1. 6. 2019

Zlín Film Festival

Zlín Film Festival
 

Nemecký film Rocca mení svet o dievčati, ktorá sa snaží zmeniť svet, je najúspešnejším filmom ​​tohtoročného 59. ročníka Zlínskeho filmového festivalu pre deti a mládež. Film režírovala Katja Benrathová, získal zvláštnu cenu odbornej poroty pre hraný film, zvláštnu cenu ekumenickej poroty, cenu detskej poroty aj divácku cenu. Ceny festivalu sa odovzdávali dnes na záverečnom galavečere v zlínskom kongresovom centre.
"Rocca je príklad vynikajúceho filmu pre deti i celú rodinu, každý z divákov si tam nájde to svoje, deti to moc bavilo. Bolo tam nejaké morálne posolstvo, kedy sa čistá dievča objaví v skupine detí, ktoré sú už určitým spôsobom pokazené a snaží sa to napraviť a zmeniť svet, "uviedla umelecká riaditeľka festivalu Markéta Pášmová.

Zlatú črievičku za najlepší celovečerný film pre deti získal film Nezabudnuteľné leto s Tess, ktorý porotu ohromil výtvarnými kvalitami a vyrovnaným rozprávaním. Cenu poroty za najlepší detský herecký výkon dostal Finn Little za úlohu Mika v austrálskom filme Chlapec a pelikán.

Zlatu črievičku za najlepší celovečerný film pre mládež získal kanadský film Malé veľké lži. "Život môže byť zmätený a mätúce, najmä pre dospievajúceho človeka. Je dôležité, aby človek mal predstavu, kým je a kým sa môže stať. To je posolstvo, prečo sme cenu udelili tomuto filmu," uviedla predsedníčka hlavnej poroty Čou Siao-Tuan. Najlepší mládežnícky herecký výkon podľa porotcov podal Blake Cooper v úlohe Bobbyho vo filme Dôkaz muža.

Zlatú črievičku za najlepší krátky animovaný film získal český film Pod mrakom režisérov Filipa Diviaka a Zuzany Čupovej. "My sme sa do toho filmu skrátka zamilovali. Je to nesmierne očarujúce film, prevedenie je veľmi vydarené. Mladé publikum na to veľmi živo reagovalo, čo je myslím najväčšie ocenenie," uviedol porotca Anthony Wong. Cenu Hermíny Týrlové pre tvorcov do 35 rokov získal Sergei Kibus, režisér snímky Kocúr Teofrastus. Zvláštnu cenu spoločnej poroty detí a dospelých pre animovaný film dostal ruský film Dobré srdce.

Mládežnícka porota označila za najlepší celovečerný hraný film pre mládež nórsky film Psychobitch, ktorý získal aj Cenu ekumenickej poroty. Cenu Európa za najlepší európsky debut dostal snímka Krajina nezasľúbená režiséra Victora Lindgrena. Nové ocenenie, Cena Karla Zemana - zvláštnu cena poroty za vizuálne stvárnenie filmu pripadla nemeckému filmu Cleo cestuje v čase.

Najlepším študentským filmom sa stal a cenu Zlínsky pes si odniesol belgický film Provence. Špeciálne žánrovú cenu medzi študentskými snímky dostal za najlepšiu animáciu film Muteum, najlepším dokumentom bol zvolený snímku Spolu sami a najlepším hraným filmom Posledná výzva.

Medzinárodnej porote Európskej asociácie detského filmu (ECFA) sa najviac páčil rusko-estónsky snímka Ako veľká je galaxia ?. Cena divákov kanálu ČT: D pripadla nemeckému snímke Zverinec-Leňochod.

Usporiadatelia udelili na galavečere Zlatú črievičku za vynikajúcu interpretáciu piesní v českých filmoch Karlovi Gottovi. Grand Prix Zlín Film Festivale za dlhodobé zásluhy o rozvoj kinematografie pre deti a mládež a jej prezentáciu prevzal už pri začatí festivalu výkonný riaditeľ ČT: D Petr Hvizdák. Tohtoročný 59. ročník festivalu navštívilo takmer 115.000 ľudí, ponúkol 280 filmov z 51 krajín.

Copyright © ČTK 2019