6. 3. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Investigatívny novinár ruského spravodajského portálu Meduza Ivan Golunov sa musí podrobiť psychiatrickému vyšetreniu. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál Novaja gazeta.
Psychiatrické vyšetrenie nariadil Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý chce takto zistiť, či novinár trpí duševnými poruchami, či má primerané vnímanie a nie je závislý od psychoaktívnych látok.
Golunova, ktorý sa vo svojich článkoch venuje odhaľovaniu korupcie v Rusku, zatkla ruská polícia 7. júna 2019.
Počas približne 30 minút, čo ho držali v aute pred jeho domom, mu urobili v byte domovú prehliadku, pri ktorej našli drogy. Golunov sa bránil, že o drogách nič nevie a že on sám ich neužíva. Vyslovil podozrenie, že drogy mu podhodili zasahujúci policajti.
Golunova následne obvinili z pokusu o predaj drog a hrozil mu trest 20 rokov väzenia.
Po bezprecedentných protestoch verejnosti, v ktorých sa angažovali aj novinárovi kolegovia a ďalší verejne známi ľudia, Golunova z väzby po niekoľkých dňoch prepustili a obvinenia voči nemu stiahli.
Sledkom však teraz trvá na tom, aby novinára vyšetril psychiater, pričom sa odvoláva na to, že novinár bol v ranom detstve evidovaný ako pacient psychiatrickej ambulancie.
Novinár priznal, že bol psychiatrom sledovaný od roku 1987, keď začal chodiť do materskej školy špecializovanej na logopedické cvičenia. Dodal, že v roku 2002 bola jeho zdravotná karta archivovaná a v roku 2013 dostal vojenskú knižku ako schopný služby v námorníctve, pričom v rámci previerky zdravotného stavu absolvoval aj psychiatrické vyšetrenie.
Vlani na jeseň sa vyšetreniu na psychiatrii musel z donútenia vyšetrovacích orgánov podrobiť aj jakutský šaman Alexandr Gabyšev, ktorý sa vlani v marci vydal na peší pochod do Moskvy, aby "vyhnal" ruského prezidenta Vladimira Putina.
Člen rady pre ľudské práva pri kancelárii ruského prezidenta Iľja Šablinskij vtedy vyslovil pochybnosti o zákonnosti rozhodnutia, ktorým bol šaman prevezený na vyšetrenie na psychiatrickú kliniku.
Šablinskij súčasne pripomenul, že ruská psychiatria má vo svojich dejinách "temnú stránku, keď slúžila záujmom jedného zoskupenia a mučila a hubila ľudí na smrť."
Sovietsky zväz patril k tým krajinám, ktoré zneužívali psychiatriu na to, aby sa zbavili - dočasne alebo aj natrvalo - tých, ktorí sú nepohodlní a pre režim nebezpeční.


Copyright © TASR 2020
 

Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter testuje novú funkciu, vďaka ktorej by mohli niektoré tweety po 24 hodinách zmiznúť. Spoločnosť o tom informovala v stredu, uvádza spravodajský portál BBC.
Funkcia, ktorú nazývajú "fleets", je podobná miznúcim príspevkom na Snapchate alebo Instagram Stories. Zatiaľ ju síce testujú len v Brazílii, no už stihla medzi používateľmi vyvolať vlnu kritiky a tiež rozšírenie hashtagu #RIPTwitter. Mnohí si pritom sťažujú, že vďaka zmene by sa mikroblogovacia sieť začala príliš podobať na ďalšie platformy sociálnych médií.
Produktový šéf spoločnosti Kayvon Beykpour v sérii tweetov vysvetlil, že nová funkcia ľuďom umožní zdieľať aj myšlienky, ktoré by sa možno bežne neodvážili zverejniť. Publikovanie príspevkov na Twitteri môže podľa neho pôsobiť "permanentne", čo môže niektorých používateľov odradiť. "Dúfame, že Fleets ľuďom pomôžu zdieľať letmé myšlienky, ktoré by zrejme netweetovali," napísal. Zároveň tiež priznal, že sa javia podobné funkcii Stories na Facebooku a Instagrame, no Twitter má podľa neho pre svoju verziu "niekoľko úmyselných rozdielov".
Miznúce správy sa objavia po kliknutí na profilový obrázok používateľa a nebude sa na ne dať verejne odpovedať, lajkovať ich ani ich komentovať. Používatelia na ne budú môcť reagovať len prostredníctvom súkromných správ.
Spoločnosť zatiaľ neoznámila, kedy plánuje funkciu spustiť v ďalších krajinách.


Austrálske noviny NT News zaradili do svojho štvrtkového vydania osem strán, ktoré môžu slúžiť ako toaletný papier. Na stránkach sú vytlačené len vodoznaky. "Nemáte toaletný papier? NT News sa o to postará," uviedli v novinách na margo špeciálneho vydania. Rozhodnutie prišlo v čase, keď si Austrálčania pre obavy týkajúce sa šírenia nového koronavírusu robia veľké zásoby aj toaletného papiera.
Zástupca novín Matt Williams v rozhovore pre Guardian Australia vyhlásil, že to "určite nie je zlá edícia". Austrálčania totiž kupujú toľko toaletného papiera, že v niektorých obchodoch zostali len prázdne regály. Tamojšia najväčšia sieť supermarketov v stredu oznámila, že každý zákazník si bude môcť kúpiť len štyri balenia toaletného papiera, pričom obmedzenie platí aj pre internetový obchod. Chcú tak zabezpečiť tento tovar pre čo najviac zákazníkov.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.