26. 9. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Tom Hanks dostane na budúcoročnom udeľovaní Zlatých glóbusov ocenenie za celoživotný prínos do filmového priemyslu. Na slávnostnom podujatí, ktoré sa bude konať začiatkom januára, si 63-ročný Hanks prevezme Cenu Cecila B. DeMilla, informovala v stredu stanica BBC.
"Tom Hanks už viac než tri desaťročia očaruje obecenstvo svojím bohatým a hravým stvárňovaním filmových postáv. Taký presvedčivý, ako je na striebornom plátne, je však aj za kamerou ako spisovateľ, producent a režisér," uviedol Lorenzo Soria, predseda Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA), ktorá dané ocenenie udeľuje.
Hanks získal rok po roku Oscarov a Zlaté glóbusy za stvárnenie hlavných postáv vo filmoch Philadelphia (1993) a Forrest Gump (1994). Herec sa po prvý raz medzinárodne zvýraznil filmom Veľký (1988). Jeho ďalšími úspešnými snímkami boli Bezsenné noci v Seattli (1993), Apollo 13 (1995), Zachráňte vojaka Ryana (1998) či Most špiónov (2015).
V dabingu sa preslávil nahovorením kovboja Woodyho v sérii animovaných filmov Príbeh hračiek (1995, 1999, 2010, 2019).
Cena Cecila B. DeMilla sa udeľuje každoročne hercovi, režisérovi alebo filmovému producentovi, ktorého práca má trvalý dosah na filmový priemysel. Držiteľmi tohto prestížneho ocenenia sú napríklad Jeff Bridges, Denzel Washington, George Clooney, Meryl Streepová, Morgan Freeman, Robert De Niro, Audrey Hepburnová či Clint Eastwood.
V poradí 77. udeľovanie Zlatých glóbusov sa uskutoční 5. januára 2020 v hoteli The Beverly Hilton v meste Beverly Hills.


Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán pripustil, že za vlaňajšiu vraždu novinára Džamála Chášukdžího nesie zodpovednosť, keďže k nej došlo v období, keď na veci dohliada on, avšak bez jeho vedomia. Vyslovil sa tak v dokumente pre americkú televíznu stanicu PBS, ktorý sa má odvysielať na budúci týždeň.
Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.
Princ bin Salmán, de facto panovník kráľovstva, sa doteraz k zabitiu novinára na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule verejne nevyjadroval. Podľa americkej tajnej služby CIA a niektorých západných štátov šlo o princovo nariadenie, ale saudskoarabskí predstavitelia popierajú, že by mal s kauzou čokoľvek spoločné.
"Nesiem za to úplnú zodpovednosť, lebo sa to stalo v období, keď na veci dohliadam," povedal princ bin Salmán dokumentaristovi Martinovi Smithovi z PBS. Vyplýva to zo zverejnených ukážok dokumentu s názvom "Korunný princ Saudskej Arábie", ktorý televízia plánuje odvysielať 1. októbra. Nasledujúci deň, 2. októbra, uplynie rok od Chášukdžího vraždy.
K rozhovoru, ktorý sa zrejme odohral mimo kamier, došlo vlani v decembri. Korunný princ obvinil nemenovaných predstaviteľov, ktorí konali bez jeho vedomia.
Na otázku, ako mohlo k vražde dôjsť bez toho, aby o nej vedel, princ bin Salmán, ktorého Smith v dokumente cituje, odpovedal: "Máme 20 miliónov obyvateľov. Máme tri milióny vládnych zamestnancov."
Smith sa zároveň opýtal, či členovia vražedného komanda mohli použiť súkromné vládne lietadlá, na čo korunný princ reagoval: "Mám úradníkov, ministrov, aby veci riešili, oni sú za to zodpovední. Mali na to právomoc."
Novinár Džamál Chášukdží, ktorý zvykol kritizovať saudskoarabskú vládnu dynastiu, žil v Spojených štátoch a písal pre denník Washington Post, sa 2. októbra 2018 dostavil na konzulát svojej krajiny v Istanbule pre doklady potrebné na svoju svadbu. Na konzuláte ho však zavraždili. Novinárovo telo sa doposiaľ nenašlo.
Saudská Arábia spočiatku Chášukdžího smrť popierala, ale neskôr priznala, že bol zabitý. Saudskoarabskí činitelia označujú tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci. V súvislosti s prípadom Rijád postavil pred súd 11 podozrivých.



Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok ukončí svoju pracovnú cestu v New Yorku rozhovorom s americkou novinárkou a držiteľkou Pulitzerovej ceny Anne Applebaumovou.
Applebaumová, ktorá vyučuje na London School of Economics so špecializáciou na problematiku propagandy a dezinformácií, sa venuje rozvoju občianskej spoločnosti v strednej a východnej Európe.
Slovenská prezidentka sa počas svojho týždňového programu v USA zúčastnila na viacerých podujatiach, predovšetkým na klimatickom summite organizovanom generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN. V prejavoch zdôrazňovala predovšetkým problematiku klimatickej zmeny.

Copyright © TASR 2019