18. 6. 2019

Zomrel Rolf von Sydow

Zomrel Rolf von Sydow


Nemecký televízny režisér Rolf von Sydow zomrel v nedeľu - dva dni pred svojimi 95 narodeninami. Pre agentúru DPA to potvrdila jeho manželka Susanne.
Von Sydow sa narodil 18. júna 1924 vo Wiesbadene. Jeho detstvo i mladosť neboli v nacistickom Nemecku jednoduché, keďže mal z matkinej strany židovský pôvod. Svoje spomienky na toto obdobie opísal v knihe Angst zu atmen (Strach dýchať, 1983).
V roku 1942 sa ako vojak dostal do kanadského zajatia, kde objavil svoju vášeň pre divadlo. V roku 1947 odštartoval svoju hereckú kariéru v divadle v bavorskom meste Coburg, kde pôsobil aj ako asistent réžie. Neskôr sa stal najmladším režisérom berlínskeho rozhlasu v americkom sektore.
Ako televízny režisér sa preslávil najmä kriminálnymi seriálmi Tatort (Miesto činu) či Straßenfeger (Zametač ulíc) - ide o kriminálku podľa kníh britského spisovateľa Francisa Durbridga. V rokoch 1994-2002 sfilmoval i viacero romantických kníh Rosamundy Pilcherovej.
Medzi jeho najznámejšie diela patria televízne seriály Zwei Münchner in Hamburg (Dvaja Mníchovčania v Hamburgu) a Die schöne Wilhelmine (Krásna Wilhelmína).
Rolf von Sydow bol autorom viac ako 130 filmových, televíznych či divadelných produkcií, kabaretných programov a rozhlasových hier.

Copyright © TASR 2019