11. 11. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS

Prvá z výstav, ktoré sa v Trnave konajú k 30. výročiu Nežnej revolúcie, je prezentáciou miestnych novín, ktoré vychádzali od Novembra 89. Má názov Nežná revolúcia v regionálnej tlači a v Knižnici Juraja Fándlyho (KJF) si ju podľa jej riaditeľa Pavla Tomašoviča bude možné pozrieť od 11. novembra.
"Dôležitú úlohu pri zapojení sa verejnosti do revolúcie zohrali predovšetkým médiá vrátane regionálnej tlače. Naša knižnica preto pripravila výstavku, ktorá mapuje vývoj a reakcie novinárov v jednotlivých periodikách. A to v prípade existujúcich miestnych novín i novín, ktoré vychádzali vtedy ako závodná tlač. Samozrejme, vrátane tých, ktoré vznikli v revolučnom čase, čo bola v Trnave Trnavská verejnosť, v Piešťanoch Piešťanská verejnosť," uviedol Tomašovič. Výstava ponúka aj stránky mesačníka Kultúra a život Trnavy, Života v Hlohovci, Západoslovenského stavbára, Slovo stavbára, Novátora, Revue Piešťany, Trnavského hlasu a aj časopisu trnavských gymnazistov Blesk.
Zachytením stôp revolúcie majú, ako doplnil Tomašovič, návštevníci príležitosť pripomenúť si nielen atmosféru spred 30 rokov, ale uvedomiť si aj skutočnosť, že na udržanie a uchovanie slobody je dôležitý každý jej nositeľ. K nim patril aj legendárny spevák a básnik Karel Kryl, ktorého v hudobnom oddelení KJF študentom stredných škôl predstaví v pondelok Petr Oupor.
Vplyv umenia i význam básnikov v protitotalitnom myslení zvýrazní aj podujatie Proti noci, ktoré sa uskutoční v rámci Medzinárodného festivalu Jána Smreka. Viacerí zahraniční i domáci autori sa na besedách v utorok (12. 11.) stretnú so študentmi. "Práve diskusie s mladými, ktorí sa narodili už do demokratických pomerov, sú pre budúcnosť slobody dôležité, pretože bez poznania dôsledkov totality hrozí v čoraz rýchlejšom svete a zvyšujúcom sa množstve informácií návrat túžby po čiernobielom videní sveta. KJF preto pripravila aj diskusiu Ako prebiehal november s priamym účastníkom a organizátorom v Trnave Vladimírom Okravcom a politológom Jozefom Lenčom," informoval o tom Tomašovič.

Copyright © TASR 2019

Okrúhlych 30 rokov od pádu komunizmu si tento mesiac pripomína aj Slovenská národná galéria (SNG). K 30. výročiu Nežnej revolúcie pripravila SNG digitálny projekt Čas-opis 1989. Ukáže ním menej známu podobu Nežnej revolúcie. Na webstránke www.1989.sng.sk, ktorú národná galéria spustí v pondelok 11. novembra, predstaví vizuálnu kultúru novembra '89 prostredníctvom fotografií, plagátov, letákov, audio a video materiálov. Agentúru SITA o tom informovala manažérka pre publicitu SNG Klára Hudáková.
Bohatý vizuálny materiál na webe 1989.sng.sk budú sprevádzať komentáre aktérov Nežnej revolúcie, alebo odborníkov na históriu. Tematické „online nástenky“ ukážu premenu verejného priestoru, médií, kultúrnych inštitúcií. Zachytia solidaritu, kreativitu a občiansku energiu, ktoré na sklonku roka 1989 zjednotili slovenskú verejnosť. Návštevníci webstránky budú deň po dni sledovať vývoj revolúcie vďaka denníku ČASO-PIS od konceptuálneho umelca Júliusa Kollera. Koller v ňom zdokumentoval udalosti a nálady v spoločnosti počas zlomového roku. Okrem digitálneho projektu platformy Lab.SNG ponúkne Slovenská národná galéria rôzne sprievodné programy, workshopy a metodické aktivity pre školy.
Webstránku podrobne predstavia pracovníci národnej galérie dva dni od jej spustenia, v stredu 13. novembra o 18:00 v kaviarni Berlinka v bratislavskom sídle galérie. V úvode večera projekt Čas-opis 1989, web www.1989.sng.sk a denníky Júliusa Kollera ČASO-PIS priblížia vedúci oddelenia digitálnych zbierok a služieb SNG Michal Čudrnák a kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia SNG Petra Hanáková. Nasledovať bude projekcia filmových dokumentov vo výbere a s úvodom Petry Hanákovej. Diváci si pozrú filmy, ktoré oživia dôležité politické a spoločenské udalosti z rokov 1989 a 1990.
Novembru 1989 sú venované aj ďalšie akcie v bratislavskom sídle SNG. Piatkový program je určený rodinám s deťmi od 4 rokov. Akcia Rodina – 1989 zavedie jeho účastníkov do čias malého pioniera Petra, kedy sloboda nebola samozrejmosťou, no ani napriek múru deťom nikto nezabránil snívať. O tom, že záver 80. rokov nebol spojený len s náhlou zmenou politického svetonázoru, no zlomový bol aj pre umenie a architektúru, rozpovie 19. novembra akcia Architektúra ’89. Na udalosti novembra '89 sa z rôznych strán pozrie 30. novembra špeciálny program národnej galérie „Teraz alebo nikdy!“. Ponúkne kreatívny workshop venovaný dobovým plagátom, vedomostný kvíz aj premietanie filmu. Viac podrobností o jednotlivých akciách možno nájsť na webstránke Slovenskej národnej galérie https://www.sng.sk.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.