18. 10. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

Začal proces s obvinenými z vraždy novinára de Vriesa


V Holandsku sa v pondelok začína proces s dvoma mužmi obvinenými z vraždy investigatívneho novinára Petra R. de Vriesa. Podozrivý strelec je podľa polície 21-ročný Holanďan, zatiaľ čo 35-ročný Poliak žijúci v Holandsku je obvinený zo šoférovania únikového auta. Okresný súd v Amsterdame sa na predbežnom pojednávaní nebude zaoberať vyhodnocovaním dôkazov. Očakáva sa, že si vypočuje zhrnutie doterajšieho vyšetrovania a prípadné žiadosti o jeho doplnenie od právnych zástupcov podozrivých.
Šesťdesiatštyriročného De Vriesa, ktorý bol známy predovšetkým pre svoje nebojácne príspevky o holandskom podsvetí, postrelili v Amsterdame 6. júla po tom, ako sa zúčastnil na pravidelnej televíznej šou. Deväť dní nato zomrel.


Ako funguje Facebook? a všetko, čo potrebujete vedieť Správy o  elektronickom obchode

Spoločnosť Facebook plánuje počas najbližších piatich rokov zamestnať v Európskej únii 10-tisíc vysokokvalifikovaných pracovníkov. Tí by mali mať na starosti vývoj novej počítačovej platformy „metaverse“, futuristického konceptu, ktorý by mal spájať ľudí v on-line priestore.
Poprední predstavitelia Facebooku označujú „metaverse“ za ďalší veľký projekt. Momentálne však musia riešiť viacero iných záležitostí, ako sú zásahy protimonopolných úradov, svedectvo niekdajšej zamestnankyne v súvislosti s korupciou, vakcinačná kampaň proti ochoreniu COVID-19 v spoločnosti či dezinformácie týkajúce sa koronavírusu zverejňované prostredníctvom Facebooku.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Copyright © ČTK 2021

 Európska komisia, oficiálne webové sídlo

Európska komisia uverejnila druhú výzvu na predkladanie návrhov pre systém monitorovania vlastníctva médií, projekt spolufinancovaný EÚ. Táto výzva doplní už prebiehajúci pilotný projekt a poskytne databázu o vlastníctve médií v zostávajúcich 12 členských štátoch, na ktoré sa prvá vlna nevzťahovala. Systém monitorovania vlastníctva médií bude systematicky posudzovať príslušné právne rámce, ako aj riziká pre transparentnosť vlastníctva médií. Takisto bude poukazovať na potenciálne riziká, ktoré môžu mať vplyv na pluralitu médií a poskytne cenné informácie pre lepšie pochopenie spravodajského mediálneho trhu. Tieto informácie budú dostupné každému prostredníctvom interaktívnej online platformy. Zainteresované konzorciá pôsobiace v oblasti slobody a plurality médií na európskej, regionálnej a miestnej úrovni sa môžu uchádzať o túto výzvu do 15. decembra. K dispozícii sú aj ďalšie informácie o tejto a ďalších výzvach týkajúcich sa oblasti médií, či už prebiehajúcich alebo pripravovaných.

Podrobnosti:

Viac informácií