16. 11. 2019

RTVS prinesie 17. novembra mimoriadne spravodajstvo

RTVS prinesie 17. novembra 
mimoriadne spravodajstvo


 Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) prinesie v deň 30. výročia Nežnej revolúcie, v nedeľu 17. novembra, mimoriadne spravodajstvo. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Televízna Jednotka odvysiela podľa Rusnákovej mimoriadne správy o 11.45 h a 16.15 h, špeciálne správy budú aj o 19.00 h. Rádio Slovensko bude mať mimoriadne štúdio.
V mimoriadnych správach redaktori podľa Rusnákovej zmapujú dianie v Bratislave, ďalších slovenských mestách, aj v Prahe. Vo večerných správach o 19.00 h budú moderátori divákov sprevádzať zo spravodajského štúdia, ale aj priamo z Námestia SNP v Bratislave a z pražských ulíc. "Redaktori vstúpia naživo aj z menších miest v regiónoch. Vo vysielaní zaznejú spomienky a postrehy účastníkov revolúcie, medzi nimi jedinej ženy v Koordinačnom výbore Verejnosti proti násiliu Márie Filkovej," uviedla Rusnáková.
RTVS bude mať na bratislavskom Námestí SNP niekoľko kamier, sprostredkuje napríklad pohľad z budovy ministerstva kultúry, v ktorej pred 30 rokmi sídlilo aj bratislavské štúdio Československej televízie. "Práve bratislavská televízia sa po období neslobody, váhania a neistoty stala významným katalyzátorom zmien, keď priniesla prvú otvorenú diskusnú arénu Štúdio Dialóg a prvý neprerušovaný priamy prenos z demonštrácie na Námestí SNP, čím predbehla aj centrálu Československej televízie v Prahe," priblížila Rusnáková.
Ako dodala, v Českej republike budú v nedeľu 17. novembra mapovať tri televízne štáby RTVS rekonštrukciu Zamatového sprievodu z Albertova cez Vyšehrad na Národní třídu, rokovanie premiérov Vyšehradskej štvorky v Národnom múzeu, veľkú demonštráciu na pražskej Letnej a mnoho ďalších podujatí.
Rádio Slovensko odvysiela v nedeľu od 12.12 h mimoriadne štúdio, v ktorom moderátor Juraj Jedinák privíta jednu z vedúcich osobností Verejnosti proti násiliu Juraja Flamika. Rádio Slovensko tiež odvysiela príspevky tak, ako zazneli vo vtedajšom vysielaní Československého rozhlasu alebo televízie. Špeciálne vysielanie prinesú aj redaktori rozhlasového spravodajstva RTVS z regiónov. Rozhovor so zaujímavým hosťom priamo z Prahy sprostredkuje zahraničný spravodajca RTVS Boris Kršňák.
Správy RTVS na sociálnej sieti zverejňujú denný seriál spomienok redaktorov a moderátorov RTVS k prelomovému obdobiu a ich pohľad na význam Nežnej revolúcie. "V nedeľu tiež prinesie špeciálne kalendárium zlomových okamihov z novembra a decembra 1989," uzavrela Rusnáková.


Copyright © TASR 2019