27. 9. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil bývalého riaditeľa spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla V. pre podozrenie zo spáchania prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa v súbehu s prečinom neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Zadržali ho v rámci akcie, ktorá súvisela s lustráciou zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Pavla V. po procesných úkonoch prepustili. TASR o tom informovali z kancelárie Ministerstva vnútra (MV) SR.
Ďalším zadržaným, Milanovi Mihálikovi a Michalovi Zubčákovi, nebolo vznesené obvinenie. Mihálik bol zadržaný pre podozrenie zo spáchania prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa spolu s prečinom neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Podľa rezortu to malo súvisieť s vykonávaním neoprávnených lustrácií v informačných systémoch rezortu vnútra.
"Zadržaný bol aj M. Z. pre podozrenie zo spáchania prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Tohto konania sa mal zadržaný dopustiť vykonaním neoprávnenej lustrácie v informačnom systéme ministerstva vnútra," uvádza Petra Friese z tlačového odboru MV SR. Ministerstvo potvrdilo, že oboch prepustili na slobodu. Vyšetrovanie voči nim naďalej pokračuje.
"Táto akcia nesúvisela s neoprávnenou lustráciou 28 novinárov, v ktorej sú taktiež naďalej vykonávané potrebné procesné úkony," vysvetlila Friese.
V kauze lustrácie Kuciaka a ďalších novinárov začal vyšetrovateľ trestné stíhanie ešte v apríli tohto roka pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, ozrejmil vtedy rezort vnútra.
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar začiatkom marca vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia Vorobjova, že v roku 2017 mal dať pokyn na lustrovanie Kuciaka. Vorobjovove tvrdenia označil za nepravdivé. Podľa Gašpara lustrácia súvisela s kauzou Rybanič.
Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) vtedy podal trestné oznámenie s odôvodnením, že Gašpar alebo Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tvrdí, že vo výpovedi Gašpara nesedia dátumy, pretože vyšetrovanie kauzy Rybanič sa skončilo skôr, ako došlo k lustráciám.


Copyright © TASR 2019