19. 6. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Fínska rozhlasová stanica Yle ukončila po 30 rokoch vysielanie krátkeho prehľadu správ v latinčine. Išlo o päťminútový bulletin, ktorý sa raz týždenne vysielal od septembra 1989.
Verejnoprávna stanica svojim "carissimi auditores" (drahým poslucháčom) oznámila, že "všetko pominie, a aj tie najlepšie programy sa dostanú na koniec cesty", informovala BBC.
Kmeňoví členovia tímu, ktorý vyrábal program Nuntii Latini (Správy v latinčine) — univerzitní učitelia Tuomo Pekkanen a Virpi Seppälová-Pekkanenová —, boli pri všetkých vysielaniach, hoci sa do tímu dostali aj ďalší hlásatelia a redaktori.
Program pôvodne vznikol ako experiment, ale postupne sa z neho stal medzinárodný fenomén moderných latinských štúdií. Kreatívny riaditeľ stanice Ville Vilen ocenil "jedinečný kultúrny prínos" tohto programu.
Príčinou jeho ukončenia je nárast podobných zdrojov hovorenej latinčiny na internete.
Posledný latinský bulletin odvysielala Yle minulý týždeň v piatok večer, hoci stanica bude na svojej webovej stránke naďalej poskytovať archív týchto relácií odvysielaných od roku 2011.
Podobne koncipované programy má v ponuke nemecké Radio F.R.E.I. so sídlom v Erfurte, Radio Bremen Zwei a v Spojených štátoch pripravuje vysielanie v latinskom jazyku napríklad Western Washington University.

Sociálna sieť Facebook ohlásila plán na zavedenie svojej digitálnej meny s názvom libra na budúci rok. Tento krok je podľa hlavného ekonóma Czech Fund Lukáša Kovandu vzpruhou pre kryptomeny, pretože investori očakávajú prijatie digitálnych mien o niečo širšou komunitou.
Krok Facebooku vo všeobecnosti podľa neho zvýšil záujem o kryptomeny. Bitcoin v utorok cenovo poskočil a zdražujú aj ďalšie digitálne meny ako ether alebo litecoin. Na rozdiel od bitcoinu bude libra naviazaná na konvenčné meny, ako je dolár či euro, a tiež na bežné cenné papiere. "Dôvodom tohto naviazania na aktíva zavedeného finančného sveta je snaha zaistiť novej digitálnej mene stabilitu. Jej hodnota teda nebude kolísať tak divoko ako hodnota kryptomien typu bitcoin," priblížil Kovanda. Ako dodal, kľúčové je, aby si libra získala dôveru ľudí, svojich používateľov. Libra by podľa slov ekonóma mala byť zameniteľná za vybrané konvenčné aktíva, nie však za zlato.
Facebook chce podľa neho zavedením libry lepšie speňažovať svoj rýchlo rastúci segment "messagingových" služieb. "Práve zaistenie platobného styku postaveného na vlastnej digitálnej mene môže messagingové služby premeniť vo výnosný biznis. V súčasnosti Facebook generuje prakticky všetky tržby z reklamy a inzercie," podotkol ekonóm.
Zároveň skonštatoval, že digitálna peňaženka pre libru "pobeží" v rámci aplikácií Messenger a WhatsApp a bude využívať blockchain, teda akúsi otvorenú decentralizovanú databázu transakcií, ktorú využíva aj ekosystém okolo kryptomien typu bitcoin. "Facebook dal na účel spustenia libry dohromady rovnomenné konzorcium Libra, ktoré pozostáva z viac ako tuctu zvučných mien, ako Visa, MasterCard, PayPal alebo Uber," doplnil Kovanda.


Copyright © TASR 2019

Premiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš v utorok apeloval na poslancov ANO, aby nevolili do Rady Českej tlačovej kancelárie (ČTK) kandidáta hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Michala Semina. Novinárom to povedal predseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Proti funkcionárovi spolku Akce D.O.S.T Seminovi sa v pondelok ostro vymedzila vládnej ČSSD. Jej predseda Ján Hamáček povedal, že ak by uspel vďaka hlasom ANO, nemalo by zmysel pokračovať vo vládnej spolupráci. Zástupcovia ANO a ČSSD sa v utorok dohodli, že podobné personálne otázky spolu budú vopred riešiť predsedovia oboch poslaneckých klubov. SPD na svojej nominácii trvá, podpredseda hnutia Radim Fiala chce podporu hľadať vo všetkých stranách.
Druhé kola volieb dvoch členov Rady ČTK sa uskutoční v júli, hoci pôvodne sa očakávalo, že bude už tento týždeň v stredu. Predseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek uviedol, že posunutie navrhol on, a to kvôli mediálnemu upokojenie situácie.
Hamáček v pondelok povedal, že pre ČSSD by bolo neprijateľné zvolenie Semina hlasmi ANO. Ak by si koaliční partneri nemohli veriť v takto zásadných hlasovaniach, nemalo by zmysel v spolupráci pokračovať, vyhlásil. Babiš v pondelok reagoval slovami, že hnutie Semina nevolil a voliť nebude. Zástupcovia ÁNO tiež zdôrazňovali, že voľba je tajná a nie je jasné, kto ako hlasoval pri prvom kole.

Copyright © ČTK 2019