenia.
Menšina Paštúnov tvorí zhruba 15 percent z celkovo 220 miliónov obyvateľov Pakistanu.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) kritizuje plány nemeckého ministerstva vnútra, ktoré by tajným službám umožnili digitálne sledovanie médií. Informoval o tom v stredu denník Die Welt.
Návrh by mal nemeckým vnútroštátnym i zahraničným tajným službám umožniť hackovať servery, počítače a smartfóny - čo by sa týkalo i novinárov zamestnaných vo vydavateľských domoch či rozhlasových a televíznych staniciach, ako i novinárov v slobodnom povolaní.
Online sledovaním napríklad pomocou trójskych koní by bolo možné získavať všetky informácie uložené na harddisku počítača. V prípade novinárov by tak bolo možné dostať sa k uloženým dokumentom, rozhovorom či výsledkom vyhľadávania na internete.
Tieto kroky by viedli k porušovaniu jednej zo základných slobôd tlače v Nemecku, ktorou je redakčné tajomstvo.
"Zrušením redakčného tajomstva by ľudia pracujúci v médiách a ich zdroje stratili základný predpoklad na dôveryhodnú spoluprácu," povedal šéf RSF Nemecko Christian Mihr.
Na základe nových pravidiel by tajné služby mohli sami rozhodovať o tom, či sú získavané informácie dôležitejšie ako porušenie slobody tlače.

Výbor pre právne záležitosti a ľudské práva Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) prijal v stredu správu, ktorá kritizuje spôsob vyšetrovania vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej spred jeden a pol roka. Členovia poukázali na "slimačie tempo", ktorým postupujú maltské orgány, a vyslovili požiadavku, aby bolo konanie v danej veci nezávislé a verejné, informovala tlačová agentúra AP.
Caruanová-Galiziová († 53) bývala jedným z najznámejších novinárov na Malte, pričom pravidelne písala články o podozreniach z korupcie v tejto stredomorskej krajine. O život prišla 16. októbra 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute.
Predpokladá sa, že vykonávateľmi tohto činu boli traja Malťania, ktorých v decembri 2017 zadržali a následne ich mali postaviť pred súd. Proces sa však doteraz nezačal a čoskoro by mohli byť prepustení na slobodu. V súvislosti s objednaním vraždy Caruanovej-Galiziovej polícia nikoho nezatkla.
Holandský poslanec Pieter Omtzigt vo svojej správe pre PZ RE vymenúva celý rad korupčných škandálov na Malte, nedostatkov v tamojšom právnom systéme a zdržaní vo vyšetrovaní daného prípadu.
"Policajné vyšetrovanie bolo zdržané odmietaním úradov odvolať príslušníka s konfliktom záujmov. Polícia nebola schopná prevziať údaje z prenosného počítača pani Caruanovej-Galiziovej, keď jej boli ponúknuté," napísal Omtzigt. Polícia podľa neho nezahrnula do vyšetrovania ani popredné osobnosti, o ktorých novinárka písala.
"Viem úplne pochopiť, prečo rodina Caruanovej-Galiziovej vôbec neverí v schopnosť maltských orgánov vyšetriť efektívne túto vraždu. Zjavne je teraz potreba viesť nezávislé vyšetrovanie," dodal poslanec.
Kancelária maltského premiéra Josepha Muscata bezprostredne nereagovala na žiadosť AP o vyjadrenie.
Spomínaný výbor PZ RE prerokoval obsah predloženej správy na stredajšom zasadnutí v Paríži. Prijal pritom návrh uznesenia vyzývajúceho na vyšetrenie tejto vraždy, o ktorom má v júni hlasovať v Štrasburgu celé PZ RE.

Copyright © TASR 2019

Mediálna spoločnosť Meredith sa dohodla na predaji práv k časopisu Sports Illustrated. Za 110 miliónov dolárov ju získa americká zábavná spoločnosť Authentic Brands Group. Dohoda je súčasťou plánu firmy Meredith predať tituly firmy Time, ktoré sa nehodia k jej zostávajúcom aktivitám, uviedla agentúra Bloomberg.
Podľa dohody však bude Meredith najmenej ďalšie dva roky vydávať tlačenú verziu časopisu a spravovať jej internetové stránky. Bude mať na starosti tiež reklamu, videonahrávky a sociálne médiá. Authentic Brands chce zarobiť hlavne na poskytovanie licencií názvu, ktorý môžu využívať rôzni záujemcovia, od výrobcov spotrebného tovaru po športové služby.
Podobne ako u ďalších tlačených publikácií klesol v čase internetovej žurnalistky záujem aj o časopis Sports Illustrated. Športové časopisy čelia silnej konkurencii zo strany mnohých digitálnych titulov, ako je Bleacher Report, SB Nation, The Athletic, Deadspin a The Ringer.
Napriek problémom sa Sports Illustrated podľa Meredith mesačne dostane v USA ku 175 miliónom čitateľov. Meredith titul získal v roku 2018, kedy za 1,84 miliardy dolárov kúpil firmu Time. Sports Illustrated sa firma rozhodla ponúknuť na predaj spolu s časopismi Time, Fortune a Money, pretože nezapadajú medzi jej hlavné tituly, ktorými sú časopisy zamerané na ženy, upozornila agentúra Reuters.

Prevádzkovateľ platenej televízie Canal Plus zo skupiny Vivendi kúpi za jednu miliardu eur európskeho konkurenta M7 od súkromného investora Astorga. Rozšíri tak svoju pôsobnosť v Európe. M7 pôsobí aj v Českej a Slovenskej republike, kde poskytuje satelitné služby pod značkou Skylink.
M7 sídli v Luxembursku, okrem Slovenskej republiky pôsobí tiež v Česku, v Holandsku, Belgicku, Rakúsku, Maďarsku a Rumunsku. Ročné príjmy firmy sa pohybujú okolo 400 miliónov eur. Akvizícia zvýši počet predplatiteľov Canal Plus na takmer 20 miliónov, napísala agentúra Reuters.
Skupina M7 patrí medzi najväčšie nezávislých prevádzkovateľov platenej televízie v Európe. Vznikla pred 20 rokmi a má zhruba tri milióny predplatiteľov. Je iba distribútorom satelitných kanálov, miestnych i medzinárodných, vrátane HBO, Eurosport alebo National Geographic, vlastný obsah nevytvára. Vlani v decembri oznámila, že kúpi satelitnú časť firmy Liberty Global v ČR, na sSlovensku, v Rumunsku a v Maďarsku.
Skylink má celkom v Česku a na Slovensku podľa údajov z roku 2017 okolo 1,65 milióna zákazníkov, z toho asi milión pripadá na Česko. Milión používateľov platí mesačné servisný poplatok a 650 tisíc si predpláca niektorý z programových balíčkov.

Copyright © ČTK 2019