20. 6. 2019

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS



Súčasťou programu Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest sa tento rok prvýkrát stali tzv. Inspirational Days. V pondelok 17. júna a v utorok 18. júna 2019 v rámci ich programu porozprávala trojica mladých európskych tvorcov o svojich celovečerných filmových debutoch a v spoločnej diskusii porovnali prístupy a možnosti nakrúcania v jednotlivých krajinách. Streda potom patrila podujatiu nazvanému VFX Day, v rámci ktorého predstavilo svoju tvorbu viacero domácich tvorcov špeciálnych efektov.

Pozvanie zúčastniť sa Inspirational Days prijala trojica mladých režisérov zo Slovenska, Poľska a Maďarska. Slovenský režisér Teodor Kuhn rozprával o príprave, nakrúcaní i distribúcii svojho tohtoročného filmového debutu, drámy Ostrým nožom. Poľský tvorca Piotr Domalewski po premietaní svojho filmu Tichá noc (Cicha noc, 2017) ozrejmil, ako snímka vznikala a akú cestu má za sebou. Maďarský filmár Mihály Schwechtje rovnako porozprával o svojom filme Nebezpečné city, (Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), 2018), ktorý sa stal v domácej krajine veľkým hitom. Spolu s moderátorom Michalom Tallom ponúkli tvorcovia unikátny pohľad do zákulisia filmovej tvorby v našom geopolitickom kontexte.

Pod značkou VFX sa skrýva oblasť vizuálnych filmových efektov, ktorá dnes tvorí neoddeliteľnú súčasť väčšiny filmových produkcií. V stredu 19. júna 2019 festivalovému publiku svoju prácu predstavili tvorca vizuálnych efektov Lukáš Jankovčin, režisér a animátor Andrej Kolenčík, experimentálny tvorca Tibor Meliš, alebo Ľubomír Timko a Marek Ježo zo slovenského štúdia Blue Faces.

„Veľmi nás potešili priaznivé ohlasy, ktoré sme počas pondelka, utorka a stredy zbierali. Príjemne prekvapila účasť na programoch Inspirational Days aj VFX Day zo strany divákov, vrátane záujmu stredných škôl. Zapojení filmári hodnotili program kladne a my v ňom určite plánujeme pokračovať v nasledujúcich rokoch,“ povedala Erika Paulinská, koordinátorka industry programu Art Film Festu.

Industry program je venovaný primárne filmovým profesionálom a všetkým, ktorí chcú vidieť do zákulisia vzniku filmových diel. Pokračovať bude v piatok dňom venovaným televíznej tvorbe. TV Industry Day ponúkne vo svojom programe trojicu prípadových štúdií a unikátnu panelovú diskusiu. Prípadové štúdie pripravia producenti Vratislav Šlajer z českej produkčnej spoločnosti Bionaut, Adriana Kronerová zo slovenského InOut Studia a Rastislav Šesták z DNA Production. Rovnaká zostava bude neskôr diskutovať v panelovej diskusii spoločne s trojicou generálnych riaditeľov slovenských televízií – Jaroslavom Rezníkom (RTVS), Marcelom Gregom (TV JOJ) a Matthiasom Settelem (TV Markíza). Do diskusie sa zapojí aj Martin Šmatlák, riaditeľ Audiovizuálneho fondu a moderátorkou bude Zuzana Mistríková, prezidentka Asociácie nezávislých producentov. Témou diskusie bude prínos televíznych vysielateľov k filmovej tvorbe a prínos nezávislých producentov k tvorbe televíznej.