5. 3. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Voči maďarským verejnoprávnym médiám spustili vydavatelia falošných správ koordinovaný útok so zahraničnou pomocou. Týmito slovami reagoval v utorok na tvrdenia európskeho internetového týždenníka Politico o cenzúre vo verejnoprávnych maďarských médiách Fond na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), ktorý zastrešuje činnosť týchto médií.
Podľa tvrdenia Politica si v maďarských verejnoprávnych médiách redaktori musia pýtať povolenie, aby mohli písať o švédskej ekologickej aktivistke Grete Thunbergovej či o politike Európskej únie. Redaktori majú údajne zakázané písať o organizáciách na ochranu ľudských práv Amnesty International a Human Rights Watch, napísal server Politico s odvolaním sa na vnútornú komunikáciu redakcií maďarských médií, ktorú týždenník získal.
Nemenované zdroje pre Politico uviedli, že zamestnanci štátnych médií nevedia, kto v konečnom dôsledku rozhoduje o citlivých témach. Jeden z novinárov povedal, že nadriadený mu v prípade zákazu napísania istého článku povedal iba toľko: "Padol v boji!"
Podľa spravodajského servera Hirado.hu MTVA uviedol, že súčasne s kritickým článkom Politica sa na fond obrátili s otázkami maďarské spravodajské servery Azonnali.hu, Index.hu a 24.hu, ktoré fond označil za "fake news" médiá. "Účelom tohto cieleného útoku je vyvolať šum okolo poskytovania rozvážnych informácií a malicherne sa pomstiť za to, že verejnoprávne médiá odhalili minulý týždeň vyvolávanie paniky týkajúcej sa hrozby nového koronavírusu zo strany fake news médií," píše MTVA.


Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) vyjadrila v utorok znepokojenie a smútok v súvislosti s oznámením austrálskej tlačovej agentúry AAP (Australian Associated Press), že v júni po 85 rokoch končí svoju činnosť.
Vo všeobecnom mediálnom prostredí, ktoré je už pod tlakom záplavy informačného zhluku správ, predstavujú tlačové agentúry maják dôvery nielen pre médiá, ale aj pre samotnú verejnosť, uviedla EANA vo svojom stanovisku.
"Ukončenie činnosti AAP je smutným momentom pre austrálske mediálne prostredie i pre verejnosť, pre ktorú bude ťažšie získať informácie, ktoré nepriamo sprístupňuje tlačová agentúra. Je to smutný moment pre medzinárodné médiá, ktorý by mal upozorniť na problémy, ktorým čelia spravodajské agentúry na celom svete. Je to moment veľmi potrebnej analýzy a určenia stratégie do budúcnosti," uviedol generálny tajomník EANA Alexandru Ion Giboi.
Vedenie agentúry AAP v stanovisku zverejnenom v utorok pripísalo ukončenie jej činnosti "bezprecedentnému vplyvu" digitálnych platforiem, ktoré obsah preberali a bezplatne ho distribuovali. "Dosiahli sme bod, v ktorom už nie je možné pokračovať," uvádza sa v stanovisku.
AAP zamestnáva viac ako 170 novinárov, ktorí pôsobia vo všetkých štátoch a teritóriách Austrálie. Má tiež redaktorov na Novom Zélande, v Londýne a Los Angeles a využíva sieť prispievateľov zo Spojených štátov, Európy, Ázie a Afriky. Domáce spravodajstvo AAP dopĺňa spolupráca s najväčšími svetovými tlačovými agentúrami.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv. 



Volebný štáb prezidenta USA Donalda Trumpa obvinil denník The Washington Post z urážky na cti. Žaloba súvisí s článkami, ktoré mali naznačovať nepatričné kontakty Trumpovej kampane s Ruskom a Severnou Kóreou. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.
Žaloba voči novinám Washington Post bola podaná v utorok, šesť dní potom, ako štáb Donalda Trumpa vzniesol podobné obvinenia aj voči inému renomovanému americkému denníku The New York Times (NYT).
Prvá sťažnosť reagovala na články NYT, v ktorých sa písalo o údajnom spolčení Trumpovej kampane s Ruskom pred predchádzajúcimi prezidentskými voľbami v roku 2016. Podľa Trumpových právnikov žiadne takéto prepojenie nikdy neexistovalo.
Žaloby voči denníkom súčasťou prezidentovho dlhodobého konfliktu s americkými mainstreamovými médiami, ktoré on sám obviňuje z predpojatosti a šírenia falošných správ poškodzujúcich jeho osobu. Trumpova kampaň žiada od oboch žalovaných novín odškodné vo výške niekoľkých miliónov dolárov.
Republikán Donald Trump sa uchádza o znovuzvolenie v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 3. novembra. O jeho súperovi z radov demokratov sa ešte rozhoduje v rámci primárok.
Denník The Washington Post, ktorého vlastníkom je miliardár a zakladateľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos, avizoval, že sa bude voči vzneseným obvineniam bude energicky brániť. "Sklamalo nás, že sa výbor prezidentovej kampane uchýlil k takejto taktike," uviedla komunikačná riaditeľka novín Kristine Corattiová Kellyová. Žaloba sa týka dvoch komentárov, ktoré vyšli v tomto denníku vlani v júni. 


Copyright © TASR 2020


Facebook stupňuje svoje snahy v boji proti dezinformáciám týkajúcim sa koronavírusu, napríklad aj tým, že dal Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) priestor na bezplatnú reklamu. Oznámil to v utorok šéf spoločnosti Mark Zuckerberg. Na svojom účte na sociálnej sieti uviedol, že spoločnosť spolupracuje so štátnymi ministerstvami zdravotníctva a svetovými organizáciami, ako sú napríklad WHO, americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) či Detský fond OSN (UNICEF). Cieľom je sprostredkovať verejnosti včasné a presné informácie o víruse. Zuckerberg dodal, že Facebook poskytne podporu a reklamu aj ďalším nešpecifikovaným organizáciám.
Facebook predtým podnikol už aj iné opatrenia proti šíreniu hoaxov a dezinformácií o víruse, napríklad odstraňoval klamlivé tvrdenia a konšpiračné teórie a presmerovával používateľov na stránky WHO alebo ich miestnych zdravotníckych úradov, aby si mohli vyhľadať najnovšie informácie.
Celosvetovo sa novým koronavírusom, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19, nakazilo už vyše 94-tisíc ľudí a podľahlo mu vyše 3 200 osôb. Ochorenie, ktoré sa prvý raz objavilo vlani v decembri v čínskom meste Wu-chan, sa rozšírilo už do 80 krajín sveta.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.