27. 9. 2019

RTVS NEWS: Nová hudobná relácia 3 pódiá

RTVS NEWS

Nová hudobná relácia 3 pódiá 

Skvelá správa pre milovníkov kvalitnej muziky! Už zajtra sa na obrazovkách RTVS objaví nová hudobná televízna relácia. Bude celkom iná ako čokoľvek, čo sme doteraz mali možnosť vidieť. Reláciu bude moderovať skvelý muzikant Peter Bič, prvú časť odvysiela Jednotka 28. septembra
3 pódiá ponúknu nový pohľad na tvorbu takých hviezd ako Richard Müller, Peter Lipa, Adam Ďurica, Katarína Knechtová, Marián Čekovský, Ema Drobná, predstaví aj nádejných začínajúcich umelcov. Relácia bude plná interakcie, ale tiež hudobnej improvizácie. Diváci teda uvidia aj zaujímavé kreácie, ktoré vzniknú, ak sa umelci odviažu v naozaj podnetnom prostredí. Reláciu moderuje ich kolega, muzikant a autor Peter Bič, ktorý si, samozrejme, nenechá ujsť príležitosť zahrať si spolu s nimi. Hosťami prvej relácie, v sobotu 28. septembra, budú Katarína Knechtová, víťaz Zem spieva Štefan Štec a mladé košické duo Dennyiah.
Pre Petra Biča ide o prvú moderátorskú skúsenosť na televíznej obrazovke. „Veľmi sa mi to pozdáva, takáto relácia tu ešte nebola. Máme tri pódiá, na nich tri kapely rôznych žánrov, hudobníkov rôznych generácií. Keď ma oslovili na moderovanie, bola to pre mňa obrovská výzva, pretože som nikdy nič podobné nemoderoval. Potom som si však uvedomil, že je to o hudbe, o nás muzikantoch a povedal som si, že predsa o tomto niečo viem. Aj si s nimi zahrám a táto úloha mi, našťastie, ide veľmi dobre. Často je to aj o tom, čo na danom pódiu vznikne, je to čistá improvizácia. O tom aj má byť tá relácia, že sa stretnú muzikanti, rozprávajú sa, hrajú si, zadžemujú si,“ vraví Peter Bič.
Relácia sa nakrúcala v košickej Tabačke. Napriek tomu, že viacerí umelci preto museli cestovať stovky kilometrov, všetci si tento nápad pochvaľujú. „Veľmi ma to baví. Je to o hudbe, mám pocit, že hudba nám akosi vymizla z obrazoviek, a tak veľmi oceňujem, že sa niekto chce do hĺbky venovať muzike, našim počinom, kapelám, všetkému, čo k tomu patrí. Tabačka je skvelý priestor, chodia sem ľudia, ktorí majú radi dobrú hudbu aj vtedy, keď sa tu nenakrúca. Je tu teda vynikajúca atmosféra,“ myslí si Adam Ďurica. „Relácií, ktoré by priniesli niečo nové, svieže, je málo, preto sa veľmi teším sa na tento projekt. Košice milujem, je to moje obľúbené mesto, veľmi sme si to užili,“ dodáva Ema Drobná.
Na východe však vzniklo a pôsobí množstvo vynikajúcich hudobných projektov, ktoré dostanú v relácii priestor. Umelci oceňujú, že sa RTVS rozhodla nakrúcať práve na východe. „Som veľmi rád, že sa to nakrúca v Košiciach, ktoré si zaslúžia túto pozornosť. Ja ich považujem za takú malú Prahu, je to veľmi kultúrne mesto. V relácii odprezentujem napríklad skladby z mojej prvej platne, ktorú vydávam po dlhých 25 rokoch v tejto brandži,“ vraví Marián Čekovský. „3 pódiá je relácia, ktorá spája rôzne hudobné žánre a hudobníkov rôznych generácií, a súčasne vytvára priestor na nečakané hudobné prepojenia a zaujímavé informácie zo zákulisia nielen našej popovej hudby. Peter Bič ako moderátor ponúka benefit v tom, že svojich hostí dlho a dobre pozná, rozhovory preto často majú neformálny až spontánny ráz. Bonusom je charizmatické prostredie košickej Tabačky a prepojenie tvorcov z Košíc a Bratislavy, z externého a interného prostredia. Teší ma, že táto tvorivá atmosféra sa prejavuje aj v samotnej relácii a verím, že sa prostredníctvom obrazoviek dostane k divákom RTVS,“ uzatvára riaditeľ košického štúdia RTVS Jozef Puchala.
S nápadom na realizáciu programu prišla hudobná a mediálna agentúra Oyster agency, ktorá je partnerom RTVS. „Relácií, ktoré vzdelávajú divákov a poslucháčov o hudbe, máme na Slovensku málo. Pri nakrúcaní sme sa zišli úžasná partia ľudí – nadšencov hudby a som si istý, že túto atmosféru budú cítiť aj diváci. Bude to dynamické, možno v istých momentoch prekvapivé, plné výbornej muziky,“ teší sa Adnan Hamzič z Oyster Agency.
3 pódiá bude RTVS vysielať od soboty 28. septembra na Jednotke o 22:20.