11. 11. 2019

RADA RTVS

RADA RTVS


O spôsobe kompenzácie výpadku príjmov z tzv. koncesionárskych poplatkov RTVS naďalej rokuje s Ministerstvom financií (MF) SR a Ministerstvom kultúry SR. Podľa generálneho riaditeľa RTVS Jaroslav Rezníka by reálny výpadok príjmov mohol byť kompenzovaný na základe kvartálneho zúčtovania.
"Keďže reálny výpadok bude pravdepodobne vyšší ako približne osem miliónov, ktoré odhadol Inštitút finančnej politiky MF, navrhujeme mechanizmus štvrťročného zúčtovania, ktorým by sa kompenzoval reálny výpadok," uviedol Rezník o komunikácii s rezortmi na pondelkovom rokovaní Rady RTVS. Otázkou kompenzácie nižších príjmov z poplatkov sa rada zaoberala v súvislosti s témou východísk budúcoročného rozpočtu.
Plénum Národnej rady SR v polovici septembra schválilo návrh poslancov SNS, aby od januára 2020 tzv. koncesionárske poplatky okrem osôb ŤZP, respektíve osôb, ktoré bývajú s ťažko zdravotne postihnutými, nemuseli platiť ani dôchodcovia a poberatelia dávok v hmotnej núdzi. Doteraz tieto skupiny platili poplatky v polovičnej sadzbe. Plénum rovnako schválilo pozmeňujúci návrh poslanca SNS Karola Farkašovského, upravujúci časový rozsah vysielania reklamy, ktorý by mal aspoň čiastočne kompenzovať výpadok príjmov z koncesionárskych poplatkov.
Šéf RTVS v reakcii na schválenú novelizáciu vtedy uviedol, že krok poslancov vníma ako prirodzený civilizačný krok v duchu rešpektu k ľuďom, ktorí sú po celoživotnej práci na zaslúženom aktívnom odpočinku. "Očakávame súčasne, že celý výpadok tohto príjmu bude v zmysle deklarovaných záruk plne kompenzovaný zo štátneho rozpočtu takým spôsobom, ktorý nijako nezníži nezávislosť RTVS," dodal za verejnoprávne médium.



Agentúra Actly je štandardná seriózna agentúra s ktorou RTVS začala spolupracovať už pred letom na prierezovom celospoločenskom prieskume. Doterajšie výstupy a dáta potvrdzujú jej objektívnosť a korektnosť. Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník to uviedol v diskusii na pondelkovom rokovaní Rady RTVS, ktorá sa týkala spolupráce verejnoprávneho médiá s menovanou agentúrou a realizovaného prieskumu predvolebných preferencií politických strán.
Rezník vysvetlil, že spolupráca vychádzala so zámeru osloviť inú agentúru ako najčastejšie citované a zároveň takú, ktorá neprijíma objednávky od politických strán. "Toto Actly spĺňa, sú za ňou renomovaní sociológovia Tatiana Rosová a Martin Mravec,“ uviedol Rezník, pričom zdôraznil, že podmienkou spolupráce zo strany RTVS bolo to, aby bola agentúra schopná realizovať prieskum na veľkej skupine respondentov metódou osobných rozhovorov. "Teda žiadny bleskový telefonický prieskum,“ upozornil Rezník. Poukázal i na to, že prieskum preferencií politických strán bol súčasťou balíka výstupov komplexného prieskumu, ktorý bude RTVS postupne zverejňovať počas novembra. "Tieto výstupy budú mapovať postoje občanov k aktuálnym spoločenským témam a poslúžia aj pri tvorbe programu,“ dodal.
Rezník zároveň uistil, že agentúra Actly nie je jedinou agentúrou zaoberajúcou sa prieskumami, s ktorou bude RTVS v nasledujúcom období spolupracovať.



Copyright © TASR 2019


Šéf verejnoprávneho spravodajstva Vahram Chuguryan hovorí, že nerozumie argumentom Transparency International Slovensko (TIS) o príklone spravodajstva RTVS k predsedovi SNS Andrejovi Dankovi. Riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS počas dnešného rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) povedal, že autor blogu spomína Danka iba v straníckej súvislosti a nepracuje s faktom, že predseda SNS je zároveň predseda Národnej rady SR. Povinnosťou RTVS je podľa Chuguryana informovať o činnosti štátnych orgánov, teda aj o parlamente. Tieto informácie nemusia byť vždy zaujímavé pre komerčné televízie, ktoré zostavujú správy aj s ohľadom na ich sledovanosť.
„Stav za predchádzajúceho vedenia autor automaticky považuje za ideálny a pri terajšom vedení poukazuje na odchýlku,“ tvrdil Chuguryan. Pritom nové vedenie sa podľa Chuguryana „snaží práve o vyváženejšie spravodajstvo, čo znamená, že odklon smerom k objektivite by mohol byť aj o viac ako štyri percentá“.
Rada RTVS podľa jej podpredsedu Martina Kákoša nemá podnet či informáciu z vnútra spravodajstva RTVS, že by zo strany vedenia RTVS bol ovplyvňovaný charakter spravodajstva. „Často máme výhrady k tomu, akým spôsobom sa isté témy objavujú v spravodajstve, k ich radeniu, ale vyprosil by som si, aby ktokoľvek zvonka znevažoval prácu desiatok skúsených a profesionálnych redaktorov a spravodajcov RTVS,“ vyhlásil počas dnešného rokovania Rady RTVS Kákoš. Vedenie RTVS požiadal, aby rade poskytli informáciu, v akých prípadoch bol Danko citovaný ako predseda SNS a v akých ako predseda parlamentu.
RTVS má podľa Transparency International Slovensko nadštandardný prístup k SNS a jej predsedovi. Podala preto podnet na Radu RTVS. Vedenie RTVS zverejnené informácie označilo za vytrhnuté z kontextu a nezodpovedajúce skutočnostiam. TIS sa v blogu z 24. októbra „Po TASR pomáha Rezník Dankovi aj v RTVS“ venuje vyváženosti spravodajstva verejnoprávnej televízie. Podľa blogu podiel správ, v ktorých bola strana SNS zmieňovaná, narástol zo 17 percent v poslednom roku predošlého generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku na 21 percent v prvom roku Jaroslava Rezníka, teda o 4 percentuálne body. TIS svoje tvrdenia opiera o porovnanie s TV Markíza, v ktorej spravodajstve SNS medziročne zaznamenala polovičný nárast, teda o dva percentuálne body.
Ďalej TIS tvrdí, že v rebríčku top desať najcitovanejších politikov v spravodajských reláciách televízií boli v RTVS v prvej desiatke štyria politici SNS - Andrej Danko, Gabriela Matečná, Martina Lubyová a Peter Gajdoš. V spravodajskej TA3 boli traja - Danko, Matečná a Lubyová. V Televízii Markíza boli v prvej desiatke najcitovanejších politikov televízneho spravodajstva dvaja predstavitelia národniarov - Danko a Lubyová. V televízii Joj sa do prvej desiatky dostal jediný politik SNS, a to Danko.
Danko je vo všetkých televíziách na treťom mieste, pričom prvé v citovanosti obsadil všade premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a druhý bol vtedajší prezident Andrej Kiska (RTVS a TA3) alebo predseda Smeru-SD Robert Fico (Markíza a Joj). TIS napokon analyzovala aj „zafarbenie“ všetkých televíznych správ s predsedom SNS Andrejom Dankom v titulku za posledný rok, teda od júla 2018 do júna 2019. Rozdelila ich na tie, kde je politik prezentovaný v pozitívnom svetle, na neutrálne správy a príspevky, v ktorých sa objavuje kritika jeho konania. Výsledkom analýzy je, že spravodajská TA3 má polovicu (50 percent) zo správ o šéfovi národniarov ladených pozitívne, RTVS tretinu (33 percent), Markíza 11 percent a Joj 7 percent. Naopak správ s kritikou bolo najmenej – 23 percent v TA3, 26 percent v RTVS, 46 percent na Markíze a 57 percent v televízii Joj. 


Tretí archívny a štvrtý športový kanál verejnoprávnej televízie by mohli začať vysielať do budúcoročných letných prázdnin. Ich štart budú približne prvý polrok sprevádzať zvýšené náklady. Na dnešnom rokovaní Rady RTVS to povedal generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Jaroslav Rezník. K téme sa dostal v rámci diskusie o pripravovanom rozpočte RTVS na budúci rok. Rok 2020 bude zároveň prvým, v ktorom za rádiotelevíziu nebudú platiť koncesionárske poplatky dôchodcovia.
Podpredseda Rady RTVS Martin Kákoš konštatoval, že rada má o športovom kanáli pomerne dosť informácií, no o treťom televíznom programe veľa nevie. Vedenie RTVS avizovalo, že na decembrové rokovanie rady predloží spolu s rozpočtom aj podrobnosti o oboch nových okruhoch. Rozšírenie RTVS o dva televízne okruhy je súčasťou projektu rozvoja a riadenia RTVS, s ktorým Rezník uspel vo voľbách za šéfa RTVS začiatkom leta 2017.
Trojka venovaná prevažne vysielaniu z archívu by mohla podľa doterajších plánov začať vysielať v prvom polroku. Športový štvrtý kanál by mal začať vysielať budúci rok k 1. júnu alebo k 15. júnu, konkretizoval na dnešnom rokovaní rady Rezník. Presné finančné náklady a ani podrobnejší program zatiaľ vedenie RTVS rade neprezentovalo. Podľa doterajších informácií rady by rozšírenie o dva televízne kanály malo zvýšiť ročný rozpočet RTVS o dva milióny eur. Podľa Rezníka sa časť financií investovaných do nových programov vráti prostredníctvom reklamy na oboch nových kanáloch. Časť reklamy však podľa podpredsedu rady Kákoša odíde z Jednotky a Dvojky spolu so športovými podujatiami. S ich presunom sa tiež vytvorí voľný čas vo vysielaní, ktorý treba vyplniť iným programom a ten niečo stojí.
Šéf RTVS zatiaľ konkrétnejšie čísla o nákladoch potrebných na spustenie a prevádzku Trojky a Štvorky neuviedol. Tvrdí, že zefektívňujú svoju činnosť aj organizačnú štruktúru. „To znamená, že ak máme plánovaný nárast napríklad 70 zamestnancov, veľmi intenzívne pracujeme na tom, aby sme na niektorých postoch aj šetrili, zefektívnili činnosť. V reálnom čísle ten absolútny nárast nemusí byť 70, ale môže byť napríklad aj 45,“ povedal na dnešnom rokovaní rady. Manažment sa tiež podľa Rezníka snaží, aby sa znižovali náklady na výrobu programu bez zníženia jeho kvality. Na spustenie oboch kanálov už majú množstvo analýz a výpočtov. Zároveň ako médium verejnej služby musia okrem ceny zvažovať aj poslanie vysielaných programov. „My sme inštitúcia, ktorá si za svoju existenciu zvykla, že každý rok nemá všetky zdroje nalinkované na päť rokov dopredu. Netvrdím, že je to ideálny stav. Vždy sme to zatiaľ zvládli,“ konštatoval šéf RTVS.
RTVS v týchto dňoch intenzívne komunikuje s ministerstvami kultúry a financií o dôsledkoch oslobodenia dôchodcov od platenia koncesií. Odhad vyplývajúci z údajov analytického útvaru ministerstva financií - Inštitútu finančnej politiky je 8,1 milióna eur. RTVS však predpokladá, že to bude viac. Chce, aby sa výpadok zúčtovával štvrťročne podľa aktuálnych údajov. Vzhľadom na prijatie legislatívy, ktorá oslobodzuje od platenia koncesionárskych poplatkov rokujú podľa Rezníka RTVS aj o kompenzáciách.
Koncesie sú hlavným zdrojom príjmov RTVS a doteraz z nich ročne získavala približne 82,3 milióna eur. RTVS dostáva časť zdrojov na program prostredníctvom zmluvy so štátom a čiastočnou kompenzáciou výpadku z príjmov spôsobených oslobodením od platenia koncesionárskych poplatkov. Súčasné i predošlé vedenie RTVS a aj Rada RTVS dlhodobo upozorňujú, že súčasný model financovania RTVS nedostatočne pokrýva jeho potreby na ďalší rozvoj verejnoprávneho televízneho a rozhlasového vysielania na Slovensku.
Príjmy RTVS sú nedostatočné najmä pre výšku koncesionárskych poplatkov, ktorá sa na rozdiel od iných platieb nemenila už takmer 16 rokov. Základná mesačná sadzba koncesií pre domácnosti 4,64 eura patrí medzi najnižšie v Európe. Dôchodcovia a poberatelia dávky v hmotnej núdzi platia do konca tohto roka polovicu zo základnej úhrady, teda 2,32 eura. Ku koncu minulého roka RTVS evidovala približne 283-tisíc platcov polovičnej úhrady z radov poberateľov dôchodkových dávok. Platiteľov polovičných koncesií pre dávky v hmotnej núdzi eviduje RTVS okolo 5 000, približne 240-tisíc odhlásených platiteľov úhrady je z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia. Platiť nemusia napríklad ani školy, školské zariadenia, nemocnice, liečebne či hospice.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané