22. 10. 2021

Zomrel Bernard Haitink

Zomrel Bernard Haitink


 
 Vo veku 92 rokov zomrel vo štvrtok v Londýne legendárny holandský dirigent Bernard Haitink. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na Haitinkovu manažérsku agentúru.
Holandský maestro, ktorého kariéra trvala viac ako 60 rokov, zomrel vo svojom domove obklopený rodinou, uviedla vo štvrtkovom vyhlásení agentúra Askonas Holt, ktorá Haitinka zastupovala.
Bernard Haitink sa narodil v Amsterdam v roku 1929 a spočiatku sa venoval hre na husliach. Neskôr sa naučil dirigovať klasickú hudbu, pričom ako dirigent prvýkrát vystúpil v roku 1954 s holandským Rozhlasovým filharmonickým orchestrom.
Od roku 1956 pôsobil ako dirigent v holandskom Kráľovskom orchestri Concertgebouw, kde sa neskôr stal hlavným dirigentom, pričom jeho spolupráca s Concertgebouwom trvala viac ako dve desaťročia.
Od roku 1967 bol tiež hlavným dirigentom Londýnskej filharmónie a dlhé roky hosťoval v londýnskej Kráľovskej opere.
Haitink je považovaný za jedného z najvýznamnejších dirigentov klasickej hudby svojej doby. Počas svojej kariéry viedol najvýznamnejšie svetové orchestre sveta – okrem už spomínaných symfonické orchestre v Bostone, Chicagu či v Berlíne.
Počas svojho života získal mnohé ocenenia, medzi najvýznamnejšie patrí prestížna cena Grammy, ktorú získal dvakrát. Okrem toho mu udelili titul rytiera francúzskeho Radu umenia a literatúry (Ordre des Arts et des Lettres) či Rad holandského leva.
Haitink bol počas svojho života štyrikrát ženatý a z prvého manželstva mal päť detí.

Zdroj: TASR