14. 1. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 



Spoločnosť YouTube v utorok dočasne zablokovala na svojej videoplatforme kanál dosluhujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa a odstránila jedno z jeho videí pre porušenie jej noriem zameraných proti podnecovaniu násilia. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.
"Na základe obáv z možného pretrvávania násilia sme odstránili nový obsah nahraný na kanál Donalda J. Trumpa z dôvodu porušenia našich pravidiel," uvádza YouTube vo vyhlásení. Na Trumpov kanál tak najmenej týždeň nebude možné nahrávať nové videá.
Účet Trumpovi uplynulý piatok natrvalo zrušila sociálna sieť Twitter. Ako odôvodnenie tohto kroku spoločnosť uviedla riziko ďalšieho násilia po minulotýždňovom útoku Trumpových stúpencov na budovu Kongresu vo Washingtone. Spoločnosť dospela k záveru, že Trumpove príspevky porušovali zásady týkajúce sa glorifikácie násilia a "účet @realDonaldTrump tak musel byť okamžite natrvalo odstránený z danej služby". Účet medzitým zablokoval Trumpovi aj Facebook.
                     
Americká spoločnosť Google v stredu oznámila, že dočasne ruší uverejňovanie politických reklám na svojich platformách pre obavy z neželaného propagovania násilia podobného minulotýždňovému útoku na budovu Kapitolu vo Washingtone, ktorý si vyžiadal život piatich ľudí. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.
Zákaz začne platiť vo štvrtok a potrvá prinajmenšom do 21. januára, teda dňa po inaugurácii nového prezidenta USA Joea Bidena. Na základe rozhodnutia spoločnosti sa tak užívateľom prestanú zobrazovať všetky politické reklamy vrátane tých s tematikou ústavnej žaloby (impeachmentu) voči dosluhujúcemu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, taktiež Bidenovej inaugurácie alebo útokom na budovu Kapitolu.
Vedenie Google pre AFP uviedlo, že zverejňovanie reklám pravidelne pozastavuje v prípade nepredvídateľných chúlostivých situácií, pri ktorých by reklama mohla využitá na "ich zneužitie a rozširovanie zavádzajúcich informácií".
Zákaz sa bude týkať všetkých platforiem, ktoré Google vlastní, vrátane videoslužby Youtube. Tá v utorok oznámila, že najmenej na týždeň zablokovala kanál dosluhujúceho prezidenta Trumpa.
Oznam spoločnosti Google prichádza v rovnaký deň, ako americká spoločnosť poskytujúca dočasné ubytovanie Airbnb oznámila, že z bezpečnostných dôvodov ruší všetky rezervácie v metropole Washington počas týždňa okolo Bidenovej inaugurácie.

Copyright © TASR 2021




Príbeh britskej punkovej skupiny Sex Pistols bude sfilmovaný ako šesťdielny seriál. Natočí ho režisér Danny Boyle, ktorý sa preslávil celovečernými filmy ako Trainspotting alebo Oscarom ocenený Milionár z chatrče. Informovala o tom televízna stanica FX. Seriál s pracovným názvom Pistol sa má opierať o pamäti gitaristu Stevea Jonesa.
Natáčanie má začať v marci a úloha speváka kapely Johnnyho Rottena sa má zhostiť Brit Anson Boon. Kapela Sex Pistols podľa Boylea natrvalo zmenila britskú spoločnosť a kultúru.
Sex Pistols sa v 70. rokoch minulého storočia preslávili songy ako Anarchy in the UK alebo God Save the Queen. Druhá pieseň vyvolala rozruch v roku 1977, kedy bola britská kráľovná Alžbeta II. na tróne 20. rokom. Pieseň odvodená od názvu britskej hymny začína slovami "God save the Queen - the Fascist regime" (Boh ochraňuj kráľovnú - fašistický režim). Rozhlasové stanice ju vtedy z lojality voči panovníčku odmietali hrať.

Copyright © ČTK 2021