16. 1. 2021

Juraj Bača ako zbojník Juraj Jánošík už v nedeľu večer na Jednotke

 Juraj Bača ako zbojník Juraj Jánošík už 



v nedeľu večer na Jednotke


V nedeľu 17. januára pokračuje na Jednotke cyklus Slovenský panteón. Nové dokudrámy pútavou formou prezentujú príbehy osobností, ktoré formovali dejiny Slovenska. Najbližšia časť bude venovaná Jurajovi Jánošíkovi, ktorého postavu stvárnil herec Juraj Bača.

Jánošík je jednou z najznámejších postáv slovenskej histórie. Ako skutočný ľudový hrdina sa zapísal do legiend, piesní a príbehov. Stačilo mu len 25 rokov života, aby sa stal symbolom, ktorý sa navždy vryl do pamäti celého národa. Ale čo o ňom naozaj vieme? Kde sa narodil? Ako vyzeral? A aký v skutočnosti bol? Jeho životný príbeh má dnes dve verzie. Tú prvú môžeme sledovať vďaka historickým zápisom a dokumentom. Tú druhú prostredníctvom legiend a povestí. Obe sa začali písať približne v roku 1688.

V cykle Slovenský panteón si postavu Jánošíka zahral známy slovenský herec Juraj Bača. „Nakrúcanie som si neskutočne užil. Točili sme v historických kostýmoch a prevažne v zime. Do pamäti sa mi najviac vryla scéna, keď Jánošíka viedli na popravu. Tú sme točili v lesoch nad Liptovským Mikulášom. Vonku bolo mínus 20 stupňov, celý štáb bol naobliekaný v hrubých zateplených vetrovkách so zimnou obuvou a mňa viedli v rozopnutej plátenej košeli, plátených nohaviciach a bosého po kolenách v snehu a ešte ma aj zavesili na hák,“ spomína si na náročnú výrobu herec Juraj Bača. Dokudrámou bude divákov tradične sprevádzať hlas Dušana Jamricha a moderátorské vstupy Štefana Chrappu. Zaujímavé informácie prinesú aj historička SAV Mgr. Diana Duchoňová, PhD. a literárny historik Peter Cabadaj. Hrané scény nedeľnej časti Slovenského panteónu tvorcovia nakrúcali aj v Terchovej, Liptovskom Mikuláši, na Trenčianskom hrade, či v lesoch pri Lozorne.

Cyklus už najbližšiu nedeľu doplní aj zatiaľ posledná filmová verzia príbehu najslávnejšieho zbojníka, ktorý bohatým bral a chudobným dával Jánošík – Pravdivá história o 21.15 h. Slovenský panteón o Jurajovi Jánošíkovi vysiela Jednotka RTVS už v nedeľu 17. januára o 20.30 h.

RTVS každú nedeľu odvysiela jednotlivé diely Slovenského panteónu, po Jánošíkovi to bude dokudráma o Ľudovítovi Štúrovi, ktorého si zahrá Juraj Ďuriš (24.1.), o Jozefovi Gabčíkovi v podaní Michala Režného (31.1.), Andrejovi Hlinkovi v hlavnej úlohe s Matejom Erbym a Štefanom Bučkom (7.2.), či o sv. Cyrilovi a Metodovi, ktorých stvárnia herci Ady Hajdu a Kamil Mikulčík (14.2.). Všetky už odvysielané časti nájdu diváci kedykoľvek aj v archíve na webe RTVS.sk.