20. 10. 2021

MK SR: Filmové štúdiá by ešte viac zatraktívnili Slovensko pre svetové produkcie


MK SR: Filmové štúdiá by ešte viac 
 Ministerka kultúry SR » Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky
zatraktívnili Slovensko pre svetové produkcie


Prostriedkom, ktorý by pomohol zvýšiť atraktivitu Slovenska pre filmový priemysel, by boli nové štúdiá, schopné uspokojiť dopyt po nevyhnutnom produkčnom a postprodukčnom zázemí. Na pondelkovom (18.10.) rokovaní sa na tom zhodli zástupcovia producentských spoločností a ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).
Zahraniční filmári vyjadrili na stretnutí veľkú spokojnosť s bohatstvom zaujímavých lokácií, ktoré na Slovensku pre filmovú produkciu možno nájsť. Chýba im však produkčné a postprodukčné zázemie, keďže existujúce filmové štúdiá sú kapacitne naplnené pre potreby domácich projektov. Vysoký dopyt nestačí uspokojiť ani filmové zázemie v Budapešti, preto vidia riešenie vo vzniku nových štúdií na Slovensku, ktoré by filmárov lákali prísť nielen za peknými lokalitami. "Ide o nevyužitý potenciál, ktorý prinesie štátu prestíž, pracovné miesta s pridanou hodnotou, peniaze do rozpočtu a budúcnosť pre začínajúcich filmárov, vrátane tých slovenských, ktorí teraz hľadajú uplatnenie v zahraničí," povedala o potenciáli nových filmových štúdií Milanová.
Poukazuje zároveň na príklad produkcie seriálu JackRyan, ktorý sa počas leta nakrúcal na Slovensku a v jeho rámci preinvestovali v krajine takmer päť miliónov eur a na tri mesiace zamestnali približne 200 ľudí. Využité boli pritom len lokality. "Ak by v budúcnosti Slovensko dokázalo zabezpečiť podobným svetovým produkciám taktiež štúdiové zázemie, porovnateľný projekt by mohol stabilne zamestnať počas jedného filmárskeho cyklu (obdobie 6-9 mesiacov) viac ako 300 ľudí a preinvestovať v našej krajine takmer 50 miliónov eur,“ upozornila ministerka. Pripomenula aj pozitívny efekt na ďalšie sektory ekonomiky ako napríklad hotelierstvo, gastronómiu, cestovný ruch a podobne.

Zdroj: TASR